RETROSPECTIVA ANULUI 2010


Intră acum și în grupul de

Să ne reamintim cele mai inedite manifestări culturale şi artistice cu care s-au delectat sucevenii pe parcursul anului 2010.

“La mulţi ani Muzeului sucevean!”, la împlinirea a 110 ani de activitate

Luna ianuarie a anului 2010 a purtat o semnificaţie aparte pentru Muzeul de Istorie, care a celebrat împlinirea a 110 ani de existenţă, prilej cu care doctorul în istorie Paraschiva Batariuc, angajată a muzeului, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Sucevei. Totodată, Adrian Graur reprezentant al Senatului Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava a acordat Medalia de Aur Complexului Muzeal Bucovina, pentru întreaga activitate desfăşurată de-a lungul vremii. Momentul aniversar a fost marcat şi de lansarea volumului “Muzeul din Suceava – 110 ani în documente şi amintiri”, semnat de muzeograful dr. Monica Dejan, cei prezenţi având ocazia să vizualizeze şi expoziţia “De la Societatea Muzeul la Complexul Muzeal Bucovina – 110 ani de activitate”, prezentată de autoarea volumului menţionat.

Reprezentanţii Fundaţiei Bill&Melinda Gates, în vizită la bibliotecile din judeţul Suceava

Reprezentanta Fundaţiei americane Bill & Melinda Gates, Deborah Jacobs, director Global Libraries Initiative, a fost prezentă la Suceava în luna februarie a anului 2010 şi a vizitat Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, inclusă în programul Biblionet. Deborah Jacobs, a vorbit, pe parcursul acestei vizite unice la nivel naţional, despre obiectivele iniţiativei Global Libraries, din care face parte şi programul Biblionet, subliinind că fundaţia americană “crede cu tărie în puterea bibliotecilor publice de a schimba viaţa oamenilor”. În ideea că programul de tehnologizare în valoare de 26,9 milioane de dolari desfăşurat în prima rundă pe o perioadă de 5 ani reprezintă un mare pas spre dezvoltare a bibliotecilor şi implicit a comunităţii, judeţul Suceava a primit, pentru cele 21 de biblioteci publice, 103 computere, 21 imprimante, 21 scannere, 1 videoproiector, iar 30 de bibliotecari au urmat cursuri de instruire în utilizarea calculatorului şi administrarea bibliotecii.

Piesa „Plicul” de Rebreanu, jucată în premieră pe scena suceveană de actorii Companiei Teatrale Bucovina

Iniţiativele mai vechi legate de încurajarea şi susţinerea teatrului în Bucovina şi respectiv Suceava au fost continuate în 2010 la un nivel diferit şi cu elanuri sporite de Compania Teatrală Bucovina. Astfel, la mijocul lunii februarie 2010, sucevenii iubitori de teatru s-au putut delecta cu premiera spectacolului cu piesa „Plicul”, de Liviu Rebreanu, adusă de Compania Teatrală Bucovina, în regia maestrului Al.G. Croitoru. Reprezentaţia a avut loc în Sala Mare a Casei de Cultură Suceava.

Sucevenii au primit Lumina Învierii din Ţara Sfântă

Şi în 2010, Lumina Sfântă a Invierii Domnului a fost adusă sucevenilor de la Ierusalim cu o aeronavă, pe Aeroportul din Suceava, de către o delegaţie condusă de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, din care a făcut parte şi preotul Cătălin Axinte, şi a fost împărţită parohiilor sucevene şi delegaţiilor din Botoşani, Iaşi, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Constanţa şi Cernăuţi. Lumina de la Mormântul Sfânt a fost luată cu un felinar special, numit lampa lui Davy, iar la Aeroportul din Suceava un sobor de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen Suceveanul, a oficiat o scurtă slujbă. La ceremonia de primire a Luminii Harice de la Sfântul Mormânt au avut acces atât preoţii, care au preluat Lumina în felinare speciale şi au dus-o în parohiile lor, de unde a fost împărţită credincioşilor în cadrul slujbei de Înviere, cât şi laici, printre care foarte mulţi copii. Costurile transportului au fost suportate atât de Patriarhia Română, cât şi de credincioşi din judeţul Suceava.

