Proiect privind dezvoltarea infrastructurii de vizitare din Parcul National Calimani, derulat la Vatra Dornei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, împreună cu Administraţia Parcului Naţional Călimani au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc în municipiul Vatra Dornei, perspectivele asupra proiectului Dezvoltarea infrastructurii de vizitare şi constientizarea comunităţilor locale din Parcul Naţional Călimani, proiect al cărui contract de finanţare a fost semnat la începutul lunii octombrie 2010.

Prezent la întâlnire în calitate de director al Administraţiei Parcului Naţional Călimani, Basarab Bîrlădeanu a realizat un mic istoric al Parcului Călimani, amintind faptul că încă din anii 70 au existat preocupări privind declararea Parcului Naţional Călimani: “Printr-o decizie a comitetului executiv al Consiliului Judeţean iniţial s-a declarat Rezervaţie Geologică 12 Apostoli. În anul 1971 Comitetul executiv al CJ Suceava a declarat pentru prima dată Parcul Naţional Călimani cu o suprafaţă de 15.300 de hectare”, a afirmat şeful parcului.

Basarab Bîrlădeanu a explicat că toate aceste acţiuni nu au avut finalitate şi că de-abia în anul 1990 printr-un ordin al Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Protecţiei Mediului s-a pus problema înfiinţării Parcului Naţional. Din păcate, nici această acţiune nu a avut finalitate, iar abia în anul 2000, prin legea 5 privind Amenajarea Teritoriului a fost declarat Parcul Naţional Călimani. „Din anul 2009 prin hotărârea de Guvern 229 privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, am devenit persoană juridică, iar de atunci suntem preocupaţi de administrarea eficientă a ariei protejate Parcul Naţional Călimani”, a completat directorul Administraţiei Parcului Naţional Călimani.

Echipa care lucrează în cadrul proiectului este formată din 14 persoane care administrează o suprafaţă de 24.556 de hectare pe suprafaţa a patru judeţe (Suceava, Bistriţa, Mureş, Harghita).

Proiectul a fost aprobat la nivelul Regiunii 1 Nord – Est, pe Axa Prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”, Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi are o valoare totală de 3.807.966 lei, din care valoarea eligibilă este de 3.134.958 lei (finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat), perioada de implementare fiind 01.10.2010-01.12.2012.

Conform responsabilului pe relaţii cu comunităţile al Administraţiei Parcului Naţional Călimani, Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, Cristinel Ortoanu, principalul obiectiv al proiectului constă în îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii Parcului Naţional Călimani în scopul reducerii impactului negativ asupra speciilor şi habitatelor prin crearea unor condiţii optime de vizitare şi informare. „Pe lângă acest obiectiv, importante sunt asigurarea infrastructurii de vizitare, dar orientată spre protecţia speciilor şi a habitatelor de interes comunitar şi naţional, creşterea gradului de informare în rândul comunităţilor locale, creşterea gradului de responsabilitate ecologică a comunităţilor locale pe perioada derulării proiectului şi creşterea gradului de implicare a factorilor interesaţi din cadrul comunităţilor aferente în procesul de creştere a gradului de siguranţă a stării de conservare pe perioada derulării proiectului”, a menţionat Cristinel Ortoanu.

Acesta a mai precizat că se urmăreşte construirea unui centru de vizitare şi a două puncte de informare, unul la Panaci, în satul Păltiniş, iar altul la Poiana Ştampei, în zona Căsoi, fiecare cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi. Concret, centrul de vizitare va fi amplasat în satul Dăneşti din comuna Şaru Dornei, pe o suprafaţă de 3300 metri pătraţi, acolo unde va fi amplasată o construcţie de 1100 metri pătraţi care va cuprinde: o recepţie, un spaţiu expoziţional modular, amenajarea unui interior de casă specifică zonei şi utilarea ei cu obiecte folosite în trecut, o zonă de minerit, o zonă de prezentări audio-video, o zonă în care vor fi prezentate activităţi tradiţionale din jurul parcului, o zonă de promovare, iar lângă clădire va fi amenajat un turn din lemn din care vizitatorii vor putea observa zone interesante din spaţiul Parcului Naţional Călimani. Clădirea va mai avea o sală de conferinţe, un dormitor destinat voluntarilor cu care cei implicaţi în proiect vor avea colaborări, un spaţiu multifuncţional care va fi folosit în special pentru expunerea de lucrări, dar şi pentru orele de educaţie ecologică care se vor desfăşura în cadrul Parcului, un birou al responsabililui de centru şi o minibibliotecă.

„La cele două puncte de informare va fi amenajat câte un spaţiu pentru vizitatori în care vor găsi panouri cu informaţii generale despre parc, un touch screen din care vor afla informaţii despre parc, dar şi despre obiectivele din zona localităţii unde se află”, a completat responsabilului pe relaţii cu comunităţile.

Turiştii care vor vizita Parcul Naţional Călimani vor avea parte de un ghid, care va avea grijă ca grupul să respecte regulile de igienă şi ecologizare în zonă.


Intră acum și în grupul de