Norman Manea scoate o noua carte


Intră acum și în grupul de

În această săptămână, Editura Polirom şi Norman Manea ies pe piaţă cu o nouă carte intitulată “VIZUINA”. Potrivit Angelei Furtună, scriitoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, PR şi Marketing Cultural Biblioteca Bucovinei, „cel mai tradus şi cunoscut scriitor român din toate timpurile, autorul care declară că scrie numai în limba română pentru că este acasă numai în limba română, deşi trăieşte de peste douăzeci de ani la New York, Norman Manea a abordat în romanele sale marile teme ale secolului trecut – nucleul dur al condiţiei umane: rasismul, Holocaustul, Gulagul, totalitarismul, încălcarea drepturilor omului, dreptul la iubire şi la respect, conştiinţa ca enzimă a umanizării, datoria de a face din memorie un scut împotriva maladiilor spirituale, excomunicarea versus acceptarea diferenţelor dintre oameni.”

De această dată, romanul lui Norman Manea se apleacă asupra dreptului omului de a decide asupra vieţii şi a morţii: unde începe Omul şi unde începe Dumnezeu? Cine şi când devine omul fiinţă sau părăseşte fiinţa?

Norman Manea s-a născut în Suceava, în cartierul Burdujeni, la 19 iulie 1936. În timpul războiului, copilul a trecut încă de la patru cinci ani prin experienţa lagărelor de concentrare din Transnistria, de unde a revenit, zdruncinat sufleteşte, în 1945. A lucrat ca inginer, dedicându-se în întregime scrisului în 1974. Până la plecarea sa din ţară, a publicat în România zece volume (cinci romane, trei volume de proză scurtă, două cărţi de eseuri). Dacă în cariera românească l-au urmărit persecuţiile rasiale şi oscilaţiile antisemitismului românesc, în Occident (doi ani de Germania, urmaţi de stabilirea, cu familia, la New York) talentul şi valoarea sa au primit o recunoaştere universală.

Norman Manea a primit cel mai înalt titlu cultural francez: Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres al Legiunii de Onoare, acordat de Ministerul Culturii francez. Vestea a făcut înconjurul lumii la finalul lunii iulie, după ce cunoscutul scriitor şi-a celebrat ziua de naştere, pe 19 iulie. Distincţia i-a fost acordată pentru „marele talent” şi pentru întreaga operă literară, „fără concesiune, vigilentă, umanistă”, după cum se arată într-un comunicat emis de Bard College, universitatea la care predă scriitorul, în calitate de „writer in residence”. Acelaşi comunicat arată că Ordinul de Arte si Litere a fost înfiinţat în anul 1957 de Ministerul Francez al Culturii pentru a recompensa personalităţi ce s-au remarcat prin creativitate artistică şi literară sau prin contribuţia adusă la creşterea influenţei artelor şi literelor în Franţa şi în lume. Ordinul are trei ranguri: Cavaler, Ofiţer şi, cel mai înalt rang, e cel de Comandant.

Norman Manea este membru al Bard College din 1989, autor a 22 de volume de ficţiune şi eseu, tradus în 20 de limbi. Este cel mai tradus scriitor român. Printre numeroase alte distincţii internaţionale se numără bursa Guggenheim and MacArthur, Premiul francez Medicis Etranger, Premiul internaţional italian pentru literatură Nonino, Premiul Gheorghe Crăciun pentru întreaga activitate, oferit de Ziarul Observator Cultural şi premiul anual pentru literatură din partea Fundaţiei franceze de iudaism – 2009 , Premiul Naţional al Evreilor Americani în 1993 pentru romanul parabolic Despre clovni, Premiul Lux mundi oferit în 2006 de Radio România Cultural pentru „talentul artistic şi consecvenţa morală cu care a înfăţişat lumii imaginea complexă a societăţii româneşti şi pentru felul în care a reuşit să transfigureze drama biografică”.

De asemenea, Norman Manea a primit Ordinul Meritul Cultural de la Preşedintele României – în 2007, iar în 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Bucureşti şi, respectiv, Babeş-Bolyai din Cluj.


Intră acum și în grupul de