Peste 700 de participanți, din România, Republica Moldova şi Ucraina, la cea de-a VI-a ediţie a „Spartachiadei Profesorilor” de la Suceava


Intră acum și în grupul de

Esplanada Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a găzduit, vineri, 22 iunie a.c., evenimentul de deschidere a celei de-a VI-a ediții a „Spartachiadei Profesorilor”, care se desfășoară până sâmbătă, 23 iunie. Manifestarea este organizată de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ și reunește, la Suceava, profesori din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Prof. Maria Reuţ, gazda deschiderii oficiale a „Spartachiadei Profesorilor”, a ținut să precizeze că ediția din acest an a evenimentului se desfășoară sub egida Centenarului Marii Uniri, participanții fiind atât din România, din provincile istorice Oltenia, Moldova și Maramureș, dar și din Ucraina și Republica Moldova.

„Spartachiada Profesorilor” este organizată de Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava şi cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, Primăriei și Consiliului Local Suceava, Primăriei și Consiliului Local Fălticeni.

Astfel, la festivitate au participat subprefectul județului, Silvia Boliacu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, rectorul interimar al USV, Mihai Dimian, inspectorul școlar general al IȘJ Suceava, Gheorghe Lazăr, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, profesor Giani Leonte, dar și invitați din afara țării, primarul comunei Mahala din regiunea Cernăuți, Elena Nandriș, și prof. Alexandru Reva de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Chișinău.

Festivitatea a fost deschisă prin intonarea imnului naţional al României de către eleva Alina Țapan de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Rădăuți, după care participanții s-au prins în Hora Unirii.

„Ediția a V-a a avut un caracter special pentru că a devenit internațională, dar acum, la ediția a VI-a a Spartachiadei Profesorilor cred că am făcut un fel de Mică Românie Mare unită prin sport”, a spus preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, profesor Giani Leonte.

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a transmis urări de bun venit participanților, invitându-i totodată să participe și la manifestările organizate cu prilejul Zilelor Sucevei.

„Primăria municipiului Suceava a fost, este și rămâne alături de acest eveniment. Din păcate normele de finanțare pe linie sportivă nu sunt foarte clare, sper ca până anul viitor ele să se clarifice în așa fel încât să putem să ne implicăm mai mult din punct de vedere financiar”, a spus Ion Lungu.

Rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a ținut să felicite reprezentanții Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava pentru organizarea evenimentului, arătând că rezultatele acestei manifestări se vor vedea în timp.

„Trebuie să continuăm acest lucru cel puțin 18 ani, să ajungem la vârsta maturității, să schimbăm într-adevăr mentalitatea tinerilor din această țară. Este inadmisibil ca Islanda cu 350.000 de locuitori să aibă echipă de fotbal la Campionatul Mondial, să participe la Olimpiada de Handbal, și România să fie în continuare undeva în zona gri a sportului mondial”, a spus Dimian.

El a menționat performanța echipei de handbal a universității sucevene, care a obținut anul trecut titlul de „Campioană europeană universitară”, explicând totodată că dincolo beneficiile pentru sănătate, sportul are și rolul de a învăța oamenii să lucreze în echipă.

„Nu mai poți avea performanță individuală în niciun domeniu, trebuie să înveți să lucrezi în echipă”, a precizat rectorul interimar al USV.

La ediţia din acest an a evenimentului participă peste 700 de persoane, iar competiţiile vor avea loc la următoarele discipline: șah, cros, darts, natație, volei, tenis de masă, tenis de câmp, tenis cu piciorul, fotbal, pescuit sportiv, badminton, ciclism, street-ball, handbal și lupta cu odgonul.

“Este vorba despre un proiect care a crescut de la un an la altul şi în care credem foarte mult. Promovăm sportul, mișcarea pentru sănătate, în rândul colegilor noştri, dar mai ales în rândul elevilor noștri pentru care vrem să fim un model.

Sportul ne mai învaţă ceva: fair-play-ul, cel pe care trebuie să îl aplicăm nu doar în cadrul acestor competiţii, ci în tot ceea ce facem noi. Spartachiada îşi propune să fie şi un mod prin care încercăm să convingem  autorităţile locale să investească în baze sportive şcolare, în care să avem atât noi, cadrele didactice, cât şi elevii acces.

În același timp, Spartachiada profesorilor este şi un prilej pentru colegii noștri să facă schimb de experienţă, indiferent de disciplina pe care o predă și indiferent de categoria din care face parte: didactic de predare, didactic auxiliar sau nedidactic”, a subliniat preşedintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Giani Leonte.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de