RETROSPECTIVA ANULUI 2009


Intră acum și în grupul de

La final de 2009, NewsBucovina a făcut o trecere în revistă a celor mai accesate ştiri din cadrul rubricii de EXCLUSIV.

Şcoli în clădiri mai vechi de 100 de ani – adevărate bijuterii arhitecturale

În oraşul Suceava există cel puţin patru clădiri mai vechi de 100 de ani în care actualmente funcţionează şcoli. În ordinea vechimii, acestea sunt: clădirea corpului A a Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu”, clădirea Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, clădirea Şcolii Generale nr. 5 din Burdujeni şi clădirea Şcolii Generale nr. 6 din Burdujeni Sat. Cea mai veche clădire din oraş, în care şi în momentul de faţă funcţionează o şcoală, este clădirea corpului A a Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu”, atestată documentar pentru prima dată în anul 1784. Pe 3 februarie anul acesta, ea a împlinit 225 de ani de atestare documentară. La ora actuală, doar specialiştii ar mai putea deduce vechimea bi-centenară a clădirii, întrucât ea este foarte bine întreţinută, devenind cu timpul un adevărat templu al manifestărilor artistice din oraşul Suceava.

AFA 2009 – un succes garantat pentru BUKOWINA

Delegaţia de la Suceava a dat lovitura, în luna martie, la târgul de bunuri şi servicii de la Augsburg, AFA 2009, cel mai mare eveniment de acest gen din regiune, la care au participat timp de aproximativ o săptămână peste 100.000 de vizitatori. Produsele meşteşugăreşti bucovinene, produsele alimentare tradiţionale, oferta turistică privind mănăstirile bucovinene şi turismul de agrement au fost prezentate chiar din primele minute unor vizitatori dornici să cunoască şi să vadă pe viu cum se încondeiază ouă, cum se pictează o icoană şi ce se mănâncă în Bucovina.

7.200 lei, atât costă fericirea unei mirese

Toată lumea ştie că femeile visează să poarte la nunta lor, cea mai frumoasă şi, pe cât posibil, cea mai scumpă rochie de mireasă. În cadrul expoziţiei de la Târgul de nunţi “Bucovina”, care s-a desfăşurat în perioada 6-8 martie a.c., fericirea supremă a unei mirese a costat 7.200 lei. Rochia “buclucaşă” a aparţinut magazinului “Marriage a Paris” şi a fost una dintre cele mai interesante creaţii prezente la eveniment. Creată după tendinţele anului 2009, respectând croiala, stilul şi cromatica dictate de cei mai faimoşi designeri în domeniu, cea mai scumpă rochie expusă la Târgul de nunţi s-a remarcat prin detalii originale, inovatoare, acestea făcând-o unică şi râvnită de multe viitoare mirese.

Studenţii suceveni aproape că au lipsit de la mitingul organizat de colegii lor basarabeni

În ciuda declaraţiilor date în presă, studenţii români care urmează cursurile Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava au fost prezenţi în număr foarte mic la mitingul organizat în aprilie de Grupul de Iniţiativă a Românilor din Basarabia. Acţiunea s-a desfăşurat cu scopul de a-i susţine pe tinerii din Republica Moldova, care au protestat rezultatul alegerilor şi instaurarea Partidului Comunist la Guvernare. “Cred că studenţii suceveni au fost suficient de informaţi în legătură cu acest miting şi regret că reacţia lor nu a fost în conformitate cu aşteptările colegilor noştri basarabeni. Eu am fost prezent la manifestare, unde mi-am văzut şi câţiva colegi, membri ai unor organizaţii studenţeşti”, a arătat Florin Grădinaru, reprezentantul Organizaţiilor Studenţeşti în cadrul Senatului Universităţii sucevene.

