Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Suceava, singurul loc din municipiu in care se mai preda „pielaria” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Un maistru dedicat întrutotul muncii sale de la atelier şi conlucrării cu elevii pe care de mai bine de cinci ani îi pregăteşte în cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă situat în cartierul Burdujeni, Vasile Girigan, în vârstă de 61 de ani, rememorează cu drag începuturile sale în meseria pe care şi astăzi o practică.

Plecat de acasă de la vârsta de 14 ani, la Mediaş, la “Vitro Metan”, absolvent al şcolii profesionale, la 8 Mai, tânărul de atunci revenea la Suceava, unde avea să devină angajat la “Străduinţa”. După o perioadă de câţiva ani de zile, maistrul a plecat în armată, iar patru ani mai târziu a luat calea şcolii de maiştri de la Cluj, de la Colegiul „Petru Muşat”. „Acolo noi am învăţat meserie, am făcut şcoală în cadrul specializării de pielărie-confecţie încălţăminte. Am avut nişte maiştri deosebiţi, dăruiţi în totalitate elevilor. Din păcate, am constatat că există o diferenţă foarte mare între oamenii din Ardeal şi cei din Moldova, din punct de vedere al pregătirii profesionale. Îmi pare sincer rău că cetăţenii din municipiu nu îşi mai dau copii la şcolile unde pot învăţa o meserie, în cazul nostru confecţii-pielărie, pentru că niciodată lumea nu va umbla desculţă”, a subliniat maistrul Girigan, care a recunoscut că în tinereţe nu înţelegea sintagma „Banii vor veni singuri la tine!”.

L-am surprins pe maistrul Vasile Girigan în timpul unei ore de curs, la care asistau şi lucrau sârguincios cinci dintre elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, mânuind cu pricepere pielea sintetică care în mâinile copiilor a prins forma unor opinci, a unor portofele, sau a unor buzunăraşe. Cu răbdare, cu pricepere, cu iscusinţa unui cadru didactic care are în spate experienţa vastă acumulată de-a lungul vremii în cariera sa de profesor, domnul Girigan explică fiecărui elev în parte următorul pas în confecţionarea unor opinci.

„Confecţionăm în cadrul atelierului nostru, saboţei, săndăluţe, accesorii din piele (curele, tocuri pentru ochelari), lucruri mărunte pe care le putem face limitat, din cauza materiei prime limitate de care dispunem. Unii dintre copiii mei se pricep şi la maşina de cusut, cu ajutorul căreia facem şi opincuţe, marochinărie”, a explicat maistrul, care a ţinut să sintetizeze un mic istoric legat de evoluţia încălţămintei, de la sandalele cu talpă din lemn purtate de romani, la opincile purtate de strămoşii noştri, şi mai apoi la încălţămintea evoluată, care a început să se confecţioneze la curţile marilor împăraţi. „Prima încălţăminte a apărut în China, acolo unde exista un singur calapod. Pentru nou-născuţi de exemplu exista o singură mărime, iar picioruşul copilului era introdus în acel dispozitiv, tocmai ca să nu se mai dezvolte. Ei bine, pe parcurs au apărut nobilii, boierimea, în timpul cărora s-a diversificat încălţămintea”, a relatat profosorul.

Vasile Girigan a ţinut să specifice că mulţi dintre foştii săi ucenici, inclusiv elevi cu dizabilităţi mintale, pe care i-a pregătit în cadrul Centrului de la Suceava, care au reuşit să se integreze pe piaţa muncii în fabrici de profil din Suceava.

Pentru a avea materia primă necesară în confecţionarea opincilor şi a articolelor de pielărie pe care elevii le realizează în cadrul atelierului, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă de la Suceava se bucură de sprijinul unor firme din domeniul pielăriei, distribuitori locali precum: “Marelbo”, “Marisdal”, “Arghezi”, “Incar”, “Nicolis”, reprezentanţe care au donat nu numai piele, dar şi încălţăminte pentru copiii de la Centru.

Precizăm că elevii care se pregătesc în cadrul acestei instituţii de învăţământ sunt duşi anual la fabricile din municipiu, acolo unde desfăşoară ore de practică, tocmai pentru a se putea integra mai bine în societate şi în sistemul de lucru în care mulţi au posibilitatea să intre, odată cu absovirea şcolii profesionale.

Pentru confecţionarea încălţămintei, maistrul Girigan ne-a dezvăluit că este nevoie de următoarele materiale: pielea sintetică, pielea naturală (cu faţa naturală şi cu faţa colectată), pielea întoarsă, alături de soluţii speciale folosite la operaţii intermediare şi materiale auxiliare.

La finalul discuţiei cu echipa NewsBucovina.ro, maistrul Vasile Girigan a ţinut să transmită următoarele gânduri: “Rog părinţii să-şi îndrepte copiii spre învăţarea unei meserii, care să le dea tinerilor posibilitatea de a se întreţine singuri graţie meşteşugului pe care îl pot practica”, a completat profesorul.

În cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă de la Suceava, elevii sunt angrenaţi şi în alte activităţi care le stimulează creativitatea şi îndemânarea, în ateliere de creaţie, de confecţii-textile, mecanică, construcţii, prelucrarea lemnului şi a fierului ş.a.


Intră acum și în grupul de