Campaniile de sterilizare a patrupedelor din Vatra Dornei dau roade! Numărul câinilor de pe străzi a scăzut considerabil


Intră acum și în grupul de

În municipiul Vatra Dornei numărul câinilor de pe străzi a scăzut considerabil ca urmare a eforturilor organizațiilor de protecție a animalelor pentru a steriliza patrupedele. Numai în acest an, cu ocazia celor cinci campanii gratuite de sterilizare a animalelor de companie, prin mâinile voluntarilor au trecut peste 250 de câini și pisici.

catei (2)

Coordonatoarea campaniilor de sterilizări gratuite din Vatra Dornei, Roxana Pasat, a declarat pentru NewsBucovina că în acest an au fost desfășurate campanii de sterilizare a câinilor și pisicilor cu și fără stăpâni în lunile februarie, martie , aprilie, iunie și august cu ajutorul organizației Romania Animal Rescue. Bilanțul acestor campanii, până în prezent, însumează 253 de animale de companie sterilizate, dintre acestea 154 sunt câini, iar 99 pisici.

Roxana Pasat a arătat că organizația care se ocupă de campaniile de sterilizare a animalelor, Romania Animal Rescue, este foarte solicitată în toată țara de foarte multe primării, dar și în străinătate.

catei

 

„Romania Animal Rescue va continua la Vatra Dornei aceste proiecte atât timp cât donatorii din străinătate care monitorizează continuu activitatea sunt mulțumiți de ceea ce vad și se întâmplă aici și de politica pe care o adoptă Primăria în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân”, a spus Roxana Pasat.

Ea a precizat că pe străzile din Vatra Dornei numărul câinilor comunitari a scăzut datorită campaniilor de sterilizări, dar este foarte important ca aceste acțiuni să aibă continuitate.

„Pentru noi, la Vatra Dornei, continuitatea acestor campanii gratuite este un lucru esențial pentru a nu scăpa de sub control populația canină. Se poate observa cu ușurință faptul că pe străzile municipiului numărul câinilor comunitari a scăzut și scade din ce în ce mai mult”, a completat Pasat.

Coordonatoarea campaniilor de sterilizări gratuite a amintit faptul că un aspect esențial reprezintă aplicabilitatea legii ce a intrat în vigoare de la începutul acestui an și prin care fiecare proprietar de căței de rasă comună trebuie să microcipeze animalele de companie și să le sterilizeze.

„De fiecare dată când facem programările ne confruntăm cu reticența, ignoranța, comoditatea, necunoașterea legii de către populație, iresponsabilitatea sau pur și simplu neînțelegerea necesității sterilizării animalelor. De fiecare dată în cadrul campaniilor noastre avem și acțiuni de educare a populației, a tinerilor în mod special, a elevilor, prin promovarea unor broșuri educaționale referitoare la importanța sterilizării”, a mai spus Roxana Pasat.

Ea a menționat că în parelel cu campaniile gratuite de sterilizare o preocupare constantă este promovarea adopțiilor din adăpostul public astfel încât acesta să nu se supraaglomereze.

Roxana Pasat a subliniat că pe termen lung controlul reproducerii este dat de sterilizarea animalelor, aceasta fiind singura și cea mai bună strategie de rezolvare a problemei surplusului de câini.

catei (4)

O altă problemă ridicată de coordonatoarea acțiunilor de sterilizare a patrupedelor vizează implicarea societății civile. Roxana Pasat a punctat faptul că nu foarte multe persoane se implică în acțiuni de voluntariat în timpul campaniilor de sterilizări.

„La capitolul voluntari nu stăm foarte bine, este foarte multă muncă extrem de solicitantă pe care nu oricine este dispus să o facă, însă mergem în continuare înainte atât timp cât vom putea și vom primi sprijinul fără de care nu am putea duce la îndeplinire aceste acțiuni în beneficiul animalelor și pentru un oraș turistic civilizat”, a concluzionat Roxana Pasat.


Intră acum și în grupul de