Autorul „Imnului golanilor”, omagiat la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Cunoscut ca autor al “Imnului golanilor”, pe care l-a consacrat ca o emblemă a Pieţii Universităţii în timpul manifestaţiilor Revoluţiei, Cristian Paţurcă a fost omagiat miercuri, la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, ca “un veritabil erou al societăţii civile din România”.

În opinia scriitoarei Angela Furtună, cea care a moderat evenimentul din sala “Elena Greculesi”, Cristian Paţurcă a însemnat mult pentru societatea românească, de vreme ce preşedintele Traian Băsescu i-a acordat la 27 aprilie 2010 distincţia Crucea Naţională “Serviciu Credincios – clasa a III-a”, la împlinirea a 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii. De altfel, preşedintele Traian Băsescu l-a vizitat pe Cristian Paţurcă şi în spital, în luna februarie a anului 2010, pentru a se interesa de starea de sănătate a acestuia.

Angela Furtună a mai ţinut să amintească că tot în 2010, Paţurcă a primit certificatul de revoluţionar preschimbat şi a fost înştiinţat că va primi o indemnizaţie reparatorie lunară de aproximativ 2000 de lei, a cărei valoare nu se impozita. “Acest suport venea însă prea târziu pentru că timp de 20 de ani acest om, ca voce autentică a societăţii civile a fost prea multă vreme singur, luptând cu toate tentativele de manipulare asupra adevărului condus de cercurile puterii în special în anii 90”, a spus Angela Furtună, care a amintit în cadrul dezbaterii că anul trecut, Teodor Mărieş, preşedintele “Asociaţiei 21 decembrie 1989” a făcut 78 de zile de greva foamei pentru desecretizarea dosarelor Revoluţiei.

De asemenea, în cadrul manifestării organizată la bibliotecă a fost prezentat volumul “Crimele revoluţiei – Sângeroasa diversiune a KGB-iştilor din FSN”, semnat de jurnalistul Grigore Cărtianu, volum dedicat fenomenului Piaţa Universităţii. Pornind de la această carte, s-a vorbit deopotrivă de trecerea a 20 de ani de la Revoluţia Română, menţionându-se şi semnificaţia anticomunismului în 2011.

Totodată, a fost prezentat post-mortem şi albumul Cristian Paţurcă&Kilometrul Zero “La Majorat”, dedicat Eroilor Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi fenomenului Piaţa Universităţii, dar şi “golanilor fără frontiere”.

Cei prezenţi la eveniment au audiat melodii ca “Cântecul baricadei”, “Imnul golanilor”, “Măi animalule”, “Nu plecăm” şi “Golan post-mortem”, CD-ul conţinând şi alte piese, precum “La majorat”, “Romanţa vinului”, “Du-te pa, pa!”, “Şi mi-ar plăcea”, “Călin, file de poveste”, “Lasă-ne”, “Cântec de oameni”, “Golanii de liceu”, “Aripi”.


Intră acum și în grupul de