Victor Ponta propune ca Biserica din Bucovina sa primeasca pentru intretinerea monumentelor istorice o parte din profitul Directiei Silvice


Intră acum și în grupul de

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, că intenţionează să soluţioneze problema asigurării fondurilor pentru întreţinerea monumentelor istorice din judeţul Suceava ale Bisericii Ortodoxe din Bucovina prin alocare de bani din profitul Direcţiei Silvice Suceava.

Premierul a spus în cadrul unui interviu televizat că există o problemă care trenează privind litigiul pentru pădurile din Bucovina.

Întrebat dacă are soluţii pentru asigurarea finanţării necesare întreţinerii mănăstirii Voroneţ, Ponta a spus că una dintre variante ar fi alocarea unei părţi din profitul Direcţiei Silvice Suceava.

victor ponta si nechifor

El a spus că există un litigiu cu Biserica ortodoxă din Bucovina privind o suprafaţă de 110.000 de hectare de pădure şi că este posibil ca pentru monumentele istorice să fie alocate fonduri din veniturile obţinute din exploatarea acestei suprafeţe.

„Există o singură soluţie pe care am discutat-o cu Arhiepiscopul Sucevei. Din veniturile Regiei Pădurilor Suceava pe aceste terenuri, o parte importantă să rămână pentru susţinerea monumentelor istorice”, a spus premierul

El a arătat că e o soluţie pe care el o susţine.

Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara.

În acest proces, Curtea de Apel Timişoara a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de Regia Naţională a Pădurilor a casat decizia Curţii de Apel Timişoara şi a retrimis cazul spre rejudecare la Cluj unde se află pe rolul Curţii de Apel.

Comisia judeţeană de fond funciar Suceava şi-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafeţe de aproximativ 192.000 de hectare de pădure motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi al Legii 247/2005 a proprietăţii.

 

Potrivit unei note prezentate în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, şi nu de proprietate, fiind o fundaţie înfiinţată de stat.

 

Unităţile de cult din judeţul Suceava au primit, în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare.

 

Ulterior, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure, dar legea de aprobarea a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională de Curtea Constituţională.

 

Cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de către Guvern, Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundaţie de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice, şi nu pentru realizarea unui interes public general.

 


Intră acum și în grupul de