Deputatul PSD Maricela Cobuz:Peste 43.500 de medici, dentişti, asistenţi medicali, farmacişti și moaşe au plecat să muncească în străinătate în ultimii zece ani. PSD și-a asumat stoparea exodului medicilor și creșterile salariale pentru cadrele medicale


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz, a susținut miercuri, în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică cu privire la stoparea exodului medicilor și creșterile salariale pentru cadrele medicale din România.

Ea a arătat că, în ultimii ani, România s-a confruntat major cu lipsa cadrelor medicale (medici, asistente, personal auxiliar), fapt care a condus la mari deficiențe în sistemul de sănătate. Cauza principală care a condus la lipsa medicilor din România a fost diferența salarială dintre medicii din țară comparativ cu cei din Europa.

„Conform statisticilor, peste 43.500 de medici, dentişti, asistenţi medicali, farmacişti și moaşe au plecat să muncească în străinătate din 2007 până în prezent. În ceea ce privește numărul de medici raportat la mia de locuitori, România se află printre ultimile dintre ţările membre ale UE cu 2,5 medici la mia de locuitori faţă de media europeană de 3,4”, a precizat Cobuz.

Potrivit raportărilor făcute de organizaţiile profesionale, Marea Britanie, Franţa și Germania sunt destinaţiile cele mai căutate de către medicii români, susține deputatul sucevean care menționează că  cei mai mulţi medici care decid să plece au specializări precum medicină generală, medicină de familie, chirurgie generală şi anestezie-terapie intensivă.

Deputatul consideră că pe lângă salarii, se mai adaugă și alți factori care au condus la exodul medicilor, printre care dotarea tehnică din spitale și cabinetele medicale și că în anul 2016 au existat 2.269 de solicitări din partea medicilor pentru a pleca la muncă în străinătate, mai mult cu 382 față de anul 2017.

„PSD și-a asumat răspunderea de a contribui la scăderea exodului medicilor prin creșterile salariale dar și prin dotarea spitalelor, policlinicilor și cabinetelor cu aparatură modernă. Creșterea salarială pentru medici reprezintă un domeniu strategic pentru România. Trebuie să amintim faptul că, la începutul lunii martie, medicii vor avea salarii raportate la grila de salarizare din 2022, urmând a nu mai fi impozitate începând cu 1 ianuarie 2019 conform Programului de Guvernare, astfel unele venituri vor depăși suma de 4.000 de euro”, arată deputatul.

Creșterea salarială și modernizarea infrastructurii medicale vor conduce spre viitor la scăderea exodului de medici și la asigurarea unei mai bune calități a sistemului de sănătate pentru populație, susține Maricela Cobuz.(N.B.)


Intră acum și în grupul de