Expoziţia de fotografie „Celebrităţi” l-a adus, la Suceava, pe artistul fotograf german Oliver Mark. El a donat Muzeului Bucovinei una dintre lucrările sale


Intră acum și în grupul de

Artistul fotograf german Oliver Mark, care a făcut fotografii unor personalități din întreaga lume, a donat Muzeului Bucovinei o lucrare realizată în 2014, la Berlin, pictorului român Adrian Ghenie. Fotograful german a susținut, joi, o conferință de presă, la Muzeul de Istorie din Suceava, unde se află expusă expoziţia de fotografie intitulată „Celebrităţi”, ce cuprinde 64 de lucrări.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a precizat în deschiderea conferinței că expoziția „Celebrităţi” este rodul colaborării bilaterale între muzeul sucevean şi Muzeul Naţional Lichtenstein.

„Este un început de parteneriat pe care sper să-l permanentizăm. De altfel, în luna decembrie, va mai fi deschisă o expoziție la noi, dedicată Sfântului Nicolae, expoziție realizată de asemenea de Muzeul Național din Lichtenstein, și care se află deja la Suceava”, a spus Ursu.

Alături de fotograful german, la conferința de presă, s-a aflat și directorul Muzeului Național Lichtenstein, Rainer Vollkommer, care a ținut să precizeze că se află pentru a doua oară la Suceava, fiind foarte încântat de colaborarea dintre cele două instituții.

Rainer Vollkommer

Artistul fotograf german Oliver Mark a mărturisit că se află pentru prima oară în România și că nu cunoaște foarte multe lucruri despre țara noastră, singurele lui legături cu România fiind prin intermediul fiului său, care are o prietenă româncă, al unui artist din Berlin, dar și prin pictorul Adrian Ghenie căruia i-a făcut, în 2014, la Berlin, o fotografie pentru o revistă englezească.

Oliver Mark a explicat că fotografia cu Adrian Ghenie face parte din expoziţia „Celebrităţi” și că va rămâne Muzeului Bucovinei ca donație.

Întrucât se va afla la Suceava până duminică, celebrul fotograf va vizita obiectivele turistice din județ, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, arătând că vor fi organizate vizite la mănăstiri, dar și la Cetatea de Scaun, Muzeul Satului sau Muzeul „Ion Irimimescu” din Fălticeni.

Totodată, celebrul fotograf a mai spus că tatăl său i-a făcut cadou primul aparat de fotografiat, la vârsta de opt ani, în 1972, când a câștigat o excursie la Jocurile Olimpice din Munchen.

Oliver Mark

„În 1972 am câștigat un premiu, o excursie la Jocurile Olimpice din Munchen. Atunci tatăl meu mi-a dat cadou un aparat de fotografiat și am început să fotografiez. Mai târziu, m-am perfecționat, am urmat cursuri de specialitate în fotografie. Datorită cadoului pe care l-am primit de la tatăl meu am început practic să fotografiez”, a spus fotograful Oliver Mark.

El a mai arătat că uneori este pus în situația de a face fotografii într-un timp foarte scurt, multe dintre personalitățile pe care le-a fotografiat venind în Berlin pentru a lansa o carte sau pentru a realiza un film, iar timpul pe care îl au la dispoziție modelele sale este limitat.

La conferința de presă s-a aflat și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care s-a arătat bucuros de colaborarea dintre cele două muzee și vizita fotografului Oliver Mark.

Parteneriatul cu Lichtenstein ni-l aduce pe unul dintre cei mai mari fotografi ai momentului, cu o galerie impresionantă de fotografii. Sunt onorat că a venit în Bucovina, aștept cu nerăbdare impresiile domniei sale despre zona noastră, despre Bucovina. Numai cuvinte de apreciere pentru talent și pasiune”, a spus Gheorghe Flutur.

Oliver Mark lucrează din anul 1991 ca fotograf independent, inițial în Offenburg. Din 2001 locuiește la Berlin, unde a participat și la seminariile Katharinei Sieverding, la UDK Berlin, cunoscută pentru fotografiile sale de format mare. În 2013, una dintre fotografiile sale a fost premiată la National Portrait Gallery din Londra. Din anii 1990 a fotografiat personaje cunoscute, devenind faimos cu portretele lui Anthony Hopkins și Jerry Lewis, apoi Angela Merkel, Papa Benedict al XVI-lea, Joachim Gauck, dar și vedete precum Ben Kingsley, Cate Blanchett și Tom Hanks. În galeria personalităților fotografiate intră artiști și fotografi celebri, arhitecți, actori, coregrafi, manageri, politicieni, autori și publiciști, colecționari, oameni din cultură, vedete sportive, avocați, ambasadori, designeri, vedete TV, coregrafi, familii nobiliare, oameni de știință, cosmonauți, lideri religioși etc. A lucrat pentru revistele Architectural Digest, Rolling Stone, Der Spiegel, Süddeutsche Zeitungsmagazin, Stern, Time, Vanity Fair, Vogue și Die Zeit. În 2014, Oliver Mark a realizat propria sa revistă cu numele “Oliver – Nutter Artist Fotograf” (Adevărul despre Oliver Mark)

Expoziţia „Celebrităţi”, cu lucrări ce poartă semnătura fotografului Oliver Mark, se află în Sala de expoziţii temporare POD, fiind deschisă până pe 30 noiembrie 2017, la Muzeul de Istorie din Suceava.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de