Sucevencele sunt invitate să descopere secretele iei românești autentice, la „Școala de IE” de la USV


Intră acum și în grupul de

Sfârșitul acestei săptămâni aduce la Suceava un atelier în cadrul căruia participanții vor putea descoperi secretele iei românești.

Sub genericul „Școala de IE”, în zilele de 29 și 30 aprilie, între orele 10.00 – 18.00, în sala de lectură a Bibliotecii USV din corpul E al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, vor avea loc prezentări, demonstrații și ateliere de lucru susținute de Ioana Corduneanu, inițiatoarea proiectului „Semne cusute”.

Aceasta a declarat pentru NewsBucovina că scopul atelierului „Școala de IE” este educarea publicului cu privire la cămășile tradiționale, dar și împărtășirea cunoștințelor pe care le-a dobândit de-a lungul timpului cercetând izvoare vechi sau depozite ale muzeelor.

„Scopul evenimentului este să educăm publicul, să facem ordine în toate informațiile legate de cămașă, să educăm în ceea ce privește tehnicile de bază de cusut și materialele folosite. Pe de altă parte, facem un scurt istoric al cămășilor din toată țara pentru că ele sunt legate între ele și au primit influențe din alte regiuni. Discutăm despre toate cămășile, nu doar despre cele din Bucovina”, a declarat Ioana Corduneanu.

Inițiatoare a proiectului „Semne cusute”, prin care a creat o comunitate de peste 19.000 de femei care își cos singure iile și învață cum să deosebească o ie autentică de o ie de duzină, Ioana Corduneanu a menționat că în cadrul atelierului de la Suceava va prezenta, printre altele, și evoluția cămășilor românești.

Astfel, participanții vor putea descoperi taine ale cămășilor din Transilvania, neschimbate din epoca bronzului, dar și cămășile evoluate care sunt prezentate și admirate astăzi în muzee.

Totodată, Ioana Corduneanu a mai arătat că în a doua zi de curs, duminică, va prezenta și va analiza cămăși românești din nordul Bucovinei, ce se află în depozitele Muzeului de Etnografie din Cernăuți.

Sursa foto: Facebook Ioana Corduneanu

Mai mult decât atât, dat fiind specificul atelierului de lucru, participanții vor primi materialele necesare pentru a concepe propria ie, urmând sfaturile și pașii pe care îi va detalia trainerul.

Potrivit programului, cei care vor dori să pătrundă în tainele cămășilor tradiționale, vor învăța în cele două zile de curs care sunt principiile de croi și asamblare, scheme & „tipare”; tehnici folosite pentru croi și asamblare; compoziție: unde, ce și cât coasem pe cămăși, precum și tehnici de cusut: cum coasem și de ce.

Ioana Corduneanu a mai precizat că cei care doresc să participe la „Școala de IE” vor plăti o taxă de 100 de lei pe zi, iar în cazul în care o tânără vine însoțită de mama sa, taxa de participare va fi achitată pentru o singură persoană. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de