Succesul international al micilor pianisti de la „Arte” nu ar fi fost posibil fara ajutorul material al parintilor


Intră acum și în grupul de

Patru elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava au participat la Concursul Internaţional de Pian „Simone Delbert Fevrier” care s-a desfăşurat în perioada 30 octombrie – 6 noiembrie la Nisa, în Franţa, de unde s-au întors cu tot atâtea premii prestigioase.

Astfel, la categoria 8 ani, elevii Mădălina Dabâcă şi Vlad Vorniceanu au obţinut premiul I, iar Codruţ Arotăriţei a luat premiul II. La categoria 10 ani, Andreea Păduraru a fost distinsă cu premiul III. Copiii suceveni au fost însoţiţi de profesorul de pian Johannes Onesciuc, de la colegiul menţionat.

Competiţia, aflată la cea de-a IV-a ediţie, a implicat un număr de 17 ţări participante printre care Cehia, Slovenia, Italia, Franţa, Lituania, Rusia, China, Canada. Juriul a fost format de 3 pianişti din China, Rusia şi Japonia, un coregraf din Milano şi un corepetitor de la Conservatorul din Nisa, persoane consacrate, recunoscute pe plan internaţional în lumea muzicii culte.

Concursul a început pentru micii pianişti suceveni, sâmbătă, 30 octombrie, în prima zi a competiţiei, aceştia stând la Nisa până duminică, când a avut loc premierea după jurizare. Astfel, fiecare zi a evenimentului a fost dedicată unei alte categorii de vârstă, concursul fiind împărţit pe 3 mari secţiuni: “Debutant”, “Moyen Age” şi “Grand Prix”.

“Din păcate, nimeni nu ne-a ajutat financiar. Părinţii au fost singurii care au susţinut cap coadă deplasarea. Nu vă pot ascunde faptul că am primit tot felul de refuzuri, de la oficialităţi până la persoane fizice şi jurdice cu o anumită potenţă financiară, care m-au refuzat într-o manieră mai mult sau mai puţin frumoasă.

Eu am concluzionat, bineînţeles împreună cu părinţii, undeva la momentul venirii, că ori de câte ori va fi cazul să continuăm pe aceeaşi linie începută, vom continua tot cu sprijinul acestora, pentru că după această experienţă, eu personal refuz să mai cred că cineva ne va ajuta. Şi atunci am să încerc să fac tot ceea ce îmi stă în puteri pentru a putea pregăti cât mai bine copiii”, a declarat pentru NewsBucovina.ro profesorul de pian Johannes Onesciuc, îndrumător al celor patru elevi suceveni.

Atât cei patru pianişti, cât şi profesorul se află la prima participare internaţională, Johannes Onesciuc însă având, pe parcursul celor 7 ani de învăţământ, diferite experienţe pianistice merituoase, în plan naţional, cu copii pe care i-a pregătit.

“Cei patru micuţi au avut ocazia să mai cânte, pe parcursul anului şcolar trecut, când au participat la un concurs de “Tehnică pianistică” desfăşurat în perioada lunii martie la Botoşani, unde copiii au obţinut două premii I şi un premiu III, după care am continuat în aceeaşi direcţie mergând în luna mai la “Concursul Naţional de Interpretare a pieselor Românşti” desfăşurat la Bistriţa Năsăud, unde Vlad Vornicianu a obţinut premiul I, Mădălina Dabâca premiul I şi Codruţ Arotăriţei premiul II, iar Andreea Păduraru a obţinut premiul al II-lea. Astfel, împreună cu părinţii am hotărât de comun acord să încercăm concursul acesta internaţional, fiind mai mult decât motivaţi şi de rezultatele de anul trecut”, a completat Johannes Onesciuc.

Tânărul profesor a ţinut să sublinieze că vizează în continuare activitatea competiţională internaţională.

El a explicat că asemenea acţiuni nu primesc sprijin material din partea statului, deoarece şcoala aparţine Ministerului Învăţământului, iar acesta din urmă subvenţionează un singur concurs naţional. Este vorba de “Olimpiada Naţională de Interpretare”. În cadrul acesteia, participanţilor şi îndrumătorului li se acordă diurnă şi sprijin pentru transport, celelalte concursuri fiind considerate particulare, în afara programului.

“O altă exprienţă negativă în acest sens am avut-o anul trecut cu domnul Sergiu Cârstea, prof. dr. la Conservatorul de Muzică din Timişoara, când Biserica Catolică ne pusese la dispoziţie spaţiul, pentru a putea desfşura un concert de Crăciun cu instrumente de suflat, de la trompetă picolo la trompetă, cu totul alte instrumente de suflat mai mult sau mai puţin cunoscute publicului sucevean şi nu numai. Am încercat să organizăm acest concert în preajma sărbătorilor de iarnă, dar şi atunci ne-am lovit de aceleaşi veşnice probleme financiare.

Din acest motiv, nu intenţonez să organizez nimic anul acesta. Ceea ce voi face este să mă canalizez pe activitatea competiţională viitoare şi să sprijin prin cunoştiinţele mele aceşti copii în speranţa că vor urma alte evenimente. Calendarul evenimentelor naţionale din punct de vedere pianistic este mai mult decât larg, în sensul în care cu adevărat concursurile pianistice încep undeva după luna februarie, până la finalul lunii iunie. Dar vizând activitatea internaţională, pe parcurs, am găsit ceva în perioada 7-9 mai în Italia la Roma”, a mai arătat Johannes Onesciuc.


Intră acum și în grupul de