Ioan Bălan către ministrul pentru românii de pretutindeni: Dacă nu ați aflat, în afara granițelor trăiesc milioane de români. Ce ați făcut pentru ei?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a solicitat, marți, ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să precizeze ce măsuri a luat pentru întoarcerera românilor în țară, dar și pentru comunitățile de români din nordul Bucovinei sau de pe Valea Timocului.

„De la învestitura dumneavoastră aţi reușit să vă remarcaţi doar cu o declaraţie publică, nefericită, care a fost infirmată de către comunicările formulate de Eurostat. Consultând Programul de guvernare 2017-2020, în baza căruia a fost învestit Guvernul Grindeanu, am constatat faptul că hârtia suportă orice tip de promisiuni, care mai de care mai pompoase, astfel încât, într-un final, să nu fie acoperite de fapte”, arată deputatul sucevean.

El  arată că din păcate nu a constatat avansuri sau intenţii reale de realizare a obiectivelor din Programul de guvernare.

„Dacă încă nu aţi aflat, în afară frontierelor României trăiesc  astăzi milioane de români, pentru care statul român nu are practic nici un fel de strategie, nici un fel de atenţie instituțională și la nivel diplomatic, nu are nici un fel de reacţie bilaterală, la nivel interguvernamental, chiar atunci când drepturile și libertăţile cetățenilor români sunt încălcate. Așadar, comunităților importante de români care continuă să trăiască în Bucovina de Nord, Moldova, în Valea Timocului, Bulgaria, Grecia, Ungaria etc li s-a adăugat migraţia economică orientată preponderent către statele dezvoltate din Uniunea Europeană. În ciuda existenţei, de peste 4 ani, a unui minister dedicat problemelor românilor de pretutindeni, statul român nu are încă o evidenţă statistică asupra numărului românilor care trăiesc astăzi în afara frontierelor patriei lor”, a mai menționat Ioan Bălan.

El o întreabă pe ministrul Păstîrnac care este stadiul realizării unei biblioteci digitale pentru românii de pretutindeni care să permită accesul printr-un singur punct la documente de interes, documente istorice și de tradiție, precum și facilitarea învățării limbii române de către generațiile tinere care trăiesc în străinătate, dar și care este stadiul înfiinţării a 5 noi centre culturale ale românilor de pretutindeni și sprijinirea celor existente și dacă resursele bugetare necesare sunt asigurate.

Totodată, în ceea ce privește obiectivele asumate privind educaţia și continuarea programu!ui „Nico!ae Iorga”, Ioan Bălan o întreabă câte cursuri noi de limbă, cultură și civilizație română în centre universitare și coli din țări cu comunități românești vor fi organizate în anul 2017, câte clase noi cu predare în limba română va sprijini Guvernul României, în vederea înființării, în anul 2017 și câte în nordul Bucovinei, dar și câte școli, grădinițe, biblioteci și centre culturale, în țările cu comunităţi românești, cu accent pus pe comunitățile din vecinătate, va sprijini să se dezvolte și modernizeze în anul 2017.

În final, deputatul Ioan Bălan îi cere ministrului să precizeze  și măsurile luate ca ministru, dacă acestea există, în vederea stimulării întoarcerii în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate.


Intră acum și în grupul de