Numarul sucevenilor care se imprumuta la C.A.R.P. a crescut inainte de Paste


Intră acum și în grupul de

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, tot mai mulţi pensionari suceveni apelează la Casa de Ajutor Reciproc Pensionari (C.A.R.P.) Suceava pentru a obţine bani cu împrumut, necesari pentru asigurarea unei mese decente de Paşte.

„În luna martie 2011, pe total unitate au fost înregistrate 1.280 de contracte, împrumuturi care au fost solicitate în mod special de pensionari care fie se împrumută pentru a-şi putea achita serviciile medicale de care beneficiază, fie pentru tratament medicamentos, pentru a-şi susţine nepoţii pe care îi au în grijă, ori pentru a-şi susţine material familia, copiii şomeri, sau pentru a avea posibilitatea unei mese de Paşte decentă”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ana Negru, contabil-şef în cadrul C.A.R.P. Suceava.

Tot de la ea am aflat că numărul celor care solicită împrumuturi de la C.A.R.P. este în creştere de la an la an, cu precădere în perioada aprilie-octombrie inclusiv. “La ora actuală, numărul solicitanţilor este mai mare întrucât s-au înscris mai mulţi membri care doresc să beneficieze de serviciile şi beneficiile instituţiei noastre. Aşadar, creşterea numărului de contracte se datorează şi pe fondul creşterii numărului de membri pe unitate”, a explicat contabilul-şef al C.A.R.P.

1.200 de contracte de împrumut, onorate lunar

Statisticile C.A.R.P. Suceava arată că în anul 2010 media lunară de contracte onorate a fost de 1.100, situaţie care se menţine şi în primele trei luni ale anului 2011, media lunară indicând o cifră de 1.200.

Dacă la începutul lunii noiembrie a anului trecut, numărul de debitori către C.A.R.P. era de 27 de persoane, numărul cazurilor similare a crescut, până la finalul anului înregistrându-se un total de 47 de debitori. Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Pensionari Suceava, Dumitru Savu, pune aceste probleme pe seama situaţiilor neprevăzute care pot avea loc în urma obţinerii unui împrumut. “Poţi lua azi bani de la C.A.R.P., iar mâine îţi arde casa, sau ai un necaz care implică nevoia unei sume mai mari de bani şi nu mai poţi face faţă să îţi achiţi ratele. Aceste situaţii sunt inerente”, explică preşedintele instituţiei.

„La finalul fiecărei luni, ne înregistrăm cu un număr de debitori. Situaţia unora dintre ei se rezolvă în luna următoare sau în maxim două luni după expirarea termenului de contract, timp în care au posibilitatea să-şi remedieze situaţia. Există şi cazuri rare care nu au cale de rezolvare în unitatea noastră, moment în care ne îndreptăm spre ajutorul Casei Judeţene de Pensii care trece la oprirea automată a ratei direct din drepturile lor de pensii. De la începutul anului şi până la ora actuală, avem debitori care încă sunt la termen şi vin la noi solicitând anumite prelungiri pentru a găsi o soluţie convenabilă de achitare a împrumutului integral”, a menţionat Ana Negrea, care a precizat faptul că în jur de 130 de solicitanţi pe lună nu se încadrează în termenul de contract.

5.000 de lei, plafonul maxim pe care îl poate lua un pensionar sucevean

Împrumutul se calculează în funcţie de venitul solicitantului, iar suma împrumutată se dă în maxim 20 de rate. Preşedintele C.A.R.P. a explicat faptul că anul trecut „am dat până la 8.000 lei împrumut, anul acesta am redus suma, iar cel mai mare împrumut care se poate obţine de la noi, începând cu data de 1 ianuarie este de 5.000 lei”. Totodată, solicitările se onorează într-un timp mai scurt. Dacă înainte suma de bani împrumutată se dădea solicitantului într-o lună, o lună şi jumătate, acum se acordă în maxim două săptămâni.

„Am 73 de ani. Vin periodic la C.A.R.P. să mă împrumut pentru a-mi putea susţine fiul în vârstă de 34 de ani care a rămas şomer. Am pensie de 600 lei şi abia am ce mânca pentru mine”, a explicat cu lacrimi în ochi o bătrânică bolnavă, care se îndrepta încet spre sediul C.A.R.P.

Sucevenii peste 30 de ani au drept de imprumut la C.A.R.P. Suceava

Şi pentru că nevoia acută de bani există şi în rândul salariaţiilor mai tineri, Casa de Ajutor Reciproc Pensionari a dat drept de împrumut şi persoanelor care sunt membri de familie ai pensionarilor, care trebuie să aibă neaparat peste 30 de ani. „Condiţiile de înscriere sunt aceleaşi ca şi la pensionari, diferenţa fiind că trebuie să asigure încă un girant, pentru că nu avem garanţia venitului pe care îl încasează solicitantul pe perioada următoare”, explică Ana Negru, în condiţiile în care la semnarea contractului, pensionarul care face împrumutul are nevoie obligatoriu de unul, doi sau trei giranţi pentru suma maxim admisă la împrumut, pensionari de stat, care obligatoriu trebuie să aibă la rândul lor pensia mai mare de 600 lei.

Tot de la contabilul-şef al instituţiei am aflat că există mai nou şi persoane depensionate prin noua lege, care trec de la gradul II la gradul III, sau de la gradul I la gradul II, cazuri în care practic omul rămâne fără pensie şi atunci aflându-se într-o situaţie precară, are posibilitatea de a face apel la serviciile C.A.R.P.

Ajutoare nerambursabile de 60 lei, pentru tratamente balneare şi lucrări dentare

Casa de Ajutor Reciproc Pensionari oferă şi ajutoare nerambursabile, respectiv un singur ajutor per persoană pe an, în valoare de 60 lei sumă fixă, pentru persoanele cu pensii de până la 400 lei, din sectorul rural, şi până la 500 lei pentru cei care au domiciliul în mediul urban. Alături de acest ajutor este acordat şi un altul, de tratament, prin care pensionarii pot pleca la tratament în diferite staţiuni, îşi pot repara lucrările dentare ş.a., toate acestea pe baza cuponului de pensie.

Ana Negru ne-a adus la cunoştinţă faptul că în cea de-a doua, respectiv în cea de-a treia lună a acestui an, C.A.R.P. Suceava a acordat 1.400 de astfel de ajutoare. “Membrii noştri cunosc avantajele şi vin chiar din primele luni ale anului. În afară de asta, mai beneficiază şi de servicii de frizerie, sală de tratamente (tensiune, glicemie) cu tarif redus. Pentru a beneficia de reducere, se merge cu carnetul de membru”, a mai informat contabilul-şef, cu precizarea că membrul trebuie să aibă plătite ratele la zi, cotizaţiile, să aibă fondul minim de 100 lei pe carnet ş.a.

C.A.R.P. funcţionează în Suceava din anul 1952 activând în diverse spaţii, în prezent, pe raza municipiului reşedinţă de judeţ existând patru puncte de lucru, în cartierele: Burdujeni, Iţcani, Centru şi George Enescu, alături de alte 23 de puncte de lucru în judeţ.

În prezent, C.A.R.P Suceava numără 25.000 de membri.


Intră acum și în grupul de