Prof. univ. dr. Mihai Dimian crede că o parte a personalului medical din SJU Suceava ar trebui să-și pună întrebarea dacă meseria aceasta este pentru ei: Este foarte grav că datorită unor avantaje materiale oamenii aleg profesii pentru care nu au vocație


Intră acum și în grupul de

Profesorul universitar sucevean Mihai Dimian a apreciat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că o parte din personalul medical al SJU Suceava ar trebui să-și pună întrebarea dacă au ales bine meseria și dacă au chemare pentru acest domeniu.

Aprecierea a fost făcută în contextul discuției privind implicarea în gestionarea epidemiei cu SARS-CoV-2.

El consideră că în acest caz  atât ISU Suceava, cât și o parte din personalul medical a acționat bine.

„ISU Suceava cred că a încercat să facă față cât mai bine. Sigur, colegii din spital, după o primă perioadă în care au fost afectați în masă, au încercat să țină lucrurile sub control. E foarte greu, e o perioadă cu muncă foarte multă, cu efort mare, sub stres și pericol și sigur că le mulțumesc foarte mult pentru tot ceea ce au făcut în această perioadă. Cei care au făcut. Cei care n-au făcut ar fi bine să se gândească dacă meseria aceasta este pentru ei”, a spus Dimian.

Prorectorul USV, Mihai DIMIAN la Subiectul Zilei

Prorectorul USV, Mihai Dimian la Subiectul Zilei

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 1 octombrie 2020

Întrebat dacă sunt mulți cei care trebuie să se gândească dacă meseria aceasta este pentru ei, el a apreciat că sunt destul de mulți.

„Cred că sunt, dar depinde de categorii. Am mai spus. Am dat drumul la școli post-liceale de asistenți medicali care nu au nici infrastructura necesară, nici personalul necesar. Sunt niște criterii foarte joase de autorizare a lor. Le mai finanțăm și de la stat cu locuri bugetate. Trebuie avut grijă. S-au trezit acum: „Eu n-am venit aici să-mi pun viața în pericol. Eu când am venit era frumos, salariul bun””, a spus Dimian.

El consideră că și în universități partea de management al riscului, etica și deontologia profesională, trebuie tratate mult mai serios, că nu este doar un curs fără importanță că nu se învață despre medicină sau sănătate.

„Lucrurile devin foarte importante în acest sens. E valabil și pentru alte profesii, dar acum s-a observat aici”, a spus Dimian care a arătat că și la un inginer, la fel, un simplu calcul greșit poate afecta o structură.

„Trebuie să existe o chemare internă. Este foarte grav că datorită unor avantaje materiale oamenii aleg profesii pentru care nu au vocație, or sunt profesii pentru care trebuie să ai vocație. Educația este, de asemenea, o profesie care trebuie asociată vocației. Sănătatea este o profesie care trebuie asociată vocației. De aceea spun că, inclusiv, intern, fiecare persoană care alege un astfel de drum, la un moment dat trebuie să-și facă o analiză critică, să vadă dacă poate merge în continuare, dacă are vocația necesară acelei profesii”, a conchis Mihai Dimian.   


Intră acum și în grupul de