Criza financiară nu reuşeşte să le strice sucevenilor concediile

Se pare că sucevenii nu au ţinut cont de criza financiară şi şi-au planificat din timp concediile. În funcţie de preferinţe şi posibilităţile financiare, aceştia au ales oferte de circuit intern sau extern. Unii au rămas în România, pe când alţii au ales să îşi petreacă vacanţa de vară în afara ţării, pe plajele însorite ale Turciei, Bulgariei sau Greciei. Potrivit agenţilor de turism de la “Hello Travel Agency” şi “Eximtur”, destinaţia preferată a rămas litoralul românesc. Cei vârstnici au ales să îşi petreacă vacanţa în staţiunile balneare româneşti care oferă turiştilor servicii complexe şi o serie de tratamente de refacere.

“An de vis” pentru Rotary Suceava-Bucovina

Preşedintele Clubului ROTARY Suceava-Bucovina, Ioan Daniel Cuşnir, a predat în luna iulie atributele de preşedinte, ciocanul şi clopotul oficial de şedinţe, noului preşedinte al clubului, dnei Gabriela Creţeanu. Conform statutului, preşedinţia clubului se asigură, prin rotaţie, de câte un membru timp de un singur an rotarian, care s-a sfârşit în luna iulie. …„A fost un an de vis pentru că am avut alături prieteni valoroşi, care au înţeles că doar munca în echipă poate face diferenţa. Le mulţumesc şi sper să cotinuăm pe acest trend ascendent”, a conchis Ioan Daniel Cuşnir.

Rromii meşteşugari “rup gura târgului”

Printre artiştii populari care au participat la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului anual al Meşterilor Populari, care s-a desfăşurat la Muzeul Satului Bucovinean, s-au numărat şi două familii de “ţigani argintari”, aşa cum s-au autointitulat meşterii populari. Constantin Ion şi Mircea Crăciun, ambii din Bucureşti, şi-au expus cu mândrie bijuteriile create manual, folosind o serie de tehnici preluate de la înaintaşii lor. Constantin Ion, preşedintele “Ligii Meşteşugarilor Rromi din România” a venit la târg cu o gamă largă de bijuterii, create din diferite materiale. Marfa expusă de Mircea Crăciun, meşter popular de etnie rromă, a stârnit interesul trecătorilor, adunând în jurul tarabei un număr mare de persoane dornice să admire costumele tradiţionale ţigăneşti, bijuteriile create manual şi vasele confecţionate din aramă.

Stefanno şi Julianno, singurii DJ suceveni renumiţi peste hotare

Ştefan Roşca şi Iulian Petrariu, alias Stefanno şi Julianno, cei doi DJ suceveni care într-un timp scurt au reuşit să îşi construiască un renume atât pe plan naţional cât şi internaţional, s-au pregătit intens pentru un turneu prin Europa şi pentru lansarea unei piese, producţie proprie, în urma încheierii unui contract cu o casă de discuri din Anglia. Totul a început în 2007, au declarat Stefanno şi Julianno pentru NewsBucovina.ro, când, după ce vreme de câţiva ani s-au familiarizat şi au descoperit muzica electronică, cei doi tineri şi-au descoperit “marea dragoste”: muzica trance. Demn de menţionat este faptul că Ştefan Roşca şi Iulian Petrariu sunt singurii DJ suceveni cunoscuţi atât în ţară cât şi peste hotare, de-a lungul timpului aceştia evoluând în faţa a mii de persoane alături de câţiva dintre cei mai mari artiştii ai muzicii electronice şi stârnind o adevărată isterie în rândul fanilor.

Suceava, un judeţ cu spitale seculare

Spitale care seamănă cu o cazarmă militară părăsită sau cu o închisoare. Aşa arată opt din cele zece spitale ale judeţului Suceava, care asigură, teoretic, sănătatea a sute de mii de oameni. Multe dintre clădiri ar putea fi transformate în muzee pentru că au o vechime de două sute de ani. La Fălticeni, de exemplu, un perete exterior al maternităţii Spitalului Municipal se deplasează câţiva centimetri anual din cauza alunecărilor de teren. La Spitalul Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, mai multe secţii sunt găzduite de un fost conac boieresc, aflat în stare avansată de degradare. Pavilioanele Spitalului Vechi au o vechime de două sute de ani. Cu excepţia a două spitale, celelalte opt din judeţ funcţionează pe baza unor autorizaţii provizorii şi a unor planuri de modernizare pe care nu le respectă nimeni.

