“Ziua Artelor Plastice Bucovinene” a adus distinctii si premii invitatilor de onoare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Muzeul Bucovinei, împreună cu Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina (SAAAPB) au aniversat vineri, 28 ianuarie, “Ziua Artelor Plastice Bucovinene” prin deschiderea “Expoziţiei retrospectivă” cu lucrări semnate Teodor Tatos (1901-1985) şi prin conferirea unor titluri de excelenţă în artă şi pentru susţinerea artei bucovinene pe parcursul anului 2010.

În deschiderea evenimentului care a avut loc la Muzeul de Istorie, Gheorghe David, preşedinte al Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina, iniţiator al expoziţiei, a vorbit despre viaţa şi lucrările lui Teodor Tatos, expoziţia retrospectivă de pictură a artistului plastic fălticenean fiind “un gest recuperator” care reuneşte pe simeze circa 40 de lucrări provenind din două colecţii particulare şi din patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

“Descoperirea am făcut-o într-un vraf de foi de desen în urmă cu 6-7 ani de zile în care, pe lângă fumuseţea lucrărilor pe care am descoperit-o, am găsit şi o semnătură care descifra numele Tatos, despre care la acea vreme nu ştiam nimic. (…) Teodor Tatos, în secolul al XIX-lea, avea trei facultăţi urmate la Viena, Paris şi Berlin şi un doctorat (…) A murit la vârsta de 84 de ani în condiţii de sărăcie”, le-a spus Gheorghe David celor prezenţi.

În cadrul vernisajului au fost conferite două titluri – „Pictorul anului 78 al artelor plastice bucovinene”, artistului plastic Cătălin Alexandru Chifan, „pentru desăvârşire profesională în pictură”, şi artistei plastice Doina Catargiu „pentru performanţe inegalabile în a picta lumina”.

Totodată, au fost acordate Premiul de excelenţă „Opera Omnia” graficianului Mihai Pânzaru PIM (care a fost sărbătorit recent cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani) „pentru că a izbutit să ajungă un simbol unic al culturii bucovinene – PIM”, dar şi titlul de „amic al artelor plastice bucovinene” decernat preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, “pentru implicare în sprijinirea fenomenului artistic bucovinean”.

Prezent la eveniment, Gheorghe Flutur a ţinut să menţioneze că a observat starea de degradare în care se află clădirea Muzeului de Istorie Suceava şi a anunţat că va lua măsuri în vederea sprijinirii lucrărilor de consolidare.

În calitate de preşedinte al Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina (SAAAPB), vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie, a participat de asemenea la manifestarea de la muzeu.


Intră acum și în grupul de