Sezatoare si Ignat, marca „Craciun in Bucovina”


Intră acum și în grupul de

Repetiţii pentru colinde, urături şi obiceiuri de iarnă, ritualul tăierii porcului şi prepararea produselor tradiţionale specifice zonei Bucovinei, toate acestea vor avea loc în cadrul programului intiulat „Crăciun în Bucovina”, în a doua parte a lunii decembrie, în perioada 13-18 decembrie.

Majoritatea sărbătorilor de iarnă bucovinene au un caracter agrar, simbolistica fiind cea a morţii anului vechi şi a reînvierii celui noi, practic o transpunere a ciclului natural. De exemplu, luni, pe data de 13 decembrie, programul „Crăciun în Bucovina” propune o şezătoare la Mălini, de la ora 16.00, în cadrul căreia vor fi repetiţii pentru colinde, urături şi obiceiuri de iarnă. Marţi, 14 decembrie, între orele 10.00-18.00 va fi marcat Ignatul, ritualul tăierii porcului şi prepararea produselor tradiţionale specifice în Bucovina-Sadova.

Numele de “Ignat” derivă de la “Ignis” şi este dat de momentul sacrificării porcului, animal ce reprezintă o încarnare a spirtului recoltelor, iar sacrificiul său are la origine funcţia de sporire a belşugului.

Ziua de miercuri, 15 decembrie, de la ora 16.00 va aduce o nouă Şezătoare la Pojorâta, Capu Câmpului (repetiţii pentru colinde, urături şi obiceiuri de iarnă – Capu Câmpului Pojorâta, Suceviţa, Şcheia), urmând ca joi, 16 decembrie, în intervalul orar 10.00-18.00 să se desfăşoare din nou ritualul Ignatului şi prepararea produselor tradiţionale specifice în Bucovina la Mănăstirea Humorului.

Vneri, 17 decembrie, de la ora 16.00, „Crăciun în Bucovina” anunţă o nouă Şezătoare la Poiana Stampei, Fundu Moldovei şi Bosanci, iar sâmbătă, 18 decembrie, între 10.00 şi 18.00 se va desfăşura Ignatul, implicit prepararea produselor specifice în Bucovina la Muzeul Satului Bucovinean Suceava.

Aşadar, a doua parte a lunii decembrie va oferi, în oraşele şi satele din judeţ, concerte de colinde tradiţionale, parade şi spectacole de măşti autentice, plimbări cu vechiul tren bucovinean cu ecartament îngust – mocăniţa, plimări cu sania şi cu trăsura sau diferite concerte cu specific de iarnă. La cumpăna dintre ani, urătorii şi semănătorii vor oferi momente care se păstrează în forma lor arhaică doar în Bucovina. Horele şi balurile gospodarilor ce se desfăşoară în primele zile ale noului an vor încheia lungul şir de manifestări dedicate uneia dintre cele mai mari sărbători ale creştinităţii.


Intră acum și în grupul de