Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” din Suceava aduce un omagiu Armatei Romane. Afla aici cu ce ocazie!


Intră acum și în grupul de

Cu prilejul celebrării Zilei Armatei Române, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava aduce un pios omagiu eroilor neamului şi armatei române, organizând o expoziţie de carte ce va putea fi vizitată şi vizionată la parterului Corpului A al sediului central al instituţiei, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2012, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei sucevene.

Potrivit acestora, în fiecare an, în data de 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române, aniversându-se victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă (25 octombrie 1944).

Stipulată de Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, Ziua Armatei României reprezintă “un simbol cu valoare de referinţă în istoria şi conştiinţa poporului român, o zi care […] glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit, din vechime, decisiv la formarea naţiunii şi a statului român, şi-au dat viaţa pentru cucerirea indepedenţei de stat a României şi realizarea statului naţional unitar român sau au luptat în cele două războaie mondiale până la eroii zilelor noastre, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii”.

„Bazele moderne ale constituirii și consacrării Forțelor Terestre pot fi plasate în timp din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când, după unirea Principatelor Române de la 1859, s-a acționat pentru contopirea flotelor din Moldova și Muntenia și organizarea unei structuri navale unitare ce s-a numit Corpul Flotilei. De asemenea, tot în 1859, la 12/24 noiembrie, printr-un Ordin de ZI (nr. 83) al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este înființat Statul Major General. Mult mai târziu, mai exact în anul 1910, avea să ia fiinţă, datorită colaborării societății civile cu Ministerul de Război, şi aviația militară română, iar primul avion militar de concepție și construcție românească, proiectat de inginerul aviator Aurel Vlaicu și realizat la Arsenalul Armatei, a zburat la 17 iunie 1910”, se arată în document.


Intră acum și în grupul de