Marius Vatavu: „Perspectiva pe termen scurt, mediu si lung” ca si strategie nationala este nediferentiata in acest moment sau chiar lipseste cu desavarsire


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă

Pilonul IV- „Perspectiva pe termen scurt, mediu si lung”

În cadrul Programului Politic „Siguranța zilei de mâine pentru tine”, zilele trecute, am prezentat Pilonul I de susținere a acestui program politic „Creșterea încrederii în instituțiile publice (Biserica, Sănătate și Educație)” , Pilonul II „Creșterea Gradului de siguranță în societate (unde am facut referire la instituțiile de siguranță ale statului Poliție, Ministerul Public, SRI, STS etc..)” si Pilonul III „Protecția veniturilor cetățenilor”.

„Perspectiva pe termen scurt, mediu si lung” ca și strategie natională este nediferențiată în acest moment sau chiar lipsește cu desăvârșire. Nimic nu afectează mai mult viața unui om decât lipsa de speranță si nimic nu afectează mai mult moralul unui unui popor decât lipsa de perspectivă, lipsa perspectivei că într-o bună zi o va duce mai bine. O perspectivă clară asumată public de mediul politic anuală sau cincinală ar insănătoși viziunea oamenilor despre ”viitorul națiunii”.

a) Pe termen scurt principalul obiectiv avut în vedere este conservarea actualelor locuri de muncă. Nefiind o perioadă de expansiune economică nu cred că poate fi vorba de adus mari investitori străini, iar cadrul actual nu este propice deloc (instabilitate politică, parteneriatele publice-private nu au o legislație clară, iar edilii se feresc să ofere facilități prea mari investitorilor din cauza unor interpretări nefavorabile pe care putea face presa, instituțiile de control). În primul rând aceste 3 componente strategice trebuie efectuate cât mai rapid și afirmate la nivelul mijloacelor de comunicare în masă. Austria are din 2011 o strategie pe urmatorii 5 ani pentru ieșirea din criză clară și împărtășită tuturor, așa trebuie să procedăm și noi. Orizontul de timp care-l am în vedere la strategia pe termen scurt sa fie 3-6 luni.

b) Pe termen mediu trebuie revizuită conform interesului național componenta strategică privind resursele naturale (păduri, ape etc..) dar și a resurselor energetice(petrol, gaze, cărbuni, cupru,energie electrică etc..). Cred că este necesară o strategie integrată (nu defalcată pe ministerele de profil cum este acum) a acestor resurse, așa va fi asigurată mai ușor protecția acestor resurse. Orice dezvoltare economică pornește și de la un inventar al resurselor care spre stiința mea nu există decît parțial la această oră. Consider absolut necesar un inventar al resurselor care să stea la baza acestei strategii a resurselor în care să se menționeze: unde investim pentru conservare, ce utilizăm pentru consum, ce exploatăm pentru profit, ce exportăm etc.. La ora actuală mai pică câte o companie ingenunchiată de datorii și atunci toată lumea intra in analiză ce anume să facă cu ea, studii de impact vizavi de rolul ei în economie etc.. Întrucât controlul asupra resurselor înseamnă într-o anumită măsură și controlul asupra țării o strategie integrată asupra evoluției resurselor energetice e absolut necesară.

c) Pe termen lung două riscuri sunt majore. Îmbătrânirea populației și cresterea deficitului pe fondul de pensii. O strategie pentru ameliorarea efectelor acestor două este de mare oportunitate.

Candidat Senat Vicov-Radauti-Siret,

Marius Vatatu


Intră acum și în grupul de