Dan Ioan Cușnir: După standardele digitale ale Comisiei Europene, Suceava nu a trecut încă în secolul XXI. Digitalizarea Primăriei Suceava va duce inclusiv la atragerea investitorilor în oraș


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Suceava, Dan Ioan Cușnir, a declarat, miercuri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că Primăria Suceava este mult rămasă în urmă în ceea ce privește eficientizarea serviciilor și relația cu cetățeanul, arătând că în ceea ce privește digitalizarea, după standardele Comisiei Europene, Suceava încă nu a intrat în secolul XXI.

„Vom transforma Primăria lui „atât s-a putut” în Primăria unui oraș de succes. Vom transforma Primăria cu cele mai multe ștampile, în Primăria cu cea mai prietenoasă atitudine față de cetățeni”, a spus Cușnir.

El a subliniat că reforma administrativă și digitalizarea sunt elemente cheie în dezvoltarea unui oraș.

„Practic, în spațiul digital, caracatița clientelară nu mai are putere”, a spus Cușnir.

El a menționat că deși toți candidații la funcția de primar au trecut în program digitalizarea Primăriei, niciunul nu a oferit detalii.

„Digitalizarea, fiind o interfață între cetățean și administrație, reduce niște verigi intermediare în relația cetățean-administrație. Efectul este următorul: se reduce corupția și scad cheltuielile administrative cu până la 20 la sută”, a spus Cușnir.

El a subliniat că din acest motiv primarul Ion Lungu nu va digitaliza Primăria pentru că actualul primar și-a creat în instituție un sistem de putere, iar digitalizarea înseamnă stricarea acestui sistem de putere.

Cușnir a întrebat de ce în 16 ani primarul nu a reușit să facă nimic în direcția digitalizării.

Dan Cusnir LIVE de la Primaria Suceava

Candidatul PSD ptr funcția de primar al Sucevei, Dan Cusnir despre unde se afla Primaria Suceava in relația cu cetățenii și digitalizarea

Publicată de NewsBucovina.ro pe Marţi, 15 septembrie 2020

Totodată, el a explicat că digitalizarea administrației publice are mai multe efecte benefice, cum ar fi reducerea traficului pentru că cetățenii nu vor trebui să vină la Primărie pentru soluționarea unor probleme, chiar o mai bună gestionare a locurilor de parcare de la Primărie, dar înseamnă și investitori.

„Atunci când investitorii mari, puternici, iau decizia în care oraș să investească, unul dintre factorii determinanți, o spun rapoartele Comisiei Europene, dacă actele publice, dacă relația investitorului cu Primăria este digitalizată pentru că asta înseamnă costuri mai mici pentru investitor, corupție mai puțină și timp mai puțin pierdut în obținerea autorizațiilor”, a spus Cușnir.

El a arătat că în cursul zilei de marți, în timp ce primarul Ion Lungu aprindea cu chibritul flacăra unui aragaz, în Galați a fost emis primul certificat de urbanism digital.

„Asta este diferența dintre noi și alte orașe din România, fără să mai vorbim de alte orașe din Europa”, a spus Dan Ioan Cușnir.

Candidatul PSD a explicat că un efect al lipsei digitalizării administrației județului Suceava este și locul codaș ocupat de Suceava la investiții străine și că doar 0,5 la sută din investițiile străine din România sunt atrase pentru patru la sută din populația țării, adică de opt ori mai puțin decât media națională.

„Digitalizarea a început în Europa în anul 1990, iar după standardele digitale ale Comisiei Europene, Suceava se află, cu indulgență în anul 1999. Deci, după standardele CE, Suceava nu a trecut încă în secolul XXI”, a subliniat Dan Ioan Cușnir.

El a arătat că potrivit Comisiei Europene, municipalitatea suceveană va trebui să facă un audit al tuturor proceselor din Primărie și toate situațiile de interacțiune cu publicul, urmând ca procesele să fie simplificate și serviciile digitalizate pentru a se realiza electronic.

Totodată, se va renunța la stocarea pe hârtie a documentelor și se va promova utilizarea semnăturii electronice.


Intră acum și în grupul de