Talciocul din Iţcani, o modalitate de a mai scoate un ban pentru pâine sau medicamente

Presaţi de lipsa banilor, unii suceveni au renunţat la lucrurile de prin garderobă sau la alte obiecte nefolositoare din casă şi le-au vândut la târgul de vechituri, din Piaţa Iţcani. Pentru precupeţii care nu au avut prejudecăţi să stea câteva ore în spatele tejghelei, eliberarea dressing-ului simultan cu umplerea portmoneului sună teribil de bine. Pentru alţii însă aceasta este o modalitatea de a mai face rost de un ban de pâine sau pentru medicamente. În municipiul Suceava, târgul de vechituri are loc o dată pe săptămână, în ziua de joi, singura locaţie fiind Piaţa Iţcani. Cuţite, robineţi, aparate de radio portabile, piuliţe, nasturi, lanterne, ligheane, farfurii, casete video sau audio, linguri. Orice se poate găsi în talciocul de la Iţcani.

Constantin Severin: “2009 a fost, fără îndoială, cel mai bun an al meu ca artist vizual”

NewsBucovina.ro a oferit cititorilor la sfârşitul lunii noiembrie 2009 un interviu în exclusivitate cu renumitul artist plastic sucevean Constantin Severin.
NewsBucovina.ro: Ne apropiem cu paşi repezi de finele anului 2009. Cum a fost acest an pentru artistul Constantin Severin?
Constantin Severin: 2009 a fost fără îndoială cel mai bun an al meu ca artist vizual. A început cu o expoziţie la galeria de artă “Lascăr Viorel” din Piatra Neamţ, promovată de EuroNews, a continuat cu o personală la galeria “Dalype” din Oslo, în aprilie, o expoziţie de grup cu artişti din statele membre ale UE, la “Opera Gallery”, din Budapesta, care a avut loc în mai, iar punctul culminant, nu numai al anului, ci şi al scurtei mele cariere de până acum, a fost vernisajul de la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, din luna noiembrie.

”Sunt zile în care pe holurile Tribunalului Suceava sunt mai mulţi avocaţi decât justiţiabili”

În luna decembrie 2009, NewsBucovina a propus cititorilor un interviu în exclusivitate cu noul decan al Baroului Suceava, avocat Sorin Rusu.
NB: Sunt prea mulţi avocaţi pe piaţă în momentul de faţă din punctul dvs. de vedere?
S.Rusu: Dacă ne raportăm la judeţul Suceava, poate nu sunt prea mulţi, deocamdată, însă efectele crizei s-au amplificat şi acum sunt momente în care pe holurile Tribunalului Suceava, ca şi în teritoriu, sunt zile în care sunt mai mulţi avocaţi decât justiţiabili. Acesta ar putea fi răspunsul la problemă.

Ce carti mai citesc sucevenii?

Pentru a afla dacă sucevenii încă citesc, ce anume lecturează şi dacă în preajma Crăciunului vânzările de carte au crescut, reporterii NewsBucovina.ro a stat de vorbă cu reprezentanţii unor librării îndrăgite de cetăţenii Sucevei. Potrivit acestora, la mare căutare la final de an printre tinerii suceveni sunt cele patru volume ale colecţiei Suspans şi Romance, “Zori de zi”, “Eclipsa”, “Lună Nouă” şi “Amurg”, ale autoarei Stephenie Meyer. Nici ultima apariţie editorială semnată Mihaela Rădulescu, “Nişte Răspunsuri”, nu se lasă mai prejos, cartea având mare căutare în rândul sucevenilor, alături de cărţile Hertei Muller şi “Dictatura Gastronomică”, un volum scris de bucătarul lui Nicolae Ceauşescu.


Intră acum și în grupul de