„Seara culturala” cu lansare de carte, conferinta si colinde, la Dom Polski din Suceava


Intră acum și în grupul de

Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a organizat luni, incepând cu ora 18:00, la Dom Polski din Suceava, o „Seară Culturală”.

Cei prezenţi luni seara la Dom Polski au avut parte de un program variat. Evenimentul a debutat cu lansarea cărţii „Monografia Bisericii Sfântul Dumitru din Suceava”, scrisă de Părintele Justinia-Remus A. Cojocar și Diaconul Prof. Dr. Vasile M. Demciuc, apărută cu binecuvântarea ȊPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Lucrarea a fost prezentată de D-l Prof. Dr. Mihai Lazăr de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Suceava. El a arătat necesitatea apariției unei asemenea lucrări, scrisă atât cu mintea cât și cu sufletul de cei doi autori clerici. Referindu-se la vremurile de glorie ale Domnului Moldovei, Petru Rareș, D-l Prof. Lazăr a afirmat că cei doi autori au adus în actualitate istoria glorioasă ecclesiastică, materializată prin aceste biserici monumentale zidite din piatră și pictura interioară și exterioară de o deosebită frumusețe. Stilul moldovenesc a dobândit în această epocă influențe gotice și renascentiste. Cei doi autori, a spus D-l Prof. Lazăr, licențiați în Teologie și Istorie, au adus la lumină o lucrare completă, care face cinste nu doar culturii sucevene ci și întregii culturi românești.

Au luat cuvântul şi cei doi autori, astfel, Diaconul Prof. Vasile M. Demciuc a afirmat că este cuprins de bucurie pentru că a văzut tipărită Monografia Bisericii Sfântul Dumitru, o lucrare emblematică pentru orașul Suceava. A vorbit apoi Pr. Justinian-Remus A. Cojocar, preot la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, care a mărturisit că această carte este „o jertfă pe care o aduce Bisericii”.

Seara a continuat cu o scurtă conferință care a avut ca temă Nașterea Domnului, susținută de Părintele Prof. Aristarch Cojocar, Președintele de onoare al Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. Acesta a vorbit despre măreția și însemnătatea acestei bucurii duhovnicești.

În timpul conferinței au sosit și colindătorii care au urcat pe scenă din mijlocul sucevenilor din public.

Grupul folcloric „Mugurașul”, format din elevii claselor a șaptea de la Școala Generală nr. 1 din Suceava, au cântat următoarele colinde: „Sloboade-ne gazdă-n casă”, „Bună seara la fereastră”, „La doi metri pi-un delușor”, „Vini Moș Crăciun bătrân”. Îmbrăcați în portul popular bucovinean, ei au prezentat un program care a reamintit faptul că tradiția populară autentică este unul dintre pilonii cei mai puternici ai sufletului neamului românesc.

Elevii claselor a III-a și a IV-a, tot de la Școala Generală nr. 1 din Suceava, dirijați de Părintele Justinian-Remus A. Cojocar, au încântat audienţa prin frumusețea colindelor interpretate și prin bucuria lor , ce a fost transmisă tuturor celor prezenți. Acompaniați la pian și vioară, micii colindători au cântat „O ce veste minunată”, „Astăzi S-a născut Hristos”, „Moș Crăciun”, și „Maică Sfântă”.

„Seara Culturală” s-a încheiat cu un moment special. Corala Preotească „Fiii Bucovinei” din Rădăuți, condusă de Părintele Ioan Colban a susţinut un recital. Atmosfera creată a fost una de liniște, pace și armonie, „Seara Culturală” fiind închinată culturii.


Intră acum și în grupul de