Academia de vara Atlantykron, o experienta de neuitat pentru zeci de tineri suceveni. Afla aici numarul celor care isi vor da intalnire pe una din insulele Dunarii


Intră acum și în grupul de


Zeci de copii şi tineri suceveni vor participa în perioada 5 -14 august la Academia de vară Atlantykron, care va avea loc pe o insulă de pe Dunăre, acolo unde timp de zece zile participanţii se vor bucura de programe destinate educaţiei, dar şi distracţiei, ce vor fi oferite în cadrul domeniilor majore de ştiinţă, creative writing şi de comunicare, artă, sport, cultură, muzică etc.

Situată între Cernavodă şi Hârşova, insula se află în apropiere de satul şi ruinele antice romane din Capidava, locaţie în care anual se organizează în această perioadă a verii, “Şcoala de vară Atlantykron”, devenită ulterior, „Academia de vară Atlantykron”, datorită tradiţiei sale de peste 21 de ani în România.

Potrivit site-ului atlantykron.org, locaţia este transformată timp de zece zile pe an într-un loc special, aproape magic, un loc în care tineri din întreaga lume îşi dau întâlnire pentru a se relaxa, dar şi pentru a învăţa lucruri noi de la experţi de talie mondială, care îi vor iniţia pe participanţi în tainele tehnologiilor moderne.

România, respectiv Suceava, va fi reprezenată pe insulă de oameni de top din domeniul ştiinţific şi cultural, printre care: Victor Şutac (preşedinte în cadrul Societăţii Ştiinţifice Cygnus, implicit instructor Atlantykron de astronomie şi astrofizică), Mircea Nanu Munteanu (coordonator al Clubului Quasar din cadrul Societăţii Ştiinţifice Cygnus, respectiv instructor atelier fotografie), Cezar Leşanu (instructor Atlantykron de Radio Amatori), Dan Milici (prof. univ. la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, instructor Atlantykron de robotică, energie şi multimedia), Marin Bica şi Petru Crăciun, ambii membri ai Cygnus, responsabili pe atelierul de astronomie din cadrul taberei.

“Vor participa în jur de 350-400 de tineri, atât din România, cât şi din alte ţări. Întrucât înscrierile la această tabără de vară s-au făcut online, termenul limită de înscriere fiind de două săptămâni, am remarcat că în primele trei zile deja erau ocupate trei sferturi din locurile disponibile”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus.

Potrivit acestuia, tinerii vor avea parte de o gamă foarte variată de activităţi şi de ateliere pliate pe domeniile: robotică, inventică, inteligenţă artificială, astronomie şi astrofizică, radioa, psihologie, ştiinţă pentru copii, educaţie non-formală şi jurnalism, desen, muzică, meditaţie, şah etc. Aceste ateliere vor fi susţinute deopotrivă atât de profesori români, cât şi de profesori străini.


Academia de vara Atlantykron împlineşte în acest an 22 de ani de existenţă, şi a fost organizată pentru prima dată în România, în anul 1990, de către americanul dr. David Lewis Andreson, preşedinte şi CEO Lumea, Geneza, Fundaţia, a cărei prezenţă se face remarcată în fiecare vară în ţară, în cadrul taberei de pe insulă. În România, de tot atâţia ani, de iniţierea anuală a acestei şcoli de vară se ocupă Alexandru Mironov, jurnalist şi preşedinte al Academiei Naţionale de Ştiinţă din România.


Contactat telefonic de echipa NewsBucovina.ro, prof. univ. Dan Milici a dezvăluit faptul că pe insulă va exista un echipaj format din şase persoane, care au participat la Concursul Internaţional de Robotică (doi reprezentanţi din România, doi din Republica Moldova şi doi din Cernăuţi), care se pregătesc pentru etapa finală a concursului care va avea loc în luna septembrie, şi care vor ţine celorlalţi participanţi veniţi la Atlantykron, o prelegere pe domeniul robotică.


Intră acum și în grupul de