Expoziţia “Bucovina în pictura lui Mircea V.Hrişcă” a fost vernisată marţi după-amiaza, la Muzeul de Istorie din Suceava în prezenţa unui numeros public


Intră acum și în grupul de

Expoziţia “Bucovina în pictura lui Mircea V.Hrişcă”, ce cuprinde o selecţie lucrări ale unuia dintre cei mai valoroşi artişti plastici ai Bucovinei, Mircea V.Hrişcă,  a fost vernisată marţi după-amiaza, la Muzeul de Istorie din Suceava, în prezenţa unui numeros public.

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Ursu, a declarat că artistul plastic Mircea V. Hrişcă a primit în anul 1976 premiul I la Festivalul Concurs de Pictură “Voroneţiana”, iar patru ani mai târziu a fost distins cu Marele Premiu “Voroneţ” la acelaşi festival.

 Ursu şi-a exprimat speranţa ca organizarea acestui renumit festival concurs de pictură să poată fi reluată de către Muzeul Bucovinei cu sprijinul Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici.

El a spus că expoziţia prezintă o selecţie a lucrărilor artistului plastic sucevean, realizată de fiica acestuia, Oana Hrişcă.

Profesorul universitar sucevean Mihai Iacobescu a evocat personalitatea artistului plastic sucevean Mircea V. Hrişcă, a vorbit despre muzeograful Mircea V.Hrişcă din perioada în care a activat în cadrul Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Suceava, dar şi despre pasionatul profesor Mircea V.Hrişcă de la Secţia de Pictură a Şcolii Populare de Artă Suceava arătând că acesta “era un om care se bucura de o mare stimă şi preţuire din partea colegilor şi a elevilor”.

El a spus că pictorul Mircea V.Hrişcă a fost unul dintre marii artişti plastici participanţi ai Festivalului Concurs de pictură “Voroneţiana”, câştigător al Marelui Premiu,  subliniind că este convins că ori de câte ori se va scrie o istorie a artelor plastice din Bucovina realizările artistice remarcabile ale lui Mircea V.Hrişcă vor fi consemnate la loc de cinste.

La rândul său, artistul plastic sucevean Lucia Puşcaşu a spus că Mircea V.Hrişcă a iubit arta toată viaţa lui şi că a fost “total dezinteresat de lucrurile mărunte” adăugând că era un om de o “modestie rară” şi de o generozitate extraordinară manifestată şi prin încurajările adresate colegilor de breaslă mai tineri.

Ea a arătat că spre deosebire de azi, în vremurile în care a trăit Mircea V. Hrişcă, artiştii petreceau mai mult timp în atelier şi erau respectaţi.

“Îl veţi găsi pe Mircea Hrişcă în multe case din Suceava, pentru că i s-a simţit valoarea încă de tânăr şi oamenii căutau să aibă în casă lucrări ale lui Mircea Hrişcă”, a menţionat Lucia Puşcaşu apreciind, în acelaşi timp, puterea de sinteză a artistului plastic Mircea V.Hrişcă.

Lectorul universitar Florica Diaconescu s-a axat în expunerea sa pe opera şi universul artistului plastic sucevean, abordând simbolistica, cromatica şi temele prezente în lucrările sale şi a subliniat că “opera artistică a lui Mircea Hrişcă are un loc aparte în arta plastică românească şi universală, chiar dacă Bucovina îl reclamă ca fiind al ei”.

“Artistul se opreşte îndelung asupra rostului omului, suprizându-l la muncă, la târg, la bufet, la odihnă. De cele mai multe ori acesta nu este singur, ci în grup, în adunări. Uniţi fiind, oamenii au rădăcini adânci în pământul din care urcă în ei sângele strămoşilor şi odată cu acesta o întreagă natură ale cărei frumuseţi împodobesc portul, obiceiurile, viaţa”, a explicat lectorul universitar Florica Diaconescu.

De menţionat este că momentul muzical al evenimentului a fost susţinut de nepoata renumitului artist plastic sucevean, Ana Creangă cu un microrecital la chitară.

Conform notelor biografice, Mircea V. Hrișcă (n. 23 noiembrie 1938, Doroteia, județul Suceava – d. 30 ianuarie 2005, Suceava), a fost un pictor și grafician roman, membru al Uniunii Artiştilor Plastici. El a studiat la Școala Medie de Arte Plastice, Iași(1953-1957) și la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”, Cluj(1957-1963), a fost muzeograf la Muzeul Județean Suceava și profesor la Școala Populară de Artă Suceava.

Expoziții personale: Centrul minier Ostra (1974), Suceava (1974, 1976, 1982, 1985, 1986, 1987, 1990, 2000). Expoziții colective și de grup la Galați, București, Suceava ș.a. A avut lucrări în colecții din țară și străinătate.

Realizează pictură și grafică (portret, natură statică, compoziție, peisaj). Stăpân pe tehnica contrastelor a fost unul dintre artiștii de marcă din Bucovina, care și-a “construit” un stil original, inconfundabil în pictură.

A fost distins cu premii de prestigiu: Premiul I, 1976 și Marele Premiu, 1980 la Festivalul Concurs “Voronețiana”; Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Ofițer (2000) și  îndemnizație de merit (2004).

(L.B.)


Intră acum și în grupul de