Ce randament poate da un elev la un examen de trei ore cu masca pe față, pe căldură, mai ales că la cei cu ochelari lentilele se aburesc imediat? Liderul ASI Suceava, Giani Leonte propune amânarea sau echivalarea examenelor naționale // VIDEO


Intră acum și în grupul de

Liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, Giani Leonte, a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că examenele naționale ar putea fi ori amânate până în septembrie ori echivalate după o formulă de compromis.

El a explicat că examenele în aceste condiții vor produce mai mult haos decât să clarifice trecerea într-o etapă superioară a elevilor.

Potrivit lui Giani Leonte problema nu este legată de examenele naționale, ci de admiterea în liceu și în învățământul superior.

„Trăim cu toții o perioadă inedită. Nimeni nu și-a imaginat că vom trăi aceste vremuri. Din păcate sistemul nostru de învățământ nu este pregătit pentru astfel de situații și și-a dovedit în acest moment lacunele. Faptul că profesorii, elevii nu sunt pregătiți așa cum ar trebui pentru acest sistem de învățare on line lasă de gândit și, probabil, pe viitor trebuie să ne gândit cât mai serios că și această modalitate de învățare face parte din cotidian și ar trebui să-l perfectăm”, a spus Leonte.

El a adăugat că sunt foarte multe întrebări la care nici Ministerul, nici Inspectoratul Școlar și nici noi nu avem răspunsuri.

Giani Leonte a arătat că este în contact permanent cu colegii din județ și a transmis și ASI Suceava și federația sindicală din care face parte ministerului că ordinele emise sunt fără substanță și nu se clarifică cu ceea ce e de făcut în această perioadă.

„E nevoie și de resurse financiare și de resurse umane pentru a duce la capăt aceste examene”, a spus Giani Leonte.

Potrivit acestuia sunt foarte mulți colegi care nu doresc să participe nici la pregătirea din 2-12 iunie și nici la examenele naționale pentru că sănătatea e mai presus de orice examen.

„Nu știu cum va fi, nu am un scenariu cum se vor desfășura lucrurile în perioada următoare, cum se vor desfășura lucrurile la examenele naționale. Ferească Dumnezeu să avem cazuri de îmbolnăviri într-o școală. Nu știm ce se va întâmpla. Probabil că examenul va fi mutat într-o altă școală. Nimeni nu ne răspunde. Așteptăm precizări clare de la Ministerul Educației și Cercetării”, a spus Leonte.

El a apreciat că poate ar trebui să se încerce o simulare de examen într-o școală pentru a se vedea cum vor putea decurge lucrurile.

„Toată sarcina organizării examenelor naționale cade în sarcina directorului, a consiliului de administrație  și a părinților”, a spus Leonte care a menționat că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu-și asumă nimic.

Potrivit acestuia, DSP este obligată să trimită în școli medici și asistenți care să facă triajul epidemiologic și să ia temperatura copiilor, dar nu se știe de unde vor fi acei medici și asistenți și nu se știe cine și-ar dori să vină să participe la un examen.

El consideră că o soluție ar fi echivalarea examenelor naționale pe baza mediilor, pe baza unei formule care poate fi găsită, astfel încât copiii să termine anul școlar în condiții de sănătate maximă, iar protejând copiii sunt protejate și cadrele didactice și familiile lor.

„Miza în această perioadă nu este nici Evaluarea Națională și nici Examenul de Bacalaureat. Miza este admiterea la liceu și admiterea în învățământul superior. Eu cred că universitățile pot să-și gândească un sistem de admitere online pentru că sunt mult mai bine pregătite, au infrastructura au mult mai bine pusă la punct decât noi cei din preuniversitar”, a spus liderul sindical.

El s-a întrebat de ce se ține neapărat să fie organizate acum aceste examene și nu se amână până în septembrie.

„De ce să le facem acum? Eu cred că puteam aștepta până în septembrie chiar pentru că nu cred că ar fi foarte grav dacă anul școlar ar începe la 1 octombrie. Să vedem cum evoluează lucrurile din punct de vedere al acestui coronavirus și să avem răbdare astfel încât să acționăm cu discernământ, să punem rațiunea în față și sănătatea în același timp”, a spus Giani Leonte.

El a menționat că sunt țări care au renunțat la examenele naționale precum Franța, Italia, Olanda sau chiar Republica Moldova și a subliniat că FSLI a transmis o adresă ministerului în care a prezentat aceste aspecte, atrăgând atenția că desfășurarea examenului național în aceste condiții ar conduce la un haos.

„Nu poți să faci un examen în aceleași condiții în toate unitățile școlare. Nu toate sunt puse la punct. Imaginați-vă ce randament poate să dea un copil care trebuie să stea trei ore cu masca pe gură. Eu port ochelari. Când mi-am pus masca lentilele se aburesc. Nu știu dacă pot scrie o teză în condițiile acestea”, a spus Leonte care a arătat că și profesorii care poartă ochelari vor trebui să suporte o situație complicată timp de patru-cinci ore cu masca pe figură, mai ales că e posibil să fie și temperaturi foarte ridicate situație care va perturba și mai mult examenul.

„Trag un pic de nădejde să amânăm aceste examene măcar până la toamnă dacă nu cea mai bună soluție ar fi să echivalăm pe baza mediilor din anii precedenți și anul curent. Nu este fair-play, dar este o situație specială. Cu așa ceva nu ne-am mai întâlnit. Trebuie să fim solidari în aceste momente și să acceptăm și să depășim momentul astfel încât să-l trecem cu bine și să ne apărăm sănătatea”, a arătat Giani Leonte care a recunoscut că orice soluție aleasă nu va mulțumi pe toată lumea.

El a subliniat că importantă este admiterea în învățământul superior și admiterea în liceu, iar elevul să acceadă în etapa superioară pe care și-o dorește.

„Deocamdată poate că nu se conștientizează momentul intrării în școală în aceste condiții”, a spus Leonte care a menționat că foarte mulți dintre colegi nu doresc să revină pentru că au boli preexistente, au membri ai familiei cu boli preexistente și nu doresc să riște să-și îmbolnăvească familia.

„Anul școlar se poate încheia în aceste condiții. Materia primului semestru a fost parcursă integral și jumătate din al doilea semestru. Există condiții ca anul școlar să se încheie.În aceste momente trebuie să fim solidari. Dacă ne-am așeza la masa discuțiilor cu minister, specialiști, probabil că am găsi o soluție care, cu siguranță nu va mulțumi pe toată lumea, dar să fie o formulă de compromis într-o situație extrem de grea”, a conchis Giani Leonte.    


Intră acum și în grupul de