Premiul Opera Omnia „Mihai Eminescu”, acordat academicianului Dimitrie Vatamaniuc


Intră acum și în grupul de

Ediţia a XX-a a Festivalului literar „Mihai Eminescu” a debutat joi dimineaţă, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava, unde a avut loc manifestarea intitulată „Sub semnul poetului”, în cadrul căreia au fost oferite premii scriitorilor contemporani de seamă.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost eminescologii Alexandru Dobrescu – Iaşi, Theodor Codreanu – Huşi, Adrian Dinu Rachieru – Timişoara, alături de George Popa – Iaşi, care la vârsta de 88 de ani şi-a lansat la Suceava cel de-al VII-lea volum închinat marelui poet român Mihai Eminescu, intitulat sugestiv “Luceafărul. Treptele spiritului hyperionic”. Cu acest prilej, poetul şi publicistul George Popa a fost premiat cu “Premiul Naţional Mihai Eminescu” pentru cartea “Luceafărul” editată la Sibiu. Pe lângă diploma de onoare, acesta a fost premiat cu suma de 1000 lei, acordată de Centrul Cultural Bucovina.

De asemenea, a fost acordat şi Premiul Opera Omnia “Mihai Eminescu” academicianului Dimitrie Vatamaniuc, distincţie susţinută financiar de prof. Dan Lohănel, directorul Liceului Particular Nr.1 Suceava. Deoarece acad. Dimitrie Vatamaniuc nu a putut fi prezent la evenimentul care a avut loc la Suceava, acesta a fost anunţat telefonic de moderatoarea acţiunii, prof. Carmen Veronica Steiciuc, maestrul transmiţând celor prezenţi: „Sunt departe de Suceava, însă sunt cu sufletul în Bucovina”.

Surpriza manifestării a venit din partea prof. Romeo Istrati, din partea instituţiei-gazdă, care a făcut public faptul că, în premieră, în cadrul acestei ediţii a festivalului, vor mai fi acordate două premii pentru Societatea pentru Cultură Românească “Mihai Eminescu” de la Cernăuţi. Unul dintre premii a fost finanţat tot de către prof. Dan Lohănel, iar celălalt de deputatul PDL Suceava, Ioan Bălan. Banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea sediului acestei societăţi.

Evenimentul a debutat cu un recital şi cu o prezentare power-point, ambele dedicate genialului poet Mihai Eminescu, evocări profunde fiind realizate de elevii claselor a XII-a de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”. După acest moment, au luat cuvântul subprefectul Angela Zarojanu („Mihai Eminescu este un simbol al demnităţii naţionale pentru toţi vorbitorii de limbă română”), scriitorul Vasile Ursache, director al Centrului Cultural Bucovina („Eminescu este conştiinţa care prin opera sa reprezintă locul nostru printre celelalte popoare ale lumii”), Constantin Arcu, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, scriitorul Theodor Codreanu („Este necesară înfiinţarea unui Institut Naţional în cinstea poetului naţional Mihai Eminescu”), scriitorul Alexandru Dobrescu („*Luceafărul* scris de George Popa denotă claritate, orginalitate, coerenţă, profunzime”). În sală au fost prezenţi membri ai Societăţii Bucovinene, Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”, marele artist fotograf Ştefan Petrescu, poetul Ion Cozmei, fondatorul acestui festival, Viorica Petrovici, Ioan Manole, Alis Niculică, Doina Cernica ş.a.

Locaţiile de desfăşurare a ediţiei 2011 a Festivalului literar „Mihai Eminescu” sunt Suceava, Cernăuţi, Putna, Călineşti-Cuparencu.

Astfel, joi, de la ora 14.00 s-a plecat spre Cernăuţi, urmând ca de la ora 18.30 la Herţa să aibă loc întâlnirea oficialităţilor locale cu scriitorii invitaţi, ziua încheindu-se cu un dineu oferit de Primăria Municipiului Botoşani.

Manifestările continuă şi vineri, 14 ianuarie de la ora 09.15 cu vizitarea Casei Aron Pumnul, acolo unde se vor depune jerbe de flori. Totodată, de la ora 09.45 se vor depune jerbe de flori şi la statuia poetului Mihai Eminescu din Cernăuţi, urmând ca de la ora 10.00 să se viziteze Universitatea din Cernăuţi. De la ora 11.30 se va desfăşura vernisajul expoziţiei „Iarnă bucovineană” la Galeriile Mihai Eminescu din Cernăuţi, alături de alte lansări de carte, la ora 14.30 va fi plecarea spre Putna, iar de la ora 17.00 (sau 19.00) se va ţine slujba de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu la Mănăstirea Putna. Tot aici vor fi depuneri de coroane, ca un omagiu la bustul poetului Mihai Eminescu, urmat de un microrecital susţinut de elevi ai Şcolii Generale din Putna.

Sâmbătă, 15 ianuarie, va avea loc ultima zi de manifestări închinate poetului Mihai Eminescu. Astfel, de la ora 09.00 în Piaţa Tricolorului din Suceava, de Ziua culturii naţionale, 15 copii vor da drumul la baloane cu nume de marcă ale culturii române, urmând ca de la ora 09.30 să aibă loc depuneri de jerbe de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Suceava.

Acţiunile vor continua la ora 10.00, la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, cu lansarea cărţii “Poeţi din Basarabia”, a autorului Adrian Dinu Rachieru, Editura Academiei Române – Bucureşti şi Editura Ştiinţa – Chişinău. De la ora 11.00, tot la Biblioteca Bucovinei, va avea loc un moment dramatic din opera eminesciană, ilustrat de 2 actori.

Activităţile se vor încheia după prânz, după ce de la ora 12.30, la Ateneul Cultural „Mihai Eminescu” din Călineşti Cuparencu va avea loc o altă depunere omagială de coroană, la bustul poetului Mihai Eminescu, alturi de o serie de manifestări culturale dedicate “Luceafărului Poeziei Româneşti”.

Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Centrul Culural Bucovina, Secţia Centrul pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” Suceava, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava şi Primăria Comunei Şerbăuţi.


Intră acum și în grupul de