Spitalul Solca, „condamnat la inchidere”, dupa ce CL nu a aprobat reprofilarea in centru pentru batrani


Intră acum și în grupul de

Deşi cu o zi înainte de şedinţa Consiliului Local Solca, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-a întâlnit cu reprezentanţii Primăriei şi ai Spitalului de Boli Cronice Solca pentru a „prelucra” ordinul de reprofilare a unităţii spitaliceşti, recomandându-le „să primească oferta ministerului” de transformare în cămin de bătrâni, fiindcă „de bine, de rău o parte din personal rămâne acolo şi vor fi reduse mult mai puţine posturi”, joi, în şedinţă, CL nu a aprobat reprofilarea.

Astfel, CL Solca a transmis joi, Prefecturii Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Casei de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii hotărârea prin care nu sunt deacord cu transformarea Spitalului de Boli Cronice în Cămin pentru persoane vârstnice, a informat primarul Valeruţ Ţăranu Hofnăr. „Noi cerem funcţionarea spitalului în forma actuală, cu finanţare de la CAS, nefiind de acord cu reorganizarea în cămin de bătrâni”, a declarat primarul.

După această decizie directorul executiv al DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a precizat că „spitalul e condamnat la închidere” şi că nu va mai primi finanţare de la CAS, în schimb, primarul Hofnar afirmă că nu a primit nici o adresă de la CAS că nu mai finanţează spitalul Solca de la 1 aprilie.

Totuşi CL Solca mai are timp să se răzgândească până pe 31 martie, întrucât după aprobarea reorganizării, în primele trei luni unitatea nu este obligată să-şi ofere serviciile de asistenţă pentru bătrâni, putând întreprinde în această perioadă activităţi administrative şi de organizare sau lucrări de reamenajare.

Sumele alocate ulterior de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei vor fi decise în funcţie de numărul de persoane vârstnice care vor beneficia de serviciile instituţiei, putând fi majorate pe parcurs.

În aceste condiţii nu se ştie nici câte posturi vor fi reduse dacă spitalul s-ar transforma în cămin, fiindcă aceasta depinde de forma de organizare a căminului pe care trebuie s-o propună autoritatea locală: cămin de tip rezidenţial, unde personalul de specialitate trebuie să reprezinte 60% din personal, sau cămin de zi, unde trebuie să fie 80%, a precizat şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţei.

La spitalul Solca funcţionează în prezent 2 medici, un altul fiind în concediu fără plată, 15 asistenţi, două infirmiere, 2 asistenţi de farmacie, 12 persoane la TESA şi 7 muncitori şi aproximativ 30 de îngrijitori. De frică să nu rămână pe drumuri, 15 salariaţi de la Spitalul Solca au depus joi, la DSP cereri pentru redistribuirea lor în alte spitale: un medic, o infirmieră şi 13 asistente. Unii au optat pentru spitalele din Suceava, Rădăuţi şi Gura Humorului.

Problema redistribuirii personalului care ar putea rămâne pe drumuri în urma reorganizării spitalului nu e chiar atât de simplă, recunoaşte chiar şeful DSP. Chiar dacă, la solicitarea acestuia, spitalele au trimis situaţia tuturor posturilor vacante, şi există destule, doar două şi-au exprimat clar intenţia de a absorbi abia 2 oameni. „Singurele oferte au venit de la Spitalul Gura Humorului, care ar avea nevoie de un asistent la neonatologie, şi Rădăuţi, de un medic pneumolog. Sunt convins că va trebui să bat pe la uşi şi să-şi rog să-i primească, să nu las pe drumuri nişte oameni”, a declarat dr. Abiţei.

Acesta a mai spus că mai există oferta managerului Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ), care a spus că „e posibil să înfiinţeze la Solca o substaţie de Salvare şi va putea prelua 8 asistenţi”.

În spitalele din judeţ şi la SJA sunt vacante 66 posturi de medici, 6,5 de farmacişti, 4 posturi de biologi, biochimişti, chimişti, fizicieni, 13 posturi de logopezi, sociologi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, 294,5 posturi pentru asistenţi, 100 pentru infirmiere, 150 pentru îngrijitoare, 7 pentru şoferi sanitari. Numai că multe din spitale nu se încadrează în cei 70% cât trebuie să reprezinte cheltuielile de personal din total buget şi nu-şi permit să mai angajeze oameni, mai ales că unii manageri se gândesc deja la majorări salariale în acest an, susţine dr. Abiţei.

Cu toate acestea şeful DSP recomandă reorganizarea, argumentând că la început oamenii vor fi plătiţi şi vor avea timp să-şi găsească de lucru, fiindcă oricum spitalul nu are nicio şansă de supravieţuire în condiţiile în care acolo cheltuielile de personal reprezintă 84% din buget, iar cele pentru medicamente doar 2,7%.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a propus transformarea a 67 de spitale din ţară în cămine de bătrâni prin Programul „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”, Spitalul Solca fiind inclus printre acestea. Conform prevederilor, autorităţile administraţiei publice judeţene şi locale trebuie să decidă până la data de 31 martie 2011 dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice.

Între timp, a apărut şi Ordinul pentru aprobarea condiţiilor privind redistribuirea personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din cadrul unităţilor sanitare care se reorganizează în cămine pentru persoane vârstnice, care nu a fost preluat de acestea, în alte unităţi sanitare.

Redistribuirea personalului din unităţile sanitare care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice se va face în 3 etape, începând cu data de 4 aprilie 2011, în baza opţiunii personale. În situaţia în care, pentru un post vacant, există mai multe opţiuni, departajarea se va face pe baza unui punctaj, pe care angajatul îl primeşte în funcţie de vechimea şi cariera profesională pe care a desfăşurat-o până în prezent.


Intră acum și în grupul de