„Zilele asistentei sociale”, celebrate la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cu prilejul „Zilele asistenţei sociale” Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” a fost gazda unui simpozion de asistenţă socială la care au participat membri ai Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, asistenţi sociali şi studenţi ai secţiilor de asistenţă socială din cadrul universităţilor, cadre universitare, reprezentanţi ai autorităţilor publice, organizaţii neguvernamentale, precum şi alţi specialişti ce contribuie la dezvoltarea asistenţei sociale.

Manifestarea care a avut loc joi, a fost moderată de Ecaterina Croitor, inspector social în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, care s-a arătat surprinsă de numărul mare de participanţi la acţiune şi a ţinut să sublinieze că „Asta înseamnă că ne pasă!”.

Aceasta a remarcat îndeosebi prezenţa subprefectului Angela Zarojanu, a preşedintelui Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, Florin Sălăjanu, a directorului adjunct la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Florin Tărnăuceanu, a şefului serviciu de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, Simion Botezatu, a reprezentanţilor ONG-urilor, reprezentate de „Salvaţi Copiii” prin Camelia Iordache şi Mihaela Grosu din partea Societăţii Doamnelor Bucovinene.

Invitată să ia cuvântul, Angela Zarojanu a apreciat: “Consider acest eveniment deosebit de important deoarece avem posibilitatea să discutăm şi să lămurim probleme ce ţin de asistenţă socială, rolul asistentului social, despre parteneriatul între instituţiile statului, societatea civilă şi Biserică, toate aceste servicii îndreptându-se către persoanele care au nevoie de noi.

Este vorba despre persoanele care întâmpină dificultăţi financiare, dificultăţi sociale, grupuri, familii dezorganizate, copilul aflat în dificultate”. Aceasta şi-a exprimat viziunea despre cum ar trebui să arate un asistent social, completând că: “La nivelul judeţului Suceava în momentul de faţă există la nivelul autorităţilor publice locale, din păcate, numai 11 furnizori de servicii sociale acreditaţi. Având în vedere că la acest moment există 114 unităţi administrativ-teritoriale, numărul este destul de mic.

Acreditarea furnizorilor de servicii sociale le oferă posibilitatea de a face parteneriate cu societatea civilă, cu Biserica, oferindu-le totodată mijlocul de a derula proiecte din fondul social european, iar acest lucru este extraordinar de important”.

Florin Sălăjanu, preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, a luat cuvântul realizând un scurt istoric al asistenţilor sociali în România, apariţia lor, dar şi dispariţia serviciului la un moment dat, comandată de Nicolae Ceauşescu.

„În asistenţă socială nu este ca în alte meserii. Munca noastră este greu de urmărit uneori, efectele ei fiind pe termen scurt de 2-3 ani. Ca profesie este una tânără, eu personal numărându-mă printre cei mai bătrâni. Avem o problemă de a accede în poziţii pentru că nu avem din rândurile noastre asistenţi sociali care să fi avut acces în poziţii importante, la nivel de minister de exemplu, ş.a.m.d.(…) Se poate câştiga decent din asistenţă socială, trebuie numai să îţi asumi să faci lucrul acesta şi să crezi în el”, a asigurat Florian Sălăjanu, enumerând punctele forte ale acestei profesii.

Manifestarea de la Biblioteca Bucovinei a fost un prilej perfect de a se discuta probleme ce ţin de sfera socială, a asistenţilor sociali, mai ales că discuţiile au fost centrate pe cele trei secţiuni propuse de simpozion: secţiunea 1 – Asistentul social – agentschimbare pozitivă într-o perioadă cu dificultăţi socio-economice majore – propuneri de îmbunătăţire a calităţii actului de asistenţă socială din România, secţiunea 2 – Viitorul asistenţei sociale – alegere şi necesitate – perspective privind evoluţia profesiei de asistent social, respectiv secţiunea 3 – Cerere şi ofertă în asistenţa socială – cerinţele de pe piaţa muncii în ceea ce priveşte pregătirea profesională în asistenţa socială versus oferta universităţilor în termeni de cunoştinţe, abilităţi şi competenţe ale absolvenţilor de asistenţă socială.


Intră acum și în grupul de