Cătălin Nechifor, după participarea la Conferința Generală UNESCO: Noua conducere UNESCO și noile linii directoare, oportunitate ca România să joace un rol important


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, membru al delegației parlamentare pentru UNESCO arată într-un comunicat de presă că cea de-a 39-a Conferință Generală UNESCO desfășurată la Paris, unde s-a ales o nouă conducere și s-au stabilit noi linii directoare ale acestui organism reprezintă o nouă etapă pentru UNESCO în care România ar putea juca un rol important.

„Am participat pentru câteva zile la prima parte a celei de a 39-a Conferințe Generale UNESCO, desfășurată la Paris, în calitate de membru al comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului. Delegația parlamentară care a reprezentat România a fost asistată de ambasadorul Adrian Cioroianu, în timp ce adresarea de stat membru a fost prezentată de ministrul educației naționale, domnul Liviu Marian Pop”, arată Nechifor.

El preciează că după o perioadă de 9 ani, cât timp directoratul general al UNESCO a fost deținut de Irina Bokova din Bulgaria, după apariția unei situații speciale prin acceptarea Palestinei ca stat membru în 2011, fapt care a generat o stare tensionată pentru SUA și Israel, acestea anunțând recent că doresc ieșirea în mod formal din organizație, Conferința Generală părea de la bun început să nu se desfășoare sub cele mai bune auspicii.

Totodată, pierderea celor peste 80 milioane USD drept cotizație din partea SUA, echivalent a peste 20% din buget, punea presiune pe finanțarea UNESCO și pe necesitatea obținerii de noi surse de venit extrabugetare.

„Cu toate acestea, schimbarea de leadership a fost una liniară, așezată, personalitatea doamnei Audrey Azoulay, fost ministru francez al culturii în cabinetele Valls și Cazeneuve, a determinat o largă acceptare a candidaturii domniei sale în funcția de director general, lucru remarcat chiar din primele adresări la forumul liderilor. În același mod a avut loc și schimbarea președintelui Conferinței Generale, domnul Stanley Mutumba Simataa, din partea Namibiei, fiind înlocuit în funcție de către doamna Zohor Alaoui, ambasador al Marocului de pe lângă UNESCO”, a menționat Nechifor.

El subliniază că în ceea ce privește mesajele statelor membre, majoritatea au urmat aceeași linie, fiind apreciată activitatea din ultimii ani, militându-se pentru o îmbunătățire a acesteia în viitorul apropiat, având în vedere cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU în anul 2015, prin Agenda 2030.

„În discursul său, ministrul Pop s-a referit la dinamica transformărilor și la noile provocări impuse de evoluția rapidă a tehnologiei, România alegând calea inovației, dar și la introducerea manualelor digitale și dezvoltarea Resurselor Educaționale Deschise, anunțând deschiderea noastră pentru o colaborare pe acest subiect la nivel regional și internațional”, amintește deputatul sucevean.

Nechifor ține să precizeze că ministrul de stat german, Maria Bohmer, și-a exprimat părerea de rău față de decizia SUA și Israel de a părăsi UNESCO, dar a militat și pentru o mai riguroasă respectare a obligațiilor ce revin statelor membre, în special cele privitoare la plata cotizațiilor naționale, Germania fiind la zi în acest sens.

„În ceea ce privește Ungaria, adresarea a fost focusată pe situația învățământului în limba maternă din Ucraina, având în vedere faptul ca unul din obiectivele UNESCO pentru viitor este educația durabilă ca factor de consolidare a păcii globale. Ministrul ungar al capacității umane a apreciat ca fiind problematică decizia Ucrainei de a anula posibilitatea învățării în limba maternă, prezentând faptul că în regiunile vestice ale statului ucrainean trăiesc foarte mulți etnici de origine ungară, anunțând, în plus, că au existat și alte puncte oficiale de vedere pe acest subiect din partea Greciei, Bulgariei și României”, a adăugat parlamentarul sucevean.

Cătălin Nechifor mai arată că, în paralel cu activitățile principale desfășurate pe durata a două sesiuni zilnice, au avut loc și alte evenimente remarcabile, cum ar fi inaugurarea oficiala a sălii plenare UNESCO, după o modernizare ampla în valoare de 6,2 milioane USD, donație a statului Dubai, inaugurarea petrecându-se în prezenta Alteței Sale Sheikh Hamdan Bin Rashi, viceguvernatorul Dubai-ului și a doamnei director general Irina Bokova.

„Prin urmare, consider că misiunea României la cea de a 39-a Conferință Generală UNESCO a fost dusă cu bine la îndeplinire în timpul în care am participat și sper ca la final, atât alegerea doamnei Audrey Azoulay, a noului comitet director cât și stabilirea bugetului, a programului și a liniilor directoare pentru viitorul apropiat, să ofere României o mai buna poziționare și obținerea de rezultate în domeniul patrimoniului universal, dar și al educației, culturii și științei”, concluzionează Cătălin Nechifor.


Intră acum și în grupul de