Momente de bucurie duhovniceasca la sfintirea Bisericii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din satul Sfantul Ilie cel Nou


Intră acum și în grupul de

DSC00818În cea de-a şaptea Duminică de după Sfintele Paşti, 16 iunie a.c., a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, peste 1300 de credincioşi, din Suceava şi împrejurimi, au fost prezenţi, după cum am aflat dintr-o sursă demnă de încredere de la Jandarmeria Suceava, la sfinţirea Bisericii parohiale cu hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” (29 iunie n.a.). Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi, de către invitatul de onoare, Prea Sfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord.

Nu au lipsit, desigur, şi oficialităţile judeţului, primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ Ion Lungu, ultimul fiind, de altfel, un mai vechi binefăcător al Bisericii pe plan local şi asta, mai ales datorită faptului că satul Sfântul Ilie cel Nou se află pe dealul ce delimitează cartierul Obcini de municipiul reşedinţă de judeţ. Din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au slujit, pr. consilier administrativ Vasile Baltag (Biserica Sfânta Cruce-Obcini), pr. consilier economic Cătălin Axinte (Biserica Sf. Mucenic Mina-Obcini), pr. George Fediuc, secretar eparhial, părinţii protoierei Vasile Irimia de la Protopopiatul Suceava I şi Minu Mititelu, Protopopiatul Suceava II, de care, de altfel, aparţine noua Biserică, păstorită de părintele profesor Aristarh Cojocaru, cadru didactic, printre altele, şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş”-Suceava. Au mai fost prezenţi, părintele Constantin Ciupu de la Biserica „Sfântul Simeon” sau „Turnul Roşu” Suceava şi, desigur, „nelipsitul” părinte profesor univ. dr. diac. Vasile M. Demciuc, şeful Catedrei de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”-Suceava. „În această perioadă, între Ispas sau Marele Praznic Împărătesc al Înălţării şi Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt, ne salutăm cu toţii prin cuvintele „Hristos S-a Înălţat” şi răspundem: „Adevărat S-a Înălţat!” Înalt Prea Sfinţitul Pimen este un model în grija pe care o poartă celor aflaţi în suferinţă. În suferinţa aproapelui nostru îL întâlnim şi îL reîntâlnim pe Mântuitorul Hristos care este perpetuu prezent în jalea şi în suferinţa noastră”, a subliniat, în cuvântul său de învăţătură către credincioşi, Prea Sfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord. Tot Prea Sfinţia Sa a dat şi o pildă despre nerecunoştinţa faţă de mamă:

„În tradiţia saxonă (nordică, n.a.) se spune că era un copil nerecunoscător faţă de mama sa, cuprins fiind de o dragoste pătimaşă faţă de o femeie vrăjitoare. Aceasta i-a cerut iubitului ei să-şi omoare mama, deci, un păcat strigător la cer. Şi, cum mergea pe cale, a scăpat inima, împiedicându-se şi rănindu-se. Din inimă a auzit, aşa, o voce, „te-ai rănit, copilul meu?!” Această inimă bate pururea, precum dragostea ce nu cade nici o dată”. Vădit emoţionat, Macarie Drăgoi le-a reamintit celor prezenţi faptul că a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Mitropolit Dosoftei”-Suceava, pe atunci la Dumbrăveni, nu în ultimul rând că l-a avut la disciplina dogmatică pe părintele Aristarh Cojocaru. Părintele episcop a spus celor prezenţi că l-a atras înspre părţile locului Sfântul Ioan cel Nou şi că, desigur, de Sânziene, va fi din nou prezent în mijlocul sucevenilor. În Suedia, a mai menţionat episcopul, există o biserică cu hramul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, frecventată de bucovinenii stabiliţi în această ţară nordică.

 „În 1997, pe muchia de deal ce desparte Suceava de Sfântul Ilie Vechi, s-a ridicat o Cruce mare de stejar de către o societate culturală din Ardeal, iar, timp de şapte ani nu s-a întâmplat nimic, până ce Înalt Prea Sfinţitul Pimen mi-a încredinţat, în 2004 zidirea acestei Biserici cu hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”-a spus părintele paroh Aristarh Cojocaru. Tot sfinţia sa a menţionat faptul că biserica pe care o păstoreşte este construită în stil ştefanian, proiectată fiind de către renumitul arhitect Doru Ghiocel Olaş, prezent, de altfel, în mijlocul credincioşilor. La sfârşitul Sfintei Liturghii, diaconul Sergiu Cojocaru a fost hirotesit(chemat) de către Î.P.S.Pimen întru treapta de arhidiacon.

Articol scris şi oferit prin amabilitatea dlui Adrian Popovici


Intră acum și în grupul de