“In memoriam Octav Angheluta”, la Muzeul de Stiintele Naturii


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava va găzdui marţi, începând cu ora 17.00, un eveniment în memoria regretatului artist emerit Octav Angheluţă.

În cadrul manifestării organizate de Muzeul Bucovina, împreună cu Fundaţia Culturală „Şezătoarea” – Fălticeni, invitaţii vor avea parte de vernisajul expoziţiei de grafică a artistului plastic Octav Angheluţă (1904-1978), urmat de un concert de cameră susţinut de artiştii instrumentişti Lucian Neagoe – prim violinist, membru fondator al cvartetului “Gaudeamus” – Braşov, Lidia Carmen Simerea – prim oboist la Opera Naţională Română Iaşi şi Cătălin Simerea – prim flautist la Opera Naţională Română Iaşi.

Vor fi interpretate într-o manieră originală “Sara pe deal” de C. Bobescu, la oboi, “Adagio” de B. Marcello, la oboi, “Balada” de Ciprian Porumbescu, la vioară, “Lăutarul” de George Enescu, la vioară şi Fantezie pe teme din opera “Carmen”, de F. Borne, la flaut.

Ultima parte a evenimentului va fi marcată de un recital de poezie din creaţia artistului, în lectura actorilor Sergiu Tudose şi Adrian Păduraru.

Absolvent al Academiei de Arte frumoase din Bucureşti în 1927, sub îndrumarea lui G.D.Mirea şi Camil Ressu, Octav Angheluţă a obţinut primele premii ca pictor în 1929. A fost director al Pinacotecii Statului şi fondator al “Asociaţiei pictorilor şi sculptorilor români”, alături de pictori precum Dumitru Ghiaţă, Ion Tuculescu, Alexandru Moscu, Alexandru Ciucurencu, Lucian Grigorescu.

Lui Octav Angheluţă i se datorează mutarea şi salvarea fondului de patrimoniu din muzeele bucureştene în timpul bombardamentelor din cel de-al II-lea Război Mondial.

Invitatul special al evenimentulului va fi chiar fiica regretatului artist, lect. univ. Geta Angheluţă.


Intră acum și în grupul de