Manifestări inedite, în prima zi de Paşte, în Parcul Central al municipiului

Spectacolul de sunet şi imagine, intitulat “Clopotele Bucovinei” prezentat cu fast în luna aprilie a anului 2010, în prima zi de Paşte, pe două ecrane uriaşe amplasate în Parcul Central al municipiului Suceava a fost urmărit de cca 1.500 de suceveni. Concertul a început cu cel mai mare clopot al mănăstirii Putna, “Buga”, de 1.565 de kilograme, urmat de clopotul “Blagovistnic” în greutate de 318 kilograme, ambele turnate din porunca lui Ştefan cel Mare şi apoi de “Uşerul”, dăruit mănăstirii în 1530 de domnitorul Petru Rareş. În spectacol au fost incluse înregistrări ale clopotelor mănăstirilor Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Arbore, Probota, Slatina, Dragomirna, Humorului, Cacica şi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Concertul de clopote a fost precedat de cântece religioase interpretate de corul bărbătesc din Bosanci, dar şi de doi buciumaşi aflaţi în turnul cu ceas al Palatului Administrativ din Suceava.

Bucovina, promovată în Parlamentul European

Parlamentul European a găzduit în luna aprilie 2010 o acţiune de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor din Bucovina, precum şi a potenţialului turistic şi economic al zonei. Manifestarea a fost organizată de eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan şi de conducerea CJ Suceava şi a cuprins demonstraţii ale meşterilor populari de pictat ouă, olărit şi pictură pe sticlă şi lemn, precum şi promovarea produselor bio, prin proiectul “Bucovina BioLand”. Totodată, în cadrul unei expoziţii, au fost prezentate fotografii care au ilustrat multiculturalismul, cuprinzând imagini ale mănăstirilor din zonă, prilej cu care participanţii au putut admira şi portul popular bucovinean, asistând la un program artistic şi gustând din 60 de preparate specifice zonei.

622 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei

Complexul Muzeal Bucovina împreună cu Centrul Cultural Bucovina şi Biserica „Sf. Gheorghe” din Mirăuţi au organizat în luna august a anului 2010 o manifestare dedicată împlinirii a 622 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei. După slujba specială de pomenire a voievodului Petru I Muşat, cel care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava, Complexul Muzeal Bucovina a pus la dispoziţia trecătorilor, lângă statuia din piaţa centrală a municipiului o replică a documentului, în care erau menţionate, pentru prima dată, locaţia şi existenţa Sucevei.

Expoziţie neconvenţională, „Ecoart – Fii mândru, Reciclează! ” la Muzeul de Ştiinţe

Sfârşitul lunii august 2010 a adus la Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal „Bucovina” o expoziţia neconvenţională intitulată „Ecoart- Fii mândru, reciclează!”, realizată de artistul african Dennis Spaine. Cele 15 tablouri ce transpuneau imagini din natură, reprezentând plante şi animale în mediul lor, fiecare transmiţând mesaje eco, au fost realizate din capace de la bere şi suc. “Urmărim să încurajăm studenţii, tinerii şi cetăţenii acestei ţări în a păstra o natură cât mai curată! Numai împreună vom reuşi!”, susţinea atunci Dennis Spaine. Fondurile colectate din sponsorizări şi prin vânzarea tablourilor urmau a fi folosite de către Fundaţia Panafrican Players, din Free Town Sierra Leone pentru a sprijini copiii care din lipsa banilor nu pot urma o şcoală.

Primele clopote manevrate electric din judeţul Suceava

Primele clopote electronice din judeţul Suceava, manevrate electric, au fost inaugurate, în luna septembrie 2010, la Biserica Militară din municipiu, investiţia ridicându-se la 37.000 lei. În cadrul aceluiaşi eveniment, cei din cadrul I.S.U. Suceava au descoperit şi statuia aflată în faţa Bisericii Militare, realizată din bronz şi ridicată în cinstea tuturor pompierilor suceveni. Ceremonia de sfinţire a clopotelor a fost făcută de Î.P.S. Pimen.

Suceava a găzduit preselecţia zonală pentru “Miss Universe România”

Suceava s-a numărat în 2010 printre cele 11 oraşe din ţară în care s-au organizat castinguri, în vederea selectării celor 200 de semifinaliste la concursul „Miss Universe România” 2011. Preselecţiile au avut loc în perioada 30-31 octombrie, în incinta Iulius Mall, unde cele mai frumoase sucevence au trebuit să treacă de proba dimensiunilor caracteristice unui model, mers pe catwalk şi şedinţă foto. Din juriul castingului de la Suceava a făcut parte şi Oana Paveluc – Miss Universe Romania 2010.

Medalie de aur pentru Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din partea Senatului Universităţii cu acelaşi nume

Rectorul Universităţii Sucevene Adrian Graur a înmânat în luna octombrie 2010 în cadrul ceremoniei de celebrare a 150 de ani de învăţământ de “performanţă” la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, medalia de aur liceului, pentru „contribuţia adusă la evoluţia comunităţii locale prin educaţie şi valorile morale aduse vreme de 150 de ani”. La eveniment au participat oficialităţi sucevene şi nume importante care au contribuit de-a lungul vremii la cultura suceveană, absolvenţi ai prestigiosului liceu.

