Muzeul de Istorie invită sucevenii la expoziția „Centenar după Centenar”, dedicată Unirii Bucovinei cu România din 1918


Intră acum și în grupul de

În urmă cu un an a avut loc la Muzeul de Istorie din Suceava, vernisajul expoziţiei temporare „100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. 1918-2018”, eveniment cultural care s-a încadrat în amplele manifestări prilejuite de sărbătorirea Centenarului revenirii „Ţării Fagilor” la Patria-mamă.

Începândcu primăvara lui 2019, conform unei practici deja ”tradiționale” a instituției menționate, expoziția,realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, a început să fie itinerată prin mai multe școli, cu precădere din mediul rural. În cadrul celor 25 de panouri sunt prezentate acte inedite adoptate de Consiliul Național Român, documentele Constituantei și ale Congresului Național al Bucovinei din 28 noiembrie 1918, fotografiile unor personalități politice și militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului național, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Pușcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luția, Teodor Turtureanu ș. a.

Astfel, Muzeul de Istorie înțelege să continue manifestările dedicate Centenarului, la împlinirea unui secol de la recunoașterea internațională a Unirii Bucovinei, pentru a marca faptul că, în urmă cu un secol, lupta nu s-a încheiat, ci a continuat sub forma bătăliei diplomatice pentru recunoașterea internațională a noilor hotare și apărarea cu armele a acestora în fața ofensivei Kominternului.

Timp de aproape o lună, începând cu Ziua Bucovinei, expoziția va fi găzduită, la Școala Gimnazială din Siminicea, cu sprijinul directorului acestei instituții, profesor Cristina Miron. În consecință, nu doar elevii, dar și toți iubitorii de istorie, sunt așteptați să viziteze expoziția menționată, care își aduce contribuția la o mai bună înțelegere a contextului intern și extern care a contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918.


Intră acum și în grupul de