Spectacolul „Iubeste-ma… America!”, o fuziune inedita intre teatru si film, pe scena Dom Polski din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Piesa de teatru „Iubeşte-mă… America!”, care s-a jucat miercuri seară pe scena Dom’ Polski din Suceava, a adus în faţa publicului o altfel de interpretare, spectacolul în care teatrul s-a împletit într-o manieră inedită cu filmul având în prim-plan povestea de viaţă a unei emigrante românce.

Cludia Motea, protagonista şi singura actriţă din spectacol, a jucat fabulos, interpretând nu mai puţin de opt personaje. Piesa este o comedie dramatică care expune povestea de viaţă a unei actriţe românce, Stela, care emigrează pe “Tărâmul făgăduinţei”, în America, şi care, în entuziasmul de a reuşi pe plan profesional, se va lovi de o serie de obstacole, trecând prin peripeţiile de adaptare specifice oricărui emigrant din lume.

Promisiunile deşarte, refuzul celorlalţi, lupta pentru supravieţuire prin renunţare la cariera iniţială şi nu în ultimul rând dorul de casă, o vor transfigura pe Stela, protagonista piesei, în omul pe chipul căruia se poate citi deznădejdea, tristeţea, disperarea.

Deşi realizează că viaţa printre străini nu este numai lapte şi miere, aşa cum îşi imagina iniţial, protagonista se dovedeşte a fi o luptătoare, încercând din răsputeri să se adapteze cerinţelor pe care le are la fiecare nou loc de muncă. De la statutul de actriţă, Stela face compromisul de a fi menajeră şi „uneori babysitter” pentru nepotul bătrânei la care lucrează, şi de a lucra într-un restaurant cu pretenţii, încercând să facă pe plac clienţilor deşi nu se pricepe la bucătărit, şi mai grav, nu cunoaşte bine limba.

Stela se bucură ca un copil de frumuseţile Americii, atunci când îl întâlneşte pe James, de care ulterior se îndrăgosteşte. Problemele sale încep să apară atunci când într-o zi, James, bărbatul alături de care a trăieşte o frumoasă poveste de iubire, o anunţă că a venit momentul „să ia o pauză”. De acolo, Stela se vede din nou singură printre străini, hrănindu-se cu amintirile celor dragi, de acasă. Ea îşi aduce adesea aminte de sfaturile mamei şi de felul comic de a fi al bunicii sale, legăturile de suflet aducându-i mereu lacrimi de tristeţe.

Cu toate că de multe ori simte că ajunge la capătul puterilor, Stela arată că este o luptătoare şi nu doreşte „să se întoarcă acasă, cu coada între picioare”.

Dedicată diasporei române de pretutindeni, piesa a primit numeroase premii în Canada şi în România: Premiul pentru cea mai bună actriţă, Premiul pentru cea mai bună piesă scrisă, Premiul pentru cea mai bună producţie, Premiul de Popularitate (Canada) şi Trofeul Hyperion (România).

Precizăm că piesa a avut premiera la Teatrul Naţional Radiofonic şi s-a bucurat de un succes fulminant peste tot unde s-a jucat: Craiova, Deva, Hunedoara, Ploiesti, Sibiu, Suceava etc, dovedind o viaţă lungă în peisajul cinematografic.

Deşi publicul sucevean nu a fost numeros în sala de spectacol de la Dom’ Polski, reacţia celor prezenţi a fost una deosebită, oamenii aplaudând-o îndelung pe talentata actriţă de origine româno-canadiană, Claudia Motea.

Regia este semnată de către maestrul AL.G. Croitoru, o personalitate marcantă a cinematografiei româneşti, regizor de film şi teatru, scenarist, poet si profesor de Arta Regiei de Film şi Televiziune şi Arta Actorului de Film şi Televiziune, la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion din Bucureşti.


Intră acum și în grupul de