”Zilele Culturii Polone”, ediția a XIX-a, în perioada 7-9 septembrie 2017, la Suceava. PROGRAMUL manifestărilor


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România organizează, la Suceava, pentru a 19-a oară, ”Zilele Culturii Polone” sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. În cadrul manifestărilor, ca se vor desfășura în perioada 7-9 septembrie a.c., va avea loc și simpozionul internaţional dedicat relaţiilor istorice şi culturale polono-române, precum şi aspectelor lor contemporane.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone debutează joi, 7 septembrie, la ora 10:00, la Muzeul de Istorie din Suceava cu vernisajul expoziției intitulate „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și Europei”, organizată cu prilejul a 150 de ani de la nașterea lui Mareșalul Józef Piłsudski, fiind un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava și Institutul Polonez din București.

După deschiderea oficială, va începe simpozionul internațional, intitulat „Legături istorice și culturale polono-române”, care se va desfășura în zilele de 7 și 8 septembrie în sălile de conferință ale Muzeului de Istorie.

În după-amiază zilei de vineri, 8 septembrie, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România.

Ziua de sâmbătă, 9 septembrie, va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00, după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, membrii Ansamblului Folcloric de Cântece și Dansuri „Złoty Potok” din Jelna, în regiunea Podkarpacie.

La evenimentele prilejuite de Zilele Culturii Polone vor participa reprezentanții al Senatului Poloniei, Ambasadei R.P. la București și ai Institutului Polonez din București, reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava, precum și cardinalul Kazimierz Nycz – mitropolitul Vașoviei, care va fi prezent la Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou.

Zilele Culturii Polone sunt organizate cu sprijinul Institutului Polonez din București  și cofinanțate de Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului de Externe R.P.  din fondurile pentru diaspora poloneză.

Vă prezentăm programul manifestărilor:

Joi, 7 septembrie 2017:

Ora 10:00     – Muzeul de Istorie

  • Deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului „Legături istorice și culturale polono-române”
  • Expoziție dedicată lui Józef Piłsudski și a legăturilor sale profunde cu România – Muzeul de Istorie din Suceava

Vineri, 8 septembrie 2017:

Orele 09:00-15:00   –  Muzeul de Istorie

  •   Dezbateri în secțiuni

Orele 17:00-19:00   –   Muzeul de Istorie

  • Concluziile simpozionului și lansare de cărți

Sâmbătă, 9 septembrie 2017:

  •  Ora 11:00 – Sărbătoarea Roadelor la Soloneţu Nou
  • Liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale
  • Spectacol folcloric al ansamblurilor „Sołonczanka” din Soloneţu Nou „Mała Pojana” din Poiana Micului, ansamblul folcloric din regiunea Podkarpacie – Polonia

În septembrie 1999, la 60 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și de la refugiul polonez în România, Uniunea Polonezilor din România a organizat un ciclu de manifestări cu o sesiune popular-științifică intitulată „Al doilea război mondial pe fundalul relațiilor polono-române”, o expoziție de fotografii și spectacolul Ansamblului de Cântece și Dansuri „Krakus” al Academiei de Minerit și Siderurgie din Cracovia. Grupul unor străluciți oameni de știință polonezi și români a fost convins să participe de consulul de atunci al R.P. la București – Kazimierz Jurczak. Mulți ani a slujit manifestării cu sfatul, sprijinul și ajutorul său. Urmând sfatul lui, Uniunea Polonezilor a editat apoi prima culegere cuprinzând materialele sesiunii.

Anul următor, această primă încercare s-a transformat în manifestarea numită Zilele Culturii Polone. De atunci, scopul lor a fost promovarea istoriei polone, a culturii și imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români precum și acțiuni care să vină în sprijinul cunoașterii reciproce polono-române. Cu acest prilej, Uniunea Polonezilor din România a prezentat și imaginea și realizările comunității polone din România. De la cea de a patra ediție, Zilele Culturii Polone stau sub deviza „Mai aproape unii de alții” care subliniază acest aspect deosebit de important.

Inițial, simpozionul a abordat doar probleme istorice, cu timpul grupului referenților li s-a alăturat remarcabili lingviști polonezi și români, traducători precum și etnografi, geografi, istorici ai artei. Deci, simpozionul a fost lărgit cu secția filologică, etnografică, iar ceva mai târziu și cea bucovineană precum și cu lansarea de cărți legate de tematica polono-română.

De 19 ani, Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. Din anul 2006, un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou, în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități.


Intră acum și în grupul de