Ministerul Sănătății îi răspunde deputatului Angelica Fădor anunțând simplificarea programării la vaccinarea HPV după modelul vaccinării împotriva COVID, prin implicarea STS. Fădor solicitase ministerului să prezinte pașii în aplicarea strategiei OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătății arată într-un răspuns pentru deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor că intenționează să simplifice procedura de programare pentru vaccinarea HPV urmând să fie aplicat modelul folosit la vaccinarea împotriva COVID-19.

Deputatul Angelica Fădor a cerut Ministerului Sănătății să prezinte care este program de aplicare a strategiei globale a OMS pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin mai ales că în România circa 3300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin.

În răspuns, Ministerul Sănătății arată că vaccinarea HPV este inclusă, începând cu luna ianuarie a anului 2020, în Programul Național de Vaccinare, este gratuită pentru fetele care au între 11 și 14 ani și este realizată, în siguranță, de medicul de familie.

„Ministerul Sănătății achiziționează vaccinul HPV pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali ai tinerelor, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare și, trimestrial, se solicită Direcției de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare. În perioada următoare se urmărește simplificarea programării la acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea împotriva COVID-19 , prin implicarea STS în realizarea unui program”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Totodată, se menționează că vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun atunci când este administrat la pre-adolescenți, înainte ca aceștia să fie expuși la virus.

„Pentru a produce cel  mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate între 11 și 12 ani, vaccinarea putând să înceapă și de la vârsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate atât băieților, cât și fetelor. Efectul vaccinului este cel mai mare în perioada de pre-adolescență și scade începând cu vârsta de 18 ani”, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.

Mai mult, se subliniază că vaccinul poate preveni infecția cu tulpinile HVP acoperite numai dacă este administrat înainte de expunerea la virus cu precizarea că HPV se poate transmite prin orice contact cu pielea și frecvent se găsește la nivelul degetelor, mâinilor, gurii  și organelor genitale.


Intră acum și în grupul de