Orchestra Forţelor Aeriene Americane a cântat la Dom Polski

Două dintre ansamblurile Orchestrei Forţelor Aeriene Americane Staţionate în Europa au concertat în luna octombrie 2010 la Suceava, la Sala Dom Polski, spectacolul fiind susţinut Cvartetul de clarinete şi trupa „Wings of Dixie” care au prezentat două genuri muzicale diferite: piese clasice de Vivaldi, Jan Van der Roost, Bela Bartok (Dansuri populare româneşti), Antonin Dvorak şi muzică de jazz. Potrivit Centrului Cultural Bucovina, în cei peste 60 de ani de activitate, Orchestra Forţelor Aeriene Americane, considerată „ambasador muzical al Americii”, care este staţionată la Baza Aeriană Sembach, din Germania, a susţinut spectacole în numeroase regiuni ale lumii, în faţa publicului civil sau militar din întreaga Europă, Asia de Sud şi Africa, având circa 300 de spectacole anual. Este una dintre cele mai vechi orchestre ale Forţelor Aeriene Americane şi singura orchestră a Forţelor Aeriene Americane staţionată în Europa.

“Suceava Citeşte!”

Alexandria Librării împreună cu Shopping City Suceava au organizat în luna noiembrie a anului 2010 cel mai important proiect de implicare socială din Suceava, intitulat “Lecturi Urbane. Suceava Citeşte”, acţiune prin care sucevenii au fost provocaţi la o întâlnire cu cartea. Manifestarea a avut ca obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. Proiectul a urmărit creşterea numărului celor care citesc şi trezirea interesului pentru carte în rândul tinerilor. Acţiunea a fost un real succes, sucevenii fiind foarte receptivi la ideea proiectului.

„Poveste de dragoste”, cadoul CTB pentru suceveni, de 1 Decembrie

Compania Teatrală Bucovina a oferit sucevenilor, chiar de Ziua Naţională, prilejul de a-i avea aproape, într-o interpretare de excepţie, pe actorii Florina Cercel, Iuliana Moise, Adrian Păduraru şi Florin Şerbănescu, sub îndrumarea regizorului Mircea Anca, în piesa “Poveste de dragoste”. Fiind o adaptare după “Fluturii sunt liberi”, piesa de teatru a dramaturgului american Leonard Gershe, spectacolul pus în scenă la Suceava i-a surprins şi totodată i-a sensibilizat pe cei prezenţi prin impresionanta poveste de dragoste dintre o tânără rebelă, plină de viaţă, cu o sete nebună de libertate şi un tânăr simpatic, inteligent, serios şi plin de candoare, care din păcate era orb.

Ioan Gavrilă Braicu, o amintire vie dincolo de moarte

Sala de Arte a strâns la mijlocul lunii decembrie 2010, poate cel mai mare număr de participanţi la un eveniment cultural găzduit de Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, odată cu lansarea volumului “I.G.B. Intemeietorul”, un omagiu adus regretatului tată, soţ, profesor şi antrenor Ioan Gavrilă Braicu, unul dintre pionierii baseball-ului în România. Copleşiti de emoţie, cu gândul la cel care le-a fost rudă, prieten, profesor sau antrenor, cei prezenţi la manifestare au arătat că amintirea lui I.G.B. (cum obişnuia să se semneze), a rămas vie în sufletele lor, având posibilitatea, la îndemnul ziaristului Doru Popovici, care a moderat lansarea, să evoce câte un moment hazliu petrecut în compania regretatului profesor. Cartea cuprinde aproximativ 400 de pagini şi a fost scrisă de Vasile Jimboreanu și Raoul Zanca.

“Crăciunul libertăţii româneşti”

Momente deosebite, marcante, surprinse de aparatul artistului fotograf Ştefan Petrescu, au făcut obiectul expoziţiei intitulate sugestiv “Crăciunul libertăţii româneşti”, vernisată la începutul lunii decembrie la Galeria “Bucovina” de la parterul Palatului Administrativ din Suceava. Expoziţia a etalat o selecţie de aproximativ 40 de fotografii realizate de Ştefan Petrescu chiar în zilele Revoluţiei (în Bucureşti, Timişoara şi în alte oraşe din ţară), imagini document pe care fotoreporterul le-a publicat în marile gazete din Occident.


Intră acum și în grupul de