Vasile Duciuc, de peste 50 de ani cu foarfecele in mana. Afla care sunt secretele longevitatii in meseria de frizer


Intră acum și în grupul de

A pierdut demult evidenţa celor cărora, pe parcursul celor 52 de ani de activitate, le-a oferit servicii de tuns. Este vorba despre ipoteşteanul Vasile Duciuc, unul dintre ultimii frizeri ai anilor ’60, care şi astăzi practică această meserie cu multă dăruire.

O prezenţă foarte plăcută şi carismatică, deopotrivă energică şi sociabilă, la cei 74 de ani ai săi, Vasile Duciuc a acceptat să ne dezvăluie povestea sa de viaţă, dar şi secretele longevităţii în meserie, lucru rar întâlnit în zilele noastre.

“Meseria am furat-o de la bucureşteni, şi am adus-o acasă, în Bucovina”

Îndrăgit de tânăr pentru dexteritatea cu care îşi practica meseria, de-a lungul timpului, frizerul sucevean a fost solicitat, şi a avut ocazia să lucreze pentru oameni importanţi din clasa politică şi militară din vremea sa. Vasile Duciuc îşi aduce aminte cu drag de perioada în care a furat şi a descoperit tainele acestei meserii. „Practic lucrez în acest domeniu din anii ’60, din momentul în care m-am întors din armată, la 20 de ani. Odată întors, m-am încadrat la secţia de pe Ştirbei Vodă din Bucureşti, la Marmezon. Am lucrat acolo, dar şi la partid, vreme de 13 ani. Meseria am învăţat-o prin anii ’58-’59, am furat-o de la bucureşteni, şi am adus-o acasă, în Bucovina, eu fiind de loc din Ipoteşti”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Vasile Duciuc.

Experienţa de muncă de la Bucureşti, care a durat doi ani de zile, a fost una interesantă pentru frizerul sucevean, mai ales pentru faptul că a avut ocazia să lucreze pentru ofiţeri ruşi deservind „lumea bună” de la Snagov. Odată revenit în oraşul natal, tânărul frizer a fost cooptat de reprezentanţii Securităţii care doreau cu orice preţ ca acesta să lucreze pentru ei. În ciuda acestui fapt, Vasile Duciuc a refuzat încadrarea la ei, motivând că este penticostal.

„În toată tinereţea mea, am fost urmărit de securişti, motiv pentru care am fost chemat şi la sediul Securităţii, la camera 72, pentru că distribuiam broşuri aduse din străinătate de către penticostali şi nu numai. Într-un an, la 31 decembrie, înainte de Revoluţie, am fost arestat preţ de câteva ore de către locotenentul major Vieru. Am fost arestat de la ora 07.00 dimineaţă, până la ora 13.00 după-amiază, timp în care toată lumea mă căuta disperată. Eram acuzat pentru legături cu nemţii, cu polonezii… Salvarea mea a fost secretarul de judeţ Emil Bobu, al doilea om ca putere, după Nicolae Ceauşescu. De atunci, nu am mai avut probleme”, îşi reaminteşte frizerul.

„Am muncit toată viaţă, însă, am fost şi foarte cumpătat, nu am băut, nu am pierdut nopţile”

Un exemplu pentru generaţiile din ziua de astăzi în ceea ce priveşte cariera profesională, Vasile Duciuc ne-a dezvăluit din secretele longevităţii sale în meseria de frizer. „Am muncit toată viaţă, însă, am fost şi foarte cumpătat, nu am băut, nu am pierdut nopţile, m-am ţinut de serviciu şi în afară de asta am alocat un bine meritat timp familiei mele, soţiei mele Olguţa, cu care m-a căsătorit de la vârsta de 18 ani, şi celor trei copii ai mei, două fete şi un băiat. În prezent, mă mândresc cu 7 nepoţi”, a ţinut să evidenţieze longevivul frizer.

Pe lângă toate acestea, Vasile Duciuc a recunoscut faptul că tot timpul a ştiut să se reinventeze şi să îmbine meseria de frizer cu cea de fotograf, respectiv de pastor, în cadrul cultului penticostal, asta după ce în anul 1984 a urmat cursurile Seminarului Teologic la Cultul Penticostal din Bucureşti. „De când mă ştiu, întotdeauna am avut ocupaţie, însă o mare parte din reuşitele proprii i le datorez şi bunei mele soţii, croitoreasă de meserie, care m-a susţinut enorm şi fără de care nu aş fi reuşit”, a subliniat frizerul sucevean.

Vasile Duciuc a lucrat 12 ani la Frizeria din apropierea Casei de Cultura, 10 ani la Frizeria care functiona in imobilul unde acum se gaseste magazinul Stirex si ulterior, la fosta Frizerie din apropierea Parcului Central. „La acel moment existau în tot oraşul aproximativ 50 de frizeri buni, îndeosebi bărbaţi, iar mai târziu, au apărut şi fetele. Un frizer bun trebuia să fie complex, să ştie toată gama de tunsori. Se cereau tunsorile plastice, << garcon >> pentru dame ş.a., alături de bărbierit, aranjat, coafat”, ne-a explicat frizerul.

În prezent, pe Vasile Duciuc îl găsim la frizeria situată în apropierea fostei Hale Centrale, unde lucrează de după Revoluţie, prestând totodată şi servicii la domiciliu. “În timp, am mai pierdut din clienţi. Unii s-au stins, alţii sunt foarte bătrâni şi nu se mai pot deplasa până la sediul frizeriei, însă eu îmi prestez serviciile şi la domiciliu. Şi acum am clienţi fideli (ingineri, profesori), care vin regulat la secţie”, a spus cunoscutul frizer sucevean.

Cu un tonus extraordinar, Vasile Duciuc se vede făcând această meserie atâta timp cât Dumnezeu îi va da sănătate. “În fiecare dimineaţă, mă trezesc la ora 05.30, ca militarii, şi nu există zi în care să nu mă bărbieresc dimineaţa. Am nişte tabieturi care mă menţin în formă”, a încheiat frizerul din centrul Sucevei.


Intră acum și în grupul de