Premiera spectacolului „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia Ancăi Bradu, va avea loc sâmbătă, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava


Intră acum și în grupul de

Un nou spectacol pus în scenă de actori ai Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava va putea fi urmărit, în premieră, la sfârșitul acestei săptămâni.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că premiera spectacolului „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia Ancăi Bradu va avea loc sâmbătă, 12 mai 2018, la ora 19:00, la Teatrul municipal „Matei Vişniec” Suceava. Totodată, Carmen Veronica Steiciuc a menționat că acesta este spectacolul care deschide oficial „Zilele Teatrului Matei Vișniec”.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava a precizat că echipa de producție a spectacolului este formată din Maria Miu – Scenografie, Diana Mihaela Sav – Asistent de scenografie, Mălina Andrei – Coregrafie, Ovidiu Iloc – Compoziție muzicală, Lucian Moga – Light design, Vili Duțu – Regie tehnică.

De asemenea, din distribuția spectacolului fac parte actorii Clara Popadiuc – Ortansa, Delu Lucaci – Clementina, Răzvan Bănuț – Emilian, Cătălin Mîndru – Gogu, Diana Lazăr – Vasilica, Bogdan Amurăriței – Mama Ortansei, Tache Florescu (colaborator) – Tatăl Ortansei.

„Spectacolul <<Proștii sub clar de lună>> este construit pe povestea melodramatică cu iz parodic, ori pseudo-tragică a „proștilor” amorezi Gogu – Clementina, respectiv Emilian – Ortansa. Intriga se desfășoară într-un ritm dramatic alert  și constă în desfacerea a două cupluri construite parcă în oglindă: „șmecherul” Gogu o părăsește pe „cinstita” Clementina, „femeia plângăreață”, iar, pe de altă parte, „femeia satanică” Ortansa îl părăsește la rându-i pe „onestul și incoruptibilul” controlor financiar Emilian. Până la urmă, <Proștii sub clar de lună>> este o poveste despre dragoste. Paradoxal acest control financiar care amenință prin toate implicațiile lui, este impulsul de care au toți nevoie, pentru a-și da seama că singura lor șansă este să învețe să aibă suflet, să simtă, să învețe să iubească cu adevărat”, a arătat Steiciuc.

Ea a precizat că regizoarea Anca Bradu este cunoscută publicului sucevean pentru spectacolul „De ce Hecuba?”, o producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, precum și pentru spectacolul „Cabaretul Dada”, o producție a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, ambele jucate la Suceava în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec.

La rândul său, Anca Bradu a evidențiat că pregătirile pentru spectacolul „Proștii sub clar de lună” au început în urmă cu două luni și jumătate.

„Premiera probabil va fi un moment important  de naștere a spectacolului, dar ambiția noastră este ca acest spectacol să se înscrie în repertoriul curent și în galeria succeselor de marcă pe care Teatrul „Matei Vișniec” are ambiția să le construiască în acest loc care, într-un fel, e privilegiat grație faptului că e foarte tânăr”, a spus regizoarea Anca Bradu.

Ea a menționat că a venit la Suceava foarte motivată, fiind pentru prima dată când abordează un text scris de Teodor Mazilu, unul dintre cei mai jucați și îndrăgiți dramaturgi români.

„E prima dată când abordez un text de Mazilu, dar m-a surprins actualitatea temelor. E piesa de debut a lui Maziliu și s-a instalat de la început în conștiința teatrului românesc ca o capodoperă”, a spus Anca Bradu, explicând că piesa a fost scrisă la începutul anilor ’60, fiind actuală chiar și astăzi.

„Când am recitit-o mi s-a părut că e scrisă astăzi. Sunt atât de multe coincidențe de replică, de scriere a personajului, de construcție mentală a personajului, încât într-adevăr ne-a tulburat și pe noi de câte ori citeam și de câte ori analizam. Cred că forța de impact a spectacolului constă în această actualitate pe care noi am redescoperit-o și încercăm să o punem așa ca pe o imagine de prim-plan și care devine absolut zguduitoare. Eu insist pe latura comică, pentru că dacă noi denunțăm doar lucrurile așa cum sunt evidente că sunt, am putea deveni oarecum antipatici, dar dacă devenim simpatici, dacă ticăloșii ăștia pe care îi interpretăm sunt simpatici publicului și publicul râde, sigur e un comic dureros, atunci recunoașterea e mai puternică”, mai arată regizoarea spectacolului.

Având în vedere dimensiunea comicului, Anca Bradu a ținut să explice că acest spectacol aduce în fața publicului și o latură cabaretistică, cu muzică live, cvartet și diverse situații coregrafice.

„Vă invităm la o dezbatere și la o participare interactivă în care să vedem de unde am pornit, ce ne-am fi dorit, și ce avem, într-o călătorie în timp, din 1962 când Mazilu a scris piesa, până în 2018, și cu perspective destul de nebuloase”, a concluzionat regizoarea Anca Bradu.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a mai spus în cadrul conferinței că actor colaborator în spectacolul „Proștii sub clar de lună” montat la Suceava de Anca Bradu este Constantin Tache Florescu, un cunoscut actor, subtil și talentat, cu o foarte bună comunicare cu tinerii.

El a absolvit Academia de Teatru si Film din București, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea, iar după roluri de mare succes în teatru și cinematografie, Constantin Tache Florescu a devenit la rândul său profesor de actorie, pregătind generații de studenți la Universitatea Hyperion. Unul dintre cele mai recente filme la care a lucrat este „Scurtcircuit”, de Cătălin Saizescu, ajuns recent și la Suceava.

Constantin Tache Florescu a menționat în cadrul conferinței că spectacolul „Proștii sub clar de lună” reprezintă o mare provocare pentru spectatori.

„E un spectacol care își dorește prin text, prin abordare, prin ideea regizorală să tulbure puțin comoditatea spectatorului și să îi pună niște întrebări existențiale, una dintre ele fiind <<Cum am ajuns noi în starea care suntem?>>. Acest spectacol poate da un răspuns. El pleacă de la o mentalitate din timpul comunismului, care a fost ușor creată pe un spațiu de confuzie mentală, de inversare a valorilor, care s-a perpetuat până a ajuns să devină stabilă din punctul acesta de vedere al răsucirii scării de valori. În acest moment escrocul este atât de admirat și prețuit de societate încât nu știu cum va putea să se revină la o reașezare a valorilor, în zona de moralitate și de normalitate. Acest spectacol vine cumva să pună o oglindă în față publicului și face această diversiune artistică pentru a ne cunoaște și pentru a lua niște decizii asupra noastră”, a precizat actorul Constantin Tache Florescu.

De menționat este faptul că biletele pentru că spectacolul „Proștii sub clar de lună” au fost puse deja în vânzare la casieria teatrului și costă 25 de lei, iar la premiera de sâmbătă, 12 mai a.c., va fi prezentă și Ioana Mazilu, fiica dramaturgului Teodor Mazilu, care vine de la Paris special pentru această premieră.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de