Psihologul Ilinca Rusu explica “Dificultatea de a trai. Relatia mama-fiica”


Intră acum și în grupul de

Aşa cum ne-a obişnuit, ceainăria Librăriei Cărtureşti situată în incinta Iulius Mall Suceava, invită sucevenii sâmbătă, 5 februarie, la o nouă sesiune “De vorbă cu psihologul Ilinca Rusu”, unde tema abordată va fi “Dificultatea de a trăi. Relaţia mamă-fiică”.

“Maternitatea produce modificări semnificative, nu numai în biologia mamei, ci şi în psihologia ei, astfel devenind mamă, femeia resimte ca pe o necesitate nevoia de a iubi, de a proteja, de a răspunde emoţional instinctiv.

În copilărie sistemul comportamental intră în relaţie cu mama. Copilul în prezenţa mamei se simte securizat, formându-i-se astfel un sistem fundamental de încredere.

Dar odată cu înaintarea în vârstă, copilul simte nevoia de a se detaşa de mamă, dar odată cu apariţia acestei dorinţe, cea din urmă, mama, se va simţi dată la o parte.

Relaţia dintre mamă şi copilul de sex feminin, în mod special, va deveni una conflictuală ducând la apariţia unui fenomen de contratransfer. Fiica devine sediul speranţelor şi al viselor neîmplinite ale mamei sale. Mama va încerca să imprime fiicei modelul său comportamental, propriul ei scenariu de viaţă, dorind ca prin fiica sa să repare anumite eşecuri şi neîmpliniri din propria sa viaţă, dar când acest scenariu propus de mamă, dă greş, izbindu-se de sistemul de valori, de personalitatea celeilalte, relaţia dintre cele două devine una conflictuală, am putea vorbi chiar de rivalitate.

În acest moment, relaţia mamă-fiică nu mai porneşte de la premizele de părinte-copil. Intervind astfel un conflict, mama îşi pierde autoritatea, iar fiica vrea să iasă din găoacea sa”, explică psihologul Ilinca Rusu.

Cei care doresc să afle mai multe despre acest subiect, sunt aşteptaţi cu drag la întâlnirea de sâmbătă, de la ora 17.00, de la Librăria Cărtureşti.


Intră acum și în grupul de