(FOTO) Expoziţie de măşti tradiţionale la Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

“Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina” din oraşul Gura Humorului a găzduit marţi, 15 decembrie, un eveniment special şi original. Expoziţia de măşti populare create de copii de la „Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate” Gura Humorului şi elevi din clasele a X-a B şi a X-a A de la Colegiul “Alexandru cel Bun” a impresionat prin numărul mare de exponate, prin creativitate şi îndemânare. Nu doar măştile tradiţionale – realizate din postav, blănuri, sfoară din cînepă, fasole, sîmburi de prună, mărgele din lemn şi pălării vechi – au reprezentat atracţia expoziţiei, ci şi traista tradiţională ţesută la război de copii care încă mai cred că ”veşnicia s-a născut la sat”.

Activitatea reprezintă un alt moment al Proiectului educaţional “Promotorii tradiţiilor populare româneşti” care se desfăşoară în cadrul parteneriatului  dintre Colegiul “Alexandru cel Bun” şi DGASP Suceava, “Servicii Multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate”. Doamna Cazac Eleonora Ana, educator  la atelierul de ţesături şi împletituri din sfoară, a implicat 25 de elevi în confecţionarea unor obiecte care îi solicită să-şi folosească imaginaţia dar îi şi învaţă să utilizeze materiale inutile pentru unii, cum ar fi sâmburii de prună, să dea viaţă postavului, blănii, să pună în valoare pălăriile vechi ale bunicilor sau vechile stative ale bunicelor. Doamnele diriginte de la colegiu, prof. Dorina Cicu şi prof. Angela Moroşan au răspuns invitaţiei de a colabora la realizarea unor produse tradiţionale şi atât de încărcate de istorie.

După câteva colinde interpretate la chitară şi voce de eleva Eliza Maria Baluș de la Şcoala gimnazială nr. 1, invitatul activităţii, domnul Florin Tărnăuceanu, șef Servicii Rezidențiale DGASPC Suceava, a remarcat atmosfera specific bucovineană din sală, costumele populare ale elevilor direct implicaţi, şi i-a încurajat să continue acest gen de activităţi.

Directorul “Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina”, muzeograful Mihai Camilar, a făcut o scurtă dar foarte densă prezentare a istoricului măştilor, pornind de la semnificaţia străveche a caprei, a ursului, a calului, utilizate pentru a îndepărta boala şi energiile negative, până la actualele măşti din Bucovina, zonă unde astăzi se mai confecţionează şi există numărul cel mai mare de măşti de pe teritoriul românesc.

Doamna Olga Ivanovici, director “Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate”- Gura Humorului a apreciat ideea activităţii şi a încurajat copiii să continue să lucreze măşti pentru a contribui la păstrarea elementelor tradiţionale bucovinene. Doamna profesor Liliana Condur, director adjunct Colegiul “Alexandru cel Bun” a felicitat elevii pentru munca depusă şi a remarcat faptul că în ciuda specializării celor două clase, matematică –informatică cu sau fără intensiv engleză, aceştia au acceptat provocarea de a crea cu materiale inedite măşti inedite şi de a le expune publicului chiar în preajma Sărbătorilor de Iarnă. A fost pentru unii dintre ei o recreere printre activităţile specifice şcolii. Finalul a fost frumos conturat de colindele grupului “Humoreanca” condus de doamna Mirela Negrea, de la “Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate”.

Colaborarea dintre copii de la unităţi de învăţământ diferite, procurarea materialelor, timpul petrecut împreună, rezultatele mai mult decât impresionante, aprecierile şi promisiunea unei excursii pentru cei mai talentaţi dintre ei nu au făcut decât să ofere tuturor celor prezenţi certitudinea că şcoala înseamnă mult mai mult decât lecţii, este de fapt un spaţiu care ar trebui să creeze abilităţi şi să formeze nu doar gustul estetic ci şi dorinţa de a transmite mai departe tradiţii care există dar uneori nu sunt destul de apreciate.

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Profesor Dragomirescu Raluca

Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului, Suceava


Intră acum și în grupul de