Locuitorii din mediul rural sunt mai expusi la afectiunile oncologice ale pielii. Vezi aici indicatiile medicului specialist cu privire la cancerul de piele


Intră acum și în grupul de

Datele statistice privind numărul îmbolnăvirilor de cancer de piele la nivelul judeţului Suceava, arată că în prima jumătate a ultimilor trei ani, cele mai multe cazuri diagnosticate cu afecţiuni oncologice ale pielii se regăsesc în rândul persoanelor care provin din mediul rural, asta datorită unei expuneri îndelungate la radiaţiile solare.

Potrivit purtătorului de cuvânt din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Adrian Popescu, la nivelul judeţului Suceava, în prima jumătatea a anului 2009 au fost înregistrate 16 cazuri de cancer de piele, din care doar 4 curabile, 7 semnalându-se la persoane din mediul rural. În primele 6 luni ale anului 2010 au fost înregistrate 33 de cazuri, din care doar 5 curabile, cu 22 de îmbolnăviri din mediul rural, iar în prima jumătatea a anului 2011 au fost înregistrate la DSP Suceava, 20 de cazuri, din care 3 curabile, respectiv 14 din mediul rural.

„Cetăţenii trebuie să evite expunerea la soare îndeosebi în perioadele în care temperaturile sunt foarte ridicate, iar radiaţiile ultraviolete sunt foarte puternice, după ora 11.00 în general, până la orele 16.00-17.00, dacă este foarte cald. Recomand purtarea pălăriilor, a ochelarilor de soare, iar dacă se poate, este indicată aplicarea unei creme cu factor de protecţie, adaptat bineînţeles în funcţie de tipul pielii. Este preferabil ca hainele purtate să fie din materiale naturale (in, bumbac), mai închise la culoare, deoarece acestea reţin mai bine ultravioletele”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Mihaela Ivaniciuc, medic dermatolog.

Aceasta a atras atenţia părinţilor care au copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 3 ani, explicând că nu este sănătos ca micuţii să fie expuşi direct la razele soarelui. Este preferabil ca cei mici să fie ţinuţi mai mult la umbră, sau protejaţi cu cremă cu un factor de protecţie mare. Totodată, dr. Ivaniciuc a subliniat faptul că părinţii ar trebui să respecte normele care atestă că cei mici trebuie să aibă obligatoriu mânecuţă trei sferturi, pantalonii la fel, şi să poarte pe cap şepcuţe care au bor şi la spate, bor care are rolul de a proteja gâtul şi urechile micuţilor.

Cum apare cancerul de piele?

“Fiecare are o anumită predispoziţie la apariţia acestei afecţiuni. Există şi o predispoziţie genetică la unele persoane, însă principala cauză o reprezintă expunerea îndelungată la ultraviolete. Cancerul de piele îl încadrăm în două categorii: carcinoame (au la origine o celulă din stratul superficial al pielii) şi melanomul malign (cea mai agresivă formă de cancer de piele). Pentru a preveni carcinoamele, un factor foarte important este evitarea expunerii la soare toată viaţa practic, pentru că apare un efect cumulativ al razelor ultraviolete asupra pielii. Este foarte important de recunoscut la timp şi de operat. În cazul melanomului, expunerea la soare este de asemenea un factor de risc, şi mai ales arsurile solare din copilărie, care în timp, la maturitate, dau astfel de afecţiuni”, a explicat specialistul.

Totodată, medicul recomandă persoanelor care au multe aluniţe cu forme neregulate, să îşi facă un control de rutină, o dată la 6 luni. În cazul în care pacientul observă că o leziune şi-a schimbat aspectul (forma, culoarea), sau este mai mare de 6 mm, atunci este necesară adresarea către un medic specialist.

  • Mihaela Ivaniciuc: „Cancerul de piele nu doare, nu ustură, nu supără”*

„Cancerul de piele nu doare, nu ustură, nu supără şi atunci multe persoane nu îşi dau seama şi se prezintă la medic foarte târziu, când operaţia nu mai are efect. Într-un an de zile, la cabinetul meu, cei mai mulţi pacienţi consultaţi s-au prezentat cu carcinoame, în special bazocelulare, de ordinul zecilor într-un an de zile, iar în ceea ce priveşte melanoamele, din fericire sunt diagnosticate în medie 4-5/an. Cancerul de piele se poate opera, orice tumoră trebuie scoasă. Mai nou, cancerul de piele se poate trata şi prin terapia fotodinamică (se aplică o substanţă fotosensibilzantă, după care se iradiază cu o anumită lungime de undă, apoi tumora se distruge). Această operaţiune se poate face la Cluj şi la Bucureşti”, a dat garanţii Mihaela Ivaniciuc.

  • Mihaela Ivaniciuc: ”Nu recomand solarul sub nicio formă” *

Deşi este o fiţă a zilelor noastre, pe care din ce în ce mai multe tinere o aplică asupra corpului lor, solarul, dincolo de ideea amăgitoare că poate crea un bronz perfect într-un timp record, poate provoca afecţiuni majore ale pielii. „Doza de ultraviolete este mult mai mare la solar decât într-o zi de plajă. Pentru că doza de radiaţii este mult mai mare, fiecare corp reacţionează în funcţie de pielea pe care o are, cu o capacitatea limitată de a lupta împotriva ultravioletelor. Aşa apar ridurile care sunt precanceroase etc”, a explicat Mihaela Ivaniciuc.


Intră acum și în grupul de