Copiii din judetul Suceava au participat la „Olimpiada Mestesugurilor Artistice Traditionale”


Intră acum și în grupul de

În jur de 200 de elevi talentaţi din tot judeţul Suceava s-au reunit, sâmbătă, în zona Atrium din incinta Iulius Mall, pentru a-şi pune fiecare în valoare iscusinţa şi îndemănarea de a practica meşteşugurile tradiţionale, în cadrul Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale.

Copii din toate zonele judeţului – Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Fălticeni, Suceava, Gura Humorului, şi-au dat întâlnire la Suceava, pentru a face demonstraţia pasiunilor lor, atât în faţa juriului compus dintr-un reprezentant al muzeului din Suceava, din profesori de la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, insp. Tatiana Vîntur, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, cât şi pentru a demonstra sucevenilor aflaţi sâmbătă în incinta shopping-mall-ului, că tradiţiile româneşti încă se păstrează.

„Evenimentul de astăzi se datorează etapei judeţene a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, ceea ce înseamnă că anterior, mai precis de Florii, în toate zonele judeţului au avut loc etapele zonale. Ca urmare a acestei etape, cei mai buni meşteşugari copii participă la etapa judeţeană în vederea selecţiei pentru Olimpiada Naţională a Meşteşugurilor Artistice, care se desfăşoară la Sibiu în fiecare an. Copiii au prezentat ţesături, broderii, confecţionare de măşti, sculptură, încondeierea ouălor. De altfel în fiecare an la Olimpiada Naţională de la Sibiu, copiii aduc premii I, distincţii valoroase, care se adaugă celor obţinute anterior în domeniul activităţii educative. Se promovează aşadar valorile autentice, iar la final copiii vor primi diplome, iar cei care vor primi titlul de laureat vor avea şansa de a participa la aceste întâlniri internaţionale care implică de asemenea ateliere de creaţie, expoziţii, ceea ce înseamnă un bun mesaj din partea judeţului Suceava către toată ţara”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, insp. Tatiana Vîntur.

Pentru a putea fi jurizaţi corect, copiii au trebuit să facă dovada a ceea ce lucrează, de exemplu, pictarea icoanelor pe sticlă, totodată trebuind să explice membrilor juriului şi procedeul de lucru folosit.

Conform Tatianei Vîntur, s-a pus accent pe acurateţea, calitatea lucrărilor confecţionate manual chiar la faţa locului, de micii meşteşugari.

Cel mai mic participant de la târg a fost Andrei Botez, în vârstă de 6 ani, un copil deosebit care învaţă arta cojocăriei şi a ţesăturii pe piele de la bunica sa, Domnica Petrovici, profesoară de limba română şi engleză, respectiv profesoară de folclor la instituţia de învăţământ la care predă, respectiv Şcoala „Mihail Sadoveanu” din Grăniceşti – Rădăuţi.

„În fiecare an, începând cu anul 1994, de când am început să predau în cadrul acestor ateliere de cojocărie şi ţesături pe piele, nu a existat an în care să nu particip cu elevii mei la astfel de competiţii şi să câştigăm împreună premiul I la astfel de concursuri, la fazele zonale şi naţionale de la Sibiu. Totodată, şcoala noastră obţine anual distincţie, prin calitatea revistei la care lucrăm – Lada cu zestre, premiată la faza judeţeană a revistelor, începând din anul 2007, an în care a fost înfiinţată”, a explicat Domnica Petrovici.

Deşi se arată nemulţumită de faptul că preşcolarii şi şcolarii zilelor noastre nu mai cunosc denumirile străvechi ai termenilor populari atribuiţi vestimentaţiei tradiţionale, Domnica Petrovici se străduieşte de ani de zile să ducă mai departe învăţăturile sale despre arta meşteşugărească tradiţională. A acceptat chiar să ne explice procedeul tehnic de pregătire şi de lucru pentru efectuarea unui cojoc.

„Pentru cojocărit, trebuie să efectuăm mai întâi dubitul (pilelea proaspăt luată de pe oaie se pune într-un amestec de tărâţe de grâu) şi se lasă timp de două săptămâni în acest baiţ la înmuiat. După acest timp, pielea se scoate şi se răşpăluieşte, după care se usucă la umbră şi se dă cu o soluţie de calciu (cretă), după care urmează croitul, însăilatul şi aplicarea primului (bordură subţire din blană de miel, care se aplică de regulă pe extremităţile cojocului). Aceste borduri sunt făcute pe *holiţă*”, a explicat în linii mari Domnica Petrovici, care ne-a dezvăluit faptul că lucrarea sa de licenţă a avut ca teme primordiale etnografia şi folclorul.

Acţiunea a avut loc cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Palatului Copiilor Suceava, în parteneriat cu Complexul Comercial Iulius Mall din municipiu.
O implicare deosebită în desfăşurarea evenimentului au avut-o profesorii de la Palatul Copiilor Suceava, prin: directorul Victor Şutac, prof. Marcele Reuţ, prof. Cristina Maxim, prof. Viorel Bincă şi prof. Iulia Baldazar.


Intră acum și în grupul de