Flutur: „Bucovina va avea o amprenta aparte in orice regiune va functiona”


Intră acum și în grupul de

PDL se pronunţă în favoarea unei reorganizări teritoriale mai eficiente, actuala organizare fiind din 1968, a declarat vineri prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, arătând că în coaliţia de guvernare se discută despre dimensiunea acestei reorganizări. „Personal, consider că este nevoie de o organizare care să fie făcută cu maximă atenţie şi pe principiul descentralizării până la capăt, în temeiul actualei Constituţii. Ar fi ideal să se poată modifica actuala Constituţie, dar nu cred că există voinţa politică necesară şi, deocamdată ne gândim la regionalizare în temeiul actualei Constituţii”, a spus Flutur.

În opinia sa, dimensiunea noilor judeţe va trebui să fie dată de eficientizarea coordonării instituţiilor în vederea dezvoltării regionale, menţionând că în actuala formă de organizare, cu judeţe care fac parte din regiuni de dezvoltare fără un statut juridic cu forţă, nu poate face faţă cerinţelor actuale, când se impune stabilirea unor priorităţi regionale. „În actuala formulă avem experienţe, atât pozitive, dar şi experienţe triste”, a spus Flutur care a menţionat că de peste doi ani conduce Consiliul Regional de Dezvoltare Nord Est şi s-a întâlnit cu numeroase probleme legate de cooperarea interjudeţeană. El a arătat că se impune formarea unei viitoare administraţii care să poată stabili nevoile zonei pe principiul coeziunii economice şi sociale care presupune ca zonele sărace să fie ajutate mai mult.

Totodată, liderul democrat liberal a apreciat că noile regiuni vor trebui să aibă o populaţie de minim 1,5 milioane de locuitori, menţionând că în Polonia, regiunile au 4-5 milioane de locuitori, dar în alte ţări numărul locuitorilor dintr-o regiune este mai mic. „Trebuie o formă bine gândită şi bine pregătită”, a spus Flutur.

El consideră că negocierile în cadrul coaliţiei de guvernare trebuie să se deruleze cât mai repede în condiţiile în care peste un an se vor organiza alegeri locale. „Dacă o facem, o facem vara asta ca să ştim ce facem la alegeri”, a spus prim vicepreşedintele PDL care a menţionat că pe lângă consensul din coaliţia de guvernare, dacă este posibil, ar fi bine ca reorganizarea teritorială să fie făcută şi în consens cu opoziţia.

Gheorghe Flutur, care este preşedinte al CJ Suceava, a mai declarat că nu ar avea nici o reţinere să candideze pentru funcţia de preşedinte al regiunii din care va face parte judeţul Suceava. „Dacă vor sucevenii, dacă vrea partidul, nu am nicio reţinere să candidez pentru această nouă funcţie”, a spus Flutur. El a subliniat că Bucovina va avea o amprentă aparte în orice regiune va funcţiona întrucât este o zonă cu o componentă culturală puternică, cu istorie bogată şi cu tradiţii.

In aceeasi zi, liderul PDL din Iaşi, Mihaela Popa, a susţinut că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, ar putea fi candidatul democrat-liberalilor pentru şefia viitoarei structuri administrative din nordul Moldovei şi a precizat că Flutur “stă cel mai bine la nivelul partidului”.


Intră acum și în grupul de