Noile taxe pentru muzica ambientala difuzata in spatiile publice starnesc nemultumiri in randul managerilor suceveni


Intră acum și în grupul de

Publicarea recentă a noii metodologii în Monitorul Oficial privind taxarea muzicii ambientale difuzată în spaţiile publice, de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), stârneşte reacţii de nemulţumire în rândul managerilor restaurantelor şi centrelor comerciale din Suceava.

Precizăm că cererea a fost formulată de organismul de gestiune colectivă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor, iar ORDA a dat curs acestei solicitări. Sunt vizate astfel hotelurile, vilele, restaurantele, terasele, cazinourile, stadioanele, mall-urile, dar şi avioanele, taxiurile sau tramvaiele, care conform noii metedologii ar trebui să plătească taxe pentru muzica ambientală pe care o difuzează.

Reacţiile vehemente nu au întârziat să apară la Suceava, în condiţiile în care metodologia prevede că cele mai mari taxe vor fi plătite de mall-urile cu o suprafaţă de peste 6.000 mp, care vor fi nevoite să achite sume care pot depăşi 1.800 de lei/lună. Hotărârea ORDA prevede o taxă de 1.800 de lei/lună la care se adaugă 200 de lei pentru fiecare tranşă de până la 1.000 mp ce depăşeşte suprafaţa de bază de 6.000 mp.

“Această nouă măsură mi se pare o aberaţie, în condiţiile în care mall-ul nostru deţine un contract cu un post de radio, care deja plăteşte aceste taxe pentru dreptul de autor către două organizaţii de profil. În al doilea rând, mi-ar plăcea să ştiu unde ajung toţi aceşti bani, deoarece până la acest moment nu ne-a fost prezentată nicio statistică în acest sens. Pe de altă parte, consider o mare eroare faptul că mall-urile sunt astfel taxate. Uităm faptul că multe dintre aceste complexuri comerciale din ţară s-au închis la acest moment, ca urmare a recesiunii. Chiriile s-au înjumătăţit, iar clienţii la fel. Consider că prin această nouă metodologie sunt sfidate legile bunului simţ”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, managerul Shopping City Suceava, Mircea Petrariu.

Mall-urile nu sunt însă singurele locaţii care vor trebui să se supună noii metodologii privind taxarea muzicii ambientale difuzate în spaţiile publice. Alături de acestea vor sta şi restaurantele. De exemplu, un restaurant cu o suprafaţă de 301-400 mp trebuie să plătească o taxă de 250 de lei/lună. Patronii de săli de nunţi, petreceri, baluri în oraşe şi în staţiuni turistice trebuie să plătească o taxă de 300 de lei/eveniment pentru muzica ambientală difuzată.

“Ar fi ceva la limita escrocheriei introducerea unei astfel de taxe. Noi deja plătim pentru acest lucru către UCMR. În cazul în care se va implementa această nouă decizie, suntem dispuşi să renunţăm la a mai asculta muzică în restaurantul nostru, fie de la televizor, fie de la radio sau de la altă sursă. Ne convine mai mult să semnăm pe seară câte un contract cu o formaţie locală, cu artişti din Suceava, decât să achităm această nouă taxă. Consider că drepturile de autor le plătim şi atunci când achiziţionăm un CD”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Lucian Stropşa, unul din proprietarii restaurantului sucevean “Catalan”.

Pe de altă parte, pentru muzica ambientală din autobuze, troleibuze şi tramvaie este percepută o taxă de 25 de lei/lună/mijloc de transport. În cazul microbuzelor, taxa este de 30 de lei/lună/mijloc de transport, iar în cazul taxiurilor – 15 lei/lună/maşină.

“Personal nu sunt de acord cu introducerea aceste noi taxe, în primul rând pentru că eu folosesc radioul numai pentru a asculta ştirile, pentru a fi informat. În plus, în timpul deplasării în interes de serviciu, clienţii mei nu beneficiază de muzică în taxi. Chiar în acest moment mă pregăteam să intru pe internet. Există deci şi soluţii alternative în timpul de aşteptare al unui taximetrist. Ar fi o aberaţie să fim obligaţi să plătim lunar suma de 15 lei/lună pentru drepturile de autor”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, suceveanul Iosif Lucaci, care are o experienţă de 11 ani în taximetrie.

Specificăm că în cazul aplicării noii metodologii înaintate de ORDA, vor plăti taxe şi: cazinourile (1.000 de lei/lună dacă au o suprafaţă de până la 200 mp şi de 1.700 de lei/lună dacă depăşesc peste 200 mp), organizatorii de târguri şi expoziţii în spaţii acoperite, de peste 4.500 mp (1.500 de lei/lună, la care se adaugă 500 de lei pentru fiecare tranşă de până la 1.000 mp suplimentară), barurile şi fast-food-urile din comune şi sate, hotelurile, pensiunile şi vilele (4-5 lei/cameră/lună), aeronavele de orice tip (200 de lei/lună/aeronavă).

O taxă similară este aplicată şi aeroporturilor cu trafic internaţional din România, care trebuie să plătească 200 de lei/lună/spaţiu de aşteptare. În schimb, aeroporturile cu trafic intern trebuie să plătească 100 de lei/lună/spaţiu de aşteptare. Taxa pentru gările care difuzează muzică ambientală este de 60 de lei/lună, iar pentru autogări – 50 de lei şi staţii de metrou, tramvai şi troleibuz – 20 de lei.

Muzeele trebuie să plătească la rândul lor o taxă lunară de 50 de lei pentru muzica ambientală, în timp ce birourile sau centrele administrative – 25 de lei/lună, iar centrele sau cabinetele medicale – 50 de lei/lună.


Intră acum și în grupul de