A inceput pelerinajul la moastele „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”


Intră acum și în grupul de

Încă de la primele ore ale dimineţii de joi, în ajunul Sânzienelor, credincioşii veniţi din toate colţurile ţării au început pelerinajul la racla cu moaştele “Sf. Ioan de Nou de la Suceava”, care a fost aşezată într-un baldachin, în curtea mănăstirii cu acelaşi nume. Nici comercianţii nu s-au lăsat mai prejos în ziua premergătoare Sărbătorii Sânzienelor şi şi-au expus încă din zori, tarabele ticsite cu fel şi fel de suveniruri religioase sfinţite, alături de candele, icoane pictate pe lemn, sticlă sau piatră.

„Mă rog pentru sănătatea mea şi a copiilor mei”

O stare de linişte celestă, de smerenie şi binecuvântare te cuprinde atunci când intri în curtea mănăstirii sucevene, acolo unde zeci de pelerini îşi aşteaptă rândul ca să poată atinge şi săruta racla în care sunt ţinute moaştele Sfântului Ioan cel Nou, îndeosebi femei de la ţară, care vin cu sfinţenie, an de an, la impresionanta ceremonie dedicată Sfântului Ocrotitor al Sucevei. „Am 76 de ani şi pot spune că vin cu dragă inimă aici la mănăstire, în pelerinaj, aproape de o viaţă. Eram foarte tânără când am plecat pentru prima dată din Botoşani, ca să vin să mă închin şi să mă rog la Sfintele moaşte. Mă rog pentru sănătatea mea şi a copiilor mei, pentru bunăstare şi credinţă”, ne-a împărtăşit, cuprinsă de evlavie, o femeie din Botoşani.

„Nu este un sacrificiu prea mare pentru noi să rămânem aici peste noapte. Dumnezeu e mare şi ne va ajuta!”

Impresionantă ni s-a părut şi povestea a trei femei mai în vârstă, venite la Suceava de la 50 de km depărtare, din comuna Sadova, alături de doi dintre nepoţii lor, un băieţel de 5 ani, respectiv unul de 8 ani, care vor sta alături de bunicile lor pe iarba din curtea mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, astăzi, şi în această noapte, aşteptând cu nerăbdare să participe mâine la ceremonialul religios. „De obicei. mergem la moaştele Sfintei Parachiva, an de an. Este pentru prima oară când venim la Suceava, special pentru a ne închina la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Acum facem pomelnic pentru noi şi pentru toţi ai noştri, vom merge întâi în Sfânta Biserică să ne închinăm şi să le lăsăm, iar apoi vom merge să ne închinăm la moaşte. Nu este un sacrificiu prea mare pentru noi să rămânem aici peste noapte. Dumnezeu e mare şi ne va ajuta, am luat mâncare în traistă, de acasă, iar până mâine ne descurcăm noi”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Sofica Chişcan, din comuna Sadova.

Racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou se află, încă de la primele ore ale dimineţii de joi, într-un baldachin special amenajat de călugării suceveni în curtea mănăstirii, un foişor cu două ieşiri, care uşurează buna desfăşurare a şirului de creştini care îşi aşteaptă cu smerenie rândul. Sub îndrumarea unui jandarm, fiecare creştin trece pragul baldachinului, se închină, sărută moaştele Sfântului, după care, la ieşire primeşte în dar, o rămurică de sânziene, veşmânt şi vată sfinţită, alături de două pliante, unul despre „Viaţa Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava” şi unul care conţine „Cele zece porunci”. Moaştele Sfântului au fost scoase joi dimineaţă, la ora 05.30, din Catedrala arhiepiscopală, de un sobor de preoţi, moment după care călugării mănăstirii au intrat în Catedrala arhiepiscopală şi au început să citească acatistul Sfântului Ioan cel Nou, urmând să oficieze slujba Ceasurilor şi Sfânta Liturghie.

Joi seară, de la ora 18.00 va avea loc slujba Privegherii, care va fi săvârşită de ÎPS Pimen, pe scena special amenajată şi decorată cu brad şi covoare tradiţionale, din curtea mănăstirii. De precizat este faptul că, covoarele tradiţionale conţin flori roşii care simbolizează jertfa Sfântului, iar florile albe semnifică culoarea Mântuitorului.

La ieşirea din mănăstire am întâlnit o altă femeie simplă, de la ţară, în vârstă de 59 de ani, din Botoşani, care, şi ea, ca şi multe alte persoane evlavioase care vin, an de an, la hramulul Sucevei, a uitat numărul participărilor la acest ceremonial religios. „Sunt bătrână de acum, însă vin de ani de zile aici la Suceava la Sfânt. Mă încarc pozitiv, e tare frumos… Cel mai mult îmi place în noaptea zilei de 23 iunie, când la ora 00.00 se înconjoară de trei ori mănăstirea, iar apoi toţi credincioşii îşi lasă lumânările să ardă la colţul Bisericii. Îndată, voi pune şi un acatist”, a povestit cu ochii umeziţi doamna Eughenia, care vindea în acest an sânziene şi margarete credincioşilor suceveni.

Sfânta Liturghie va fi săvârşită de ÎPS Teofan, ÎPS Teodosie şi ÎPS Pimen

Vineri, de la ora 09.00, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de ÎPS Teofan, ÎPS Teodosie şi ÎPS Pimen, moment după care, aşa cum este tradiţia, va începe pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pe un traseu deja cunoscut de credincioşi: Catedrala arhiepiscopală din Suceava – Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Mirăuţi – Biserica „Sfântul Dumitru” – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – Catedrala „Naşterea Domnului” – Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) – Catedrala arhiepiscopală din Suceava.

După procesiunea de pe străzile oraşului, creştinilor li se va oferi o masă caldă.


Intră acum și în grupul de