Conjunctivita alergica si „ochiul uscat” au dat mari batai de cap sucevenilor, in aceasta vara


Intră acum și în grupul de

Datorită mediului alergenic pe care îl implică sezonul estival, din ce în ce mai multe persoane au ajuns în cabinetele oftalmologice acuzând un disconfort major în zona ochilor.

„În cursul acestei veri, am constatat o frecvenţă crescută a unor afecţiuni oculare acute, sezoniere. Pe primul plan, a fost conjunctivita alergică, cauzată de factori alergici diverşi atât din mediul casnic, cât şi din natură, Am depistat numeroase persoane alergice la praf, polen de flori, de ierburi, de graminee, afecţiuni care au o periodicitate anuală, pe care le tratăm în colaborare cu medicul alergolog.

În afară de aceste conjunctivite alergice, am constatat şi o acutizare a simptomelor de << ochi uscat >>, afecţiune manifestată la foarte multe persoane, atât la cele care lucrează în mediul de birou, cu aer condiţionat, cât şi la cele care folosesc climatizarea şi în maşină. Practic, expunerea la aer condiţionat determină un disconfort prin uscăciunea asupra feţei corneene şi conjunctivale. De asemenea, căldura, praful, expunerea la radiaţii solare a făcut ca unele persoane care aveau forme uşoare de sindrom de ochi uscat, să se prezinte la cabinet cu o agravare a acestor simptome, pentru care au necesitat tratament specific”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Cristina David, medic primar oftalmolog în cadrul Clinicii NOVAOPTIC Suceava.

Totodată, pentru persoanele care prin natura serviciului, sau prin propria alegere petrec mai bine de opt ore în faţa computerului, Cristina David recomandă în prima fază un control oftalmologic, explicând: „Uneori există dioptrii, chiar mici, care necorectate pot accentua senzaţia de oboseală vizuală la computer. În cadrul acestui sindrom se constată uneori înroşirea ochilor, usturimi, senzaţie de vedere neclară, însoţită adesea de dureri de cap. Pentru persoanele care lucrează mult timp la computer recomand ochelarii cu lentile de protecţie la calculator, fie cu dioptrii, fie fără dioptrii, alături de câteva metode de relaxare a ochiului (pauze de 10-15 minute – privitul la distanţă, clipitul frecvent – exerciţii de clipit la jumătate de oră) care rezolvă puţin din senzaţia de usturime, arsură, oboseală”, indică medicul. David a precizat că un factor esenţial este şi hidratarea, aportul de apă fiind important pentru acele persoane care lucrează la computer, alături de utilizarea unor monitoare de bună calitate.

Cum ne protejăm ochii de lumina puternică pe timpul sezonului rece?

În ceea ce priveşte lumina puternică din timpul iernii, ce crează un disconfort puternic ochilor noştri, lucru perfect valabil şi în cazul persoanelor care nu au probleme de vedere, medicul explică senzaţia, prin prisma existenţei unei reflexii puternice de iradiaţie ultravioletă. „Atunci avem nevoie de protecţie. Dacă nu avem dioptrii, recomand folosirea unor ochelari de soare de bună calitate care au filtrul 100% pentru radiaţia UV, iar în cazul în care suntem nevoiţi să purtăm ochelari pentru protecţie optică, pentru corecţia dioptriilor, ne putem face ochelari de soare şi cu dioptria inclusă”, arată doctorul. În acest caz vor fi utilizate fie lentilele fotocromatice, ce se închid la soare şi la zăpadă şi se deschid în cameră, fie lentilele cu coloraţie intensă, care arată exact ca lentilele de soare, dar se pot comanda şi cu corecţia optică adaptată nevoilor fiecărei persoane, care poartă denumirea de „ochelari de soare cu dioptrie”.

Medicul primar oftalmolog, Cristina David, recomandă anual consultul oftalmologic la persoanele adulte şi de două ori pe an în cazul tinerilor până în 18 ani – 20 de ani care suferă de miopie.

A crescut şi numărul copiilor miopi

Totodată, medicul a semnalat prin intermediul NewsBucovina.ro, o creştere a afecţiunilor vizuale, mai frecventă decât în urmă cu zece ani, în rândul copiilor. „Astăzi, sunt mai mulţi copii miopi, faţă de anii precedenţi. Miopia este o afecţiune oculară indusă de forţarea ochilor în faţa monitorului, sau a ecranului TV. De obicei, miopia apare la vârsta şcolară (după vârsta de 8-10 ani). Acum însă, constat şi la copii de grădiniţă, şi la copii din prima clasă primară, că sunt miopi. Discutând cu părinţii, pot înţelege că o cauză a apariţiei precoce a miopiei este utilizarea excesivă a monitorului. De asemenea, mulţi copii îşi manifestă oboseală vizuală printr-un clipit anormal, care ajunge să se transforme într-un tic nervos”, a explicat Cristina David, care a precizat că parţial, dioptria poate fi şi ereditară.

Sucevenii care apelează la serviciile clinicii NOVAOPTIC din Suceava, sunt consultaţi prin intermediul tomografului care funcţionează prin coerenţă optică, un aparat care realizează o analiză în domeniul spectral, o analiză tridimensională a retinei şi a nervului optic. Totodată, în vara acestui an, clinica a achiziţionat un aparat numit biomicroscop cu ultrasunete, menit să arate în profunzime structurile oculare.


Intră acum și în grupul de