Noi cabinete medicale în Ambulatoriul Integrat, înfiinţarea unui Compartiment de Boli Cronice şi extinderea Camerei de Gardă, între priorităţile conducerii Spitalului Gura Humorului în 2017


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului orăşenesc Gura Humorului, jurist Cornel Vieru, a declarat pentru NewsBucovina că în cursul anului 2017 ar urma să fie înfiinţate în cadrul Ambulatoriului Integrat al unităţii alte cabinete medicale pentru patru specialităţi, dar şi înfiinţarea unui compartiment de boli cronice în spitalul humorean.

Vieru a spus că din luna iulie 2014 în cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului orăşenesc Gura Humorului funcţionează cabinetele medicale în specialităţile Gastroenterologie, ORL, Chirurgie generală, obstetrică – ginecologie şi pediatrie, iar la finalul lunii martie 2017 ar urma să devină funcţional şi  cabinetul de Medicină internă.

El a mai spus că în cadrul Ambulatoriului Integrat se doreşte înfiinţarea unor cabinete medicale pentru specialităţile Endocrinologie, Urologie, Dermatovenerologie şi Pneumologie arătând că spaţiile pentru desfăşurarea activităţii acestor cabinete au fost deja amenajate din fondurile proprii ale spitalului, urmând să fie făcute demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea modificării Structurii organizatorice în vederea includerii acestor specialităţi.

“Identificând nevoile de îngrijiri medicale pentru populaţia din zona arondată, ne gândim să înfiinţăm un compartiment de Boli cronice cu 10 paturi”, a spus Vieru.

Managerul Spitalului orăşenesc Gura Humorului a arătat că în cursul anului 2016 au fost scoase la concurs un post de farmacist şi mai multe posturi de medic pentru specialităţile Obstetrică-ginecologie, Chirurgie generală, Recuperare, medicină fizică şi balneologie şi Pediatrie, fiind ocupate doar două posturi de medic pediatru.

El a precizat că în acest an au fost reluate demersurile pentru ocuparea celorlalte posturi de medic.

Numărul internărilor continue a scăzut în anul 2016 faţă de 2015 în Spitalul orăşenesc Gura Humorului, dar a crescut numărul consultaţiilor în Camera de Gardă şi Ambulatoriul Integrat

Referindu-se la adresabilitatea pacienţilor la Spitalul orăşenesc Gura Humorului, Vieru a menţionat că atât numărul consultaţiilor în Camera de Gardă a unităţii, numărul internărilor de zi, cât şi cel al consultaţiilor în Ambulatoriul Integrat a crescut în anul 2016 faţă de 2015, doar în cazul internărilor continue a scăzut de la 4045 în anul 2015 la 3751 în anul 2016.

“Numărul de internări continue a scăzut, dar cazurile medicale au fost rezolvate prin internări de zi, consultaţii şi tratament în Ambulatoriu Integrat”, a spus Vieru.

În privinţa duratei medii de spitalizare se constată o uşoară creştere în anul 2016, când a fost de 5,26, faţă de 2015, când a fost de 5,12, iar depăşiri faţă de durata medie de spitalizare la nivel naţional s-au înregistrat în specialităţile Diabet şi Boli de nutriţie- 6,65, Gastroenterologie şi ORL- 5,41 şi Pediatrie- 5,13.

Vieru a explicat că depăşirea duratei medii de spitalizare în cele patru specialităţi ar fi putut fi determinată fie de vârsta pacienţilor, de afecţiunile diagnosticate, dar şi de provenienţa unor pacienţi din comunităţi defavorizate.

Managerul Spitalului orăşenesc Gura Humorului a mai spus că rata infecţiilor asociate asistenţei medicale a fost de 0,1 în anul 2016, egală cu cea înregistrată în 2015, adăugând că din cursul anului trecut unitatea spitalicească a început colaborarea cu un medic epidemiolog, tocmai pentru “depistarea şi luarea tuturor măsurilor pentru limitarea efectelor acestor infecţii”.

Camera de Gardă a Spitalului orăşenesc Gura Humorului va fi extinsă şi transformată în Compartiment de Primiri Urgenţe

Vorbind despre investiţiile în infrastructură, Vieru a spus că, împreună cu Primăria Gura Humorului, Spitalul orăşenesc a început proiectul “Eficientizarea energetică a clădirilor spitalului “, prin programul POR 2014 – 2020, Axa 3.1, ce vizează reabilitarea energetică a clădirii situate pe strada Lt. V. Marceanu, în care funcţionează Compartimentul şi cabinetul de Pediatrie, fiind prevăzute lucrări de înlocuire a acoperişului, lucrări de anvelopare a construcţiei, de înlocuire a geamurilor şi uşilor exeterioare, precum şi lucrări de înlocuire a instalaţiilor termice şi electrice.

“În clădirea principală, dorim doar schimbarea instalaţiei termice şi electrice şi anveloparea termică doar pentru corpul B şi C, la corpul A fiind deja realizată anveloparea termică şi acoperişul în anii anteriori”, a explicat Vieru precizând că valoarea proiectului este de aproximativ 400.000 de euro.

El a mai spus că un alt proiect demarat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Gura Humorului, în valoare de 500 000 de lei, vizează extinderea Camerei de Gardă, în prezent, fiind în faza de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor necesare.

“După finalizarea proiectului, vom solicita Ministerului Sănătăţii transformarea Camerei de Garda în Compartiment de Primiri Urgenţe”, a menţionat Vieru.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de