Intră acum și în grupul de
La sediul Palatului Administrativ din municipiul Suceava, a avut loc, joi, o reuniune aniversară a Colegiului Prefectural cu ocazia împlinirii a 21 de ani de activitate (1990-2013) a Instituţiei Prefectului, instituţie de tradiţie a sistemului administraţiei publice din România.
La eveniment au participat foşti prefecţi ai judeţului Suceava, subprefecţi şi directori generali ai instituţiei, care au primit diplome de la actualul prefect al Sucevei, Florin Sinescu. “Evenimentul de astăzi are menirea de ne oferi ocazia revederii, şi de a ne aminti rolul şi locul acestei instituţii în trecutul, prezentul şi viitorul administraţei publice româneşti ancorată în realitaţile europene moderne. Consider că acest moment aniversar reprezintă debutul în promovarea importanţei Instituţiei Prefectului şi îmi exprim speranţa că se va bucura de continuitate şi în anii următori. Vă mulţumesc pentru contribuţia pe care aţi avut–o de a lungul timpului, pentru ca Instituţia Prefectului să fie astăzi un adevărat garant al democraţiei şi a drepturilor cetăţeneşti în judeţul nostru”, a declarat Florin Sinescu.
Preşedintele Frontului Salvării Naţionale Suceava, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, şi-a reamintit de idealurile Revoluţiei şi a constatat că toate obiectivele pe care şi le-au pus revoluţionarii la acea dată s-au ratat. El a spus că nu credea, după Revoluţie, că după mai mult de 20 de ani, vor exista atâţia şomeri, că vor fi închise şi distruse marile fabrici fanion ale ţării şi că bogăţiile ţării vor ajunge pe mâna străinilor. Iacobescu şi-a exprimat îngrijorarea privind închiderea a peste 1700 de şcoli şi de exodul medicilor. Fostul preşedinte al FSN Suceava a arătat că a renunţat la politică şi s-a ocupat numai de catedra de istorie după ce a constatat că „ţara a luat-o razna”.
La rândul său, fostul prefect din perioada 1992-1996, Ioan Băncescu, a arătat că în perioada când a fost prefect instituţia avea numeroase probleme de rezolvat, mai ales că legislaţia nu era atât de complexă ca în prezent. El a arătat că a aplicat Legea fondului funciar din 1991 şi că a semnat peste 110.000 de titluri de proprietate, dar constată că retrocedarea a fost un eşec în condiţiile în care o foarte mare parte din terenuri nu sunt lucrate.
Fostul prefect din perioada 1996-2000,Vasile Ilie, a arătat că în perioda mandatului său judeţul s-a confruntat cu probleme legate de disponibilizări şi de greve în minerit, dar a aminit că în aceeaşi perioadă a fost şi o deschidere a judeţului către ţările din vestul Europei, amintind că l-a primit, la Suceava, pe regele Norvegiei, Harald al V-lea, dar şi pe regina Margreth II a Danemarcei care l-a şi decorat cu Ordinul „Ridder af 1 grad af Dannebrogordenen”. ”Puteţi să-mi spuneţi sir”, a spus în glumă Vasile Ilie.
Fostul prefect din perioada 2004-2008, Orest Onofrei, a spus că starea judeţului Suceava a depins şi de modul în care prefecţii au acţionat, fiecare în mandatul său, şi a apreciat că cea mai mare greşeală a fost depolitizarea funcţiei de prefect, situaţie în care a fost el în 2007. El a arătat că prefecţii care erau şi lideri ai organizaţiilor de partid care se aflau la guvernare aveau o cu totul altă forţă de a soluţiona problemele cu care se confruntau şi că depolitizarea prefecţilor şi transformarea lor înalţi funcţionari publici, nu a făcut decât să slăbească funcţia, ceea ce este dovedit şi prin faptul că nici unul dintre aceşti înalţi funcţionari publici nu evolueză în carieră.
Fostul prefect din finalul guvernării PNL, Alexandru Băişanu, a arătat că instituţia Prefecturii în forma actuală ar trebui desfiinţată pentru că se ocupă doar cu verificarea legalităţii actelor administraţiei locale şi cu coordonarea instituţiilor deconcentrate.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
De la reînfiinţarea Instituţiei Prefectului, pe la conducerea Prefecturii Suceava au trecut: Daniel Catargiu, Ioan Băncescu, Vasile Ilie, Ioan Cuşnir, Orest Onofrei, Alexandru Băişanu, Ovidiu Doroftei şi Sorin Popescu.
Primul prefect al Sucevei, ing. Daniel Catargiu, a avut o contribuţie majoră în organizarea Referendumului naţional de la sfârşitul anului 1991, pentru aprobarea noii legi fundamentale a ţării – Constituţia României.
Una din marile provocări ale mandatului de prefect al lui Ioan Băncescu (1993-1996) a fost reprezentată de continuarea derularii Programului de privatizare în masă, „CUPONIADA ”, cum a intrat în conștiinta publicului, care a constat în distribuirea gratuită către populație a unor „cupoane de privatizare”, cu o valoare nominală determinată, de 975.000 lei, la acea vreme. Practic, prin aceste cupoane, mai multe societăți de stat erau împărțite către populaţie.
În perioada mandatului de prefect al lui Vasile Ilie, respectiv în anul 1997, la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Suceava s-a constituit Comisia de Dialog Social care are rolul de mediator între angajaţi – angajatori şi serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, care a fost modificată şi adaptată noilor cerinţe socio –economice prin Legea 62/2011 – Legea dialogului social. Vasile Ilie este singurul prefect al Sucevei care se poate lăuda până acum cu titlul de „sir”, titlu conferit în perioada mandatului său de Regina Danemarcei.
La 14 ani după numirea primilor prefecţi de după 1989 prin Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, se înregistrează o reformă profundă a acestei instituţii, marcată în primul rând de profesionalizarea prefectului, prin trecerea acestuia din rândul demnitarilor în rândul funcţionarilor publici, mai exact în rândul Înalţilor Funcţionari Publici. Această trecere la nivelul Prefecturii Suceava s-a produs în timpul mandatului de prefect al lui Ioan Cuşnir.
Fiecare dintre prefecţii judeţului şi-au adus contribuţia în procesul de pregătire al aderării României la Uniunea Europeană, eveniment ce a avut loc, în data de 1 ianuarie 2007, în perioada mandatului de prefect al lui Orest Onofrei.
Acestuia i-au urmat, la cârma Prefecturii Suceava, Ştefan Alexandu Băişanu, Ovidiu Doroftei şi Sorin Arcadie Popescu, reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu care, potrivit prefectului Florin Sinescu, au gestionat cu maximă operativitate situaţiile de urgenţă generate de inundaţiile care au lovit judeţul Suceava în anii 2006, 2008, 2010.
Intră acum și în grupul de