Băișanu: Activitatea minei de la Crucea va avea finanțare pentru a funcționa încă cel puțin doi ani. Compania are nevoie însă de manageri serioși


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat, luni, într-o conferință de presă că minereul de uraniu exploatat din mina Crucea ar urma să fie achiziționat de Rezervele Statului până la concurența sumei de 92 de milioane de lei, arătând că în acest fel se va reuși finanțarea activității pentru cel puțin următorii doi ani.

Băișanu a explicat că în urma intervențiilor făcute de mineri, pe i-a felicitat pentru forța și seriozitatea de care au dat dovadă, pentru prezența lor la București în număr mare, dar și în urma solicitărilor pe care le-a făcut el la Ministerul Energiei, ministrul Energiei, Toma Petcu, a făcut tot ceea ce a depins de el pentru a debloca situația.

Liderul ALDE Suceava a arătat că astfel, în 30 martie, în conturile companiei a intrat suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând cea de-a doua tranșă din ajutorul de salvare aprobat de Guvern.

„Fondul este pentru asigurarea plății salariilor, dar și susținerii cheltielilor activității curente”, a spus Băișanu care a menționat că deblocarea acestor fonduri a fost aprobată de Consiliul Concurenței și Comisia Europeană.

El a menționat că la preluarea mandatului de actualul ministru al Energiei, Toma Petcu, membru ALDE, Compania Națională a Uraniului a fost găsită în colaps.

„În 2015 șeful CNU numit de Guvernul Cioloș a reziliat contractul cu Nuclearelectrica, singura societate ce poate folosi dioxidul de uraniu produs de EM Crucea. Cei de Nuclearelectrica plăteau 400 de lei pe kilogram, iar cei de la CNU, prin directorul numit de Cioloș, a cerut 800 de lei, ceea ce i-a obligat pe cei de la Nuclearelectrica să refuze acest preț, iar greșeala fatală a fost rezilierea contractului de către CNU.De aici încolo compania s-a prăbușit neavând cui să vândă pe piață dioxidul de uraniu. Evident s-au creat foarte multe stocuri care nu alimentau financiar compania”, a spus Băișanu.

El a menționat că în aceste condiții, ministrul Energiei a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a debloca această situație.

Totodată, Băișanu a  explicat că după ce s-a modificat legislația, nu mai e nevoie de criterii de garanție pentru ca CNU să încheie contracte.

Astfel, potrivit parlamentarului sucevean, Ministerul Energiei va trimite către Agenția Națională a Rezervelor Statului soluții de rezolvare a problemei, urmând să fie cumpărate cantități de minereu până la suma concurentă de 92 de milioane de lei ”ceea ce ar oferi posibilitatea CNU și a întregului lanț să poată subzista încă cel puțin doi ani”.

Băișanu a mai declarat că toate acțiunile Ministerului Energiei sunt lăudabile, iar tranșele de salvare au ajuns la destinație.

Totodată, el a mai spus că a cerut o comisie parlamentară pentru a se verifica ce s-a întâmplat la CNU, iar ministrul a cerut și el o comisie de anchetă pentru a se stabili cauzele care au condus la situația actuală a acestei companii.

„Întreaga companie și mina de la Crucea are nevoie de manageri serioși, capabili, care să găsească o soluție de restructurare a companiei și de echilibrare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru a putea continua să funcționeze”, a mai spus Băișanu. (Alin Dima)


Intră acum și în grupul de