Directorul Spitalului Municipal Fălticeni, Vlad Morariu: Prioritatea în 2017 este finalizarea lucrărilor la noua clădire. În 2016 au fost făcute investiții în infrastructură și aparatură medicală


Intră acum și în grupul de

Mai multe investiţii în infrastructură şi aparatură medicală au fost realizate în cursul anului 2016 în Spitalul municipal Fălticeni, prioritatea conducerii unităţii pentru anul 2017 fiind finalizarea lucrărilor la noua clădire a spitalului.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu, a declarat pentru NewsBucovina că în anul 2016 au fost efectuate mai multe investiţii în infrastructua spitalului printre acestea numărându-se schimbarea tâmplariei vechi cu PVC în  Blocul operator şi în sălile de pansamente, renovarea sălilor de operaţie şi a grupurilor sanitare în diferite secţii şi compartimente., lucrări de igienizare şi renovare în toate cabinetele din ambulatoriul spitalului, – înlocuirea mobilierului deteriorat din toate secţiile spitalului, precum şi renovarea  vestiarelor pentru medici, asistenţi medicali şi infirmiere.

Morariu a spus că în 2016 s-a achiziţionat aparatură medicală în valoare de aproximativ 600.000 de lei cu fonduri provenite din venituri proprii si de la bugetul Consiliului Local Fălticeni.

Lucrările la noua clădire a Spitalului Fălticeni sunt realizate în proporţie de 90 la sută

Întrebat în ce stadiu sunt lucrările la noua clădire a Spitalului Fălticeni, medicul Vlad Morariu a spus că investiţiile la acest obiectiv sunt realizate în proporţie de 90 la sută.

“Stadiul lucrărilor la noul spital Fălticeni este destul de avansat având mari speranţe de finalizare în acest an, în condiţiile unei finanţări continue de la Ministerul Sănătăţii. Ritmul lucrărilor în 2016 nu a fost cel dorit pe fondul expirării autorizaţiei de construcţie. iar reînnoirea ei a necesitat obtinerea unor noi avize ( ISU, DSP, Mediu, Autoritatea de Stat în Construcţii,etc), dificultăţi fiind la avizul ISU, unde normativul a suferit o serie de modificări după tragedia de la Colectiv”, a explicat Morariu.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni a mai spus că întârzierea finalizării acestui obiectiv a fost determinată şi de durata mare, de aproximativ 9 luni, a licitaţiei pentru lucrările suplimentare, pe fondul contestaţiilor repetate între participanţi.

“Cel mai dureros capitol a fost finanţarea, spitalul neprimind nicio alocare bugetară în perioada ianuarie-octombrie 2016. Totuşi, rămân optimist pe fondul schimbării din decembrie 2016 ca noul ministru al Sănătăţii va înţelege nevoia stringentă de finalizare a unei investiţii ajunse la un stadiu de 90 la sută realizat”, a subliniat medicul fălticenean.

Lucrările la noua Maternitate Fălticeni ar putea fi finalizate la sfârşitul lunii ianuarie

Morariu a precizat că şi lucrările la noua Maternitate Fălticeni sunt “pe ultima sută de metri”, iar finalizarea acestora este estimată pentru sfârşitul lunii ianuarie.

“Am vizitat şantierul vineri şi vă pot asigura că vom avea o Maternitate care respectă toate normativele în vigoare, condiţii hoteliere deosebite pentru mame şi copii, similare celor din Vestul Europei, dar şi dotări medicale de ultimă generaţie”, a explicat Morariu.

Concursuri pentru ocuparea unor posturi de medic în secţiile deficitare în personal medical din Spitalul Fălticeni

Referindu-se la acoperirea cu personal medical din Spitalul municipal Fălticeni, Morariu a spus că dacă în cazul personalului medical mediu aceasta este acceptabilă, în cazul medicilor se întâmpină unele “probleme” cu acoperirea de personal pentru anumite specialităţi arătând că cele mai deficitare în această privinţă sunt specialităţile  neonatologie, cardiologie, radiologie, ATI, medicina de urgenţă şi pediatria.

“Am scos şi vom mai scoate la concurs posturile libere pentru a asigura o funcţionalitate cât mai bună pe acele secţii si compartimente şi pentru a evita suprasolicitarea medicilor care lucrează în spital”, a mai spus medicul fălticenean.

Prevenirea infecţiilor asociate îngrijirilor medicale rămâne în atenţia conducerii spitalului fălticenean şi în  2017

sursa foto: spital-falticeni.ro

În privinţa prevenirii infecţiilor nozocomiale, Morariu a subliniat că acest domeniu este privit cu “maximă seriozitate”, fiind înfiinţată în acest sens o comisie din care fac parte un medic epidemiolog, un medic infecţionist, dar şi medicii şefi de secţii din spital, care se întruneşte de două ori într-o lună sau ori de câte ori este nevoie.

“Această comisie se asigură că circuitele din toate secţile şi compartimentele din spital şi graficele de curăţenie şi dezinfecţie sunt respectate cu stricteţe şi este abilitată să ia orice măsură se impune în scop preventiv”, a menţionat medicul Vlad Morariu.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni a mai declarat că prioritatea anului 2017 pentru conducerea unităţii o reprezintă finalizarea lucrărilor la noua clădire a spitalului.

“Cu siguranţă, prioritatea noastră numărul unu este finalizarea, în 2017, a lucrărilor la noul spital Fălticeni.  Mai avem în vedere continuarea dotării spitalului cu aparatură medicală de ultimă generaţie pentru a putea presta servicii medicale de înaltă calitate cetăţenilor arondaţi spitalului”, a mai spus Morariu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de