Deputatul Ioan Bălan, apel în Parlament către Guvern: Majorați salariile profesorilor, până nu rămânem cu școlile goale! România a pierdut, prin migrație, nu mai puțin de 6.500 de profesori de liceu și gimnaziu, învățători și educatori


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, miercuri, în Parlament guvernanților să majoreze salariile cadrelor didactice până când nu vor rămâne școlile goala și a atras atenția că în scrisoarea oficială transmisă de către domnul Eugen Teodorovici către oficialii Comisiei Europene, prin care Guvernul României s-a angajat ferm să înghețe salariile în sistemul bugetar, lovește, fără îndoială, exact în categoriile profesionale cu cele mai mici salarii.

„Vreau să cred că este o eroare a ministrului și acest lucru nu este poziția oficială a Guvernului, căci, altfel, multe inechități se vor naște din această decizie! Personal, am apreciat faptul că în acest an salariile medicilor au fost majorate, iar tentația acestora de a pleca să muncească în spitalele din alte state ale Uniunii Europene s-a mai redus, însă nu a fost eliminată cu totul, pentru că în România medicii nu au nici spitale și nici condiții decente ca să își facă meseria. Vreau să cred că majorarea salariilor medicilor va scoate din spitale și ”tradiționalul plic” pe care îl dădeau de obicei pacienții, care poate că se justifica la un moment dat, atunci când salariile personalului medical erau foarte mici. Din păcate, însă, măsura a venit destul de târziu, în condițiile în care România a pierdut deja 18.597 de asistente medicale și 12.103 de medici, de când am intrat în UE”, a spus deputatul sucevean.

Ioan Bălan a menționat că deși legea salarizării a reușit să aducă salarii mai mari pentru unele categorii sociale, nu pentru toate, altele încă mai așteaptă salarii decente și urmăresc etapele în care se implementează legea salarizării.

„De exemplu, personalului din învățământ, care se află la coada clasamentului coeficienților de salarizare, i s-a promis majorări de salarii, după cum urmează: în 2019, profesorii ar fi trebuit să aibă salariile majorate cu 25%; în ianuarie 2020, salariile profesorilor trebuiau să crească cu încă 25%; în septembrie 2020, acestea ar fi trebuit să se majoreze cu încă 50%. Nu vreau să vă explic ce speranțe uriașe s-au creat în rândul profesorilor și învățătorilor aceste majorări de salarii. Unii au visat că pot să își cumpere casă, alții că vor scăpa de viața grea!”, a arătat deputatul liberal.

El a adăugat că cine nu ar ști cât este astăzi salariul unui profesor, ar zice că profesorii vor avea salarii uriașe, dar că se știe că abia după dublarea lor se va  putea vorbi despre salarii cât de cât decente pentru dascăli.

„În urmă cu numai câteva zile, Comisia Europeană ne avertiza asupra faptului că România a pierdut, prin migrație, nu mai puțin de  6.500 de profesori de liceu și gimnaziu, învățători și educatori. Motivul principal a fost salarizarea extrem de proastă, care a generat un deficit uriaș de profesori și învățători, în toată țara, dar în mod special în mediul rural, acolo unde condițiile sunt mai grele, iar atractivitatea posturilor este tot mai redusă. Vă rog să vedeți cifrele pe care, cu deosebită nepăsare, Ministerul Educației Naționale le furnizează în fiecare an și veți constata că mii de posturi din învățământ sunt ocupate de profesori suplinitori, de multe ori fără o calificare adecvată unui proces educativ de calitate”, a declarat Ioan Bălan.

 

El consideră că Guvernul trebuie să facă rost de bani pentru a-și onora angajamentele asumate în fața profesorilor și învățătorilor.

„Salariile acestora trebuie să crească chiar mai repede decât a promis Guvernul, dacă nu cumva ne dorim să rămânem cu școlile goale și să căutăm pe stradă amatori care să ne instruiască elevii. Cred că, astfel,  Guvernul și-ar spăla o parte din rușinea guvernării haotice și ar îndrepta foarte multe dintre erorile pe care le-a comis la guvernare”, a spus Ioan Bălan.

El a mai declarat că dacă nu se investește în educație, în școli și nu sunt plătiți corespunzător dascălii nu „ trebuie să nu ne așteptăm niciun moment la un viitor luminos”. (T.B.)


Intră acum și în